Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?
Descoperă beneficiile ceaiului verde băut zilnic. Ce face în corp combinația de cafeină și L-teanină din ceaiul verde.
Ceaiul verde a câștigat multă popularitate în ultimii ani, fiind consumat tot mai des de oameni din întreaga lume pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?
În primul rând, ceaiul verde are o concentrație ridicată de antioxidanți responsabili pentru beneficiile băuturii asupra sănătății. Ceaiul este bogat într-un tip de antioxidanți numiți polifenoli, compuși naturali care reduc inflamația, protejează împotriva stresului oxidativ și previn deteriorarea celulelor.
Apoi, consumul de ceai verde poate proteja împotriva bolilor cardiovasculare, reducând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. O analiză a constatat că ceaiul verde a fost asociat cu reducerea colesterolului total și a lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul "rău".
Compușii antiinflamatori din ceaiul verde, precum epigalocatechina-3-galat (EGCG), relaxează vasele de sânge și reduc inflamația.
Studiile au arătat că persoanele care beau 3 - 5 cești de ceai verde pe zi și urmează o dietă sănătoasă au un risc cu 41% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.
Ce face combinația de cafeină și L-teanină din ceaiul verde
Ceaiul verde susține sănătatea creierului în mai multe moduri. Combinația de cafeină și L-teanină din ceaiul verde îmbunătățește starea de spirit, energia, timpul de reacție și memoria.
L-teanina reduce stresul și stimulează producția de substanțe chimice speciale din creier (dopamină și serotonină).
Catechinele din ceaiul verde, în special EGCG, protejează celulele creierului de efectele negative ale radicalilor liberi. De asemenea, pot contribui la prevenirea afecțiunilor cerebrale și nervoase (neurodegenerative), precum declinul cognitiv asociat vârstei, demența, Alzheimer și Parkinson.
Un studiu a descoperit că ceaiul verde reduce riscul declinului cognitiv asociat vârstei cu 64%, chiar și după ajustarea pentru alți factori (de exemplu, vârsta, stilul de viață și bolile subiacente).
Mai multe studii au descoperit că cofeina și catechinele din ceaiul verde cresc metabolismul și ajută la arderea grăsimilor.
Ceaiul verde, diabet și cancer
Ceaiul verde poate proteja împotriva dezvoltării diabetului de tip 2 (T2DM) prin reglarea nivelului zahărului din sânge și îmbunătățirea rezistenței la insulină.
O analiză a constatat că consumul a cel puțin 4 cești de ceai (negru, verde sau oolong) pe zi, timp de 10 ani, a redus riscul de a dezvolta T2DM. Cu toate acestea, alți factori legați de stilul de viață ar fi putut influența rezultatul.13
În plus, un studiu a asociat consumul zilnic de ceai verde cu un risc mai mic de T2DM și cu reducerea complicațiilor sau a mortalității pentru cei deja diagnosticați cu această boală.
Mai mult, ceaiul verde este bogat în polifenoli, care ajută la combaterea radicalilor liberi și pot crește nivelul de antioxidanți, contribuind la protejarea celulelor și a ADN-ului împotriva deteriorării și stresului oxidativ.
Cercetările sugerează că proprietățile antioxidante ale ceaiului verde pot reduce riscul anumitor tipuri de cancer, printre care:
- Cancerul de sân: consumul de ceai verde poate reduce riscul cu 15%
- Cancerul colorectal: consumatorii de ceai verde au avut o șansă cu 30-40% mai mică de a dezvolta această boală
- Cancerul oral: consumul pe termen lung poate reduce riscul
Alte studii preliminare sugerează că polifenolii din ceaiul verde și EGCG aplicați pe piele reduc inflamația pielii.
În plus, polifenolii din ceaiul verde pot ajuta la prevenirea bolilor gingivale (parodontale) și bucale datorită efectelor sale antioxidante, antiinflamatorii și antibacteriene.
-
-
Ce se întâmplă dacă ai bea ceai verde în fiecare zi?11.12.2025, 18:13
-
-
-
