Leușteanul, diureticul natural. Consumul în exces poate provoca fotodermită
Leușteanul contribuie la menținerea sănătății, datorită proprietăților sale medicinale.
Leușteanul este un supliment pe bază de plante originar din regiunea mediteraneană a Europei de Sud. Leușteanul este o plantă perenă care este ușor de cultivat datorită proprietăților sale rezistente.
Face parte din aceeași familie ca morcovii, pătrunjelul și mărarul. Frunzele de culoare verde închis ale plantei de leuștean seamănă cu pătrunjelul italian în formă și culoare, iar tulpinile sale sunt adesea comparate cu tulpinile de țelină. Leușteanul are un miros foarte puternic și are un gust cald și aromat.
Leușteanul și efectele asupra sănătății
Părțile plantei de leuștean cel mai adesea folosite în scopuri medicinale includ frunzele, tulpinile și rădăcinile sale. Leușteanul este de obicei transformat într-un ulei esențial și poate fi utilizat în perfuzii, tincturi, oțeturi, elixiruri și pastile.
O plantă medicinală unică, leușteanul poate fi consumat ca o legumă proaspătă sau folosit în gătit pentru a spori aroma şi a adăuga nutrienţi în alimente. Beneficiile sale includ îmbunătățirea sănătății urinare și având proprietăți antibacteriene.
Leușteanul poate funcționa ca un diuretic datorită unei acțiuni numite "aquaretic". Acest lucru înseamnă că planta poate stimula urinarea (și poate ajuta la spălarea vezicii urinare și a rinichilor prin creșterea producției de urină) fără pierderea electroliților vitali (cum ar fi sodiul).
Vezi și: Cafeaua reîncălzită devine amară. În cât timp trebuie să consumăm o cafea proaspătă
La ce se folosește leușteanul
Planta a fost utilizată în mod tradițional pentru a trata multe afecțiuni de sănătate, inclusiv:
- Probleme stomacale
- Febră și tuse
- Colici la copii
- Balonare
- Reumatism
- Pietre la rinichi
- Migrene
Fotodermita, efectul secundar al leușteanului
În general, există foarte puține efecte secundare grave cunoscute ale leușteanului.
”Un efect secundar comun implică o afecțiune numită fotodermită. Acest lucru se întâmplă după ce planta este mâncată sau utilizat pe piele, și poate provoca sensibilitate la lumina soarelui și alte forme de lumină ultravioletă.
Se recomandă prudență atunci când luați leuștean înainte de a ieși la soare: asigurați-vă că purtați protecție solară și îmbrăcăminte de protecție”, arată studiile.
Prudență în cazul persoanelor cu probleme cardiace
Deoarece leușteanul este considerat un diuretic (o substanță care crește producția de urină), trebuie folosit prudență pentru oricine are probleme cardiace sau renale.
Datorită compușilor săi volatili de ulei, care pot fi iritanți pentru țesut, utilizarea sa trebuie evitată și de persoanele cu inflamație acută a rinichilor sau cu insuficiență renală. În general, leușteanul nu trebuie utilizat de nimeni cu o afecțiune medicală fără a se consulta mai întâi cu un furnizor de asistență medicală.
Există unele întrebări cu privire la efectele leușteanului asupra sodiului în organism. O creștere a sodiului ar putea avea un impact asupra tensiunii arteriale. Cei cu probleme de tensiune arterială nu ar trebui să utilizeze leuștean.
Cum se folosește
Frunzele plantei de leuștean pot fi folosite în salate sau infuzate ca un ceai (folosind frunze uscate). De fapt, frunzele sunt considerate una dintre cele mai vechi verdeață de salată cunoscute; ele pot fi folosite în supe, salate, tocane, caserole, stocuri și multe altele.
Tulpinile de leuștean sunt adesea confiate și mâncate ca un tratament dulce. Alte părți ale plantei sunt încorporate în alimente și băuturi - inclusiv unele băuturi alcoolice - ca un agent de condiment sau aromatizare. Semințele pot fi măcinate și pot fi, de asemenea, folosite ca condiment în produsele de patiserie.
-
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
EXCLUSIV Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Oregano, planta simplă care reduce stresul, întărește imunitatea și luptă cu infecțiile
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.

