Cele 2 băuturi anti-cancer. Amplifică efectele chimioterapiei. Sigur le-ai băut și habar nu ai avut ce efect puternic au

Ceaiul verde și vinul roșu conțin compuși naturali cu efecte promițătoare în lupta contra cancerului. Ce spun studiile recente te va uimi!
Ceaiul verde și vinul roșu par alegeri banale în dietă, însă ascund în compoziția lor substanțe cu potențial medical remarcabil.
Cercetătorii descoperă tot mai multe moduri prin care aceste băuturi cotidiene pot sprijini tratamentele împotriva cancerului, nu pentru a le înlocui, ci pentru a le îmbunătăți eficiența și a reduce efectele secundare.
Ceaiul verde, o armă anticancer din vremuri străvechi
Această băutură, consumată încă din primul secol în China, a fost apreciată de-a lungul timpului pentru beneficiile sale asupra longevității, sănătății inimii și creierului, dar și în curele de slăbire. Astăzi, știința evidențiază o capacitate și mai profundă: lupta împotriva cancerului.
Ingredientul cheie este epigallocatechin gallate (EGCG), un antioxidant puternic din ceaiul verde. Deși antioxidanții protejează celulele de stresul oxidativ și radicalii liberi, EGCG merge mai departe. Acesta interferează cu mecanismele prin care celulele canceroase își generează energia, atacând proteine esențiale pentru dezvoltarea și diviziunea tumorilor. Astfel, EGCG contribuie la oprirea multiplicării celulelor canceroase și determină moartea lor,
Mai mult, EGCG pare să sporească sensibilitatea celulelor tumorale la chimioterapie și radioterapie. Studiile preliminare sugerează că acest compus ar putea permite utilizarea unor doze mai mici de tratament, reducând astfel efectele adverse.
Pentru cei care preferă ceaiul verde sub formă de pudră, matcha oferă protecție suplimentară, fiind obținut din frunze de ceai măcinate integral, conține cantități mai mari de EGCG.
Vinul roșu, un protector al mediului tumoral
Vinul roșu are și el potențial terapeutic, datorită unei substanțe numite resveratrol, prezentă în strugurii roșii, afine și arahide. Resveratrolul susține sănătatea inimii, ficatului și creierului, dar are și un rol unic în combaterea cancerului.
Spre deosebire de EGCG, resveratrolul nu acționează direct asupra celulelor canceroase, ci asupra mediului care le înconjoară. Tumorile creează în jurul lor o rețea de vase de sânge și țesuturi de susținere, care le ajută să crească și să se răspândească. Resveratrolul distruge această "fortăreață", făcând tumorile mai vulnerabile la tratamentele clasice.
Totodată, resveratrolul întărește răspunsul sistemului imunitar, ajutându-l să recunoască și să elimine mai eficient celulele canceroase. Un efect crucial este inhibarea formării de noi vase de sânge (angiogeneză), fără aceste surse de hrană, tumorile slăbesc și mor.
Mai mult decât o ceașcă sau un pahar
Compușii naturali care luptă împotriva cancerului nu se opresc la ceai și vin. Apigenina, din pătrunjel, poate încetini creșterea tumorilor, curcumina din turmeric afectează supraviețuirea celulelor canceroase, iar emodina, găsită în aloe vera și rubarbă, reduce inflamația și inhibă dezvoltarea cancerului.
O provocare majoră pentru cercetători este faptul că aceste substanțe sunt slab absorbite de organism. Soluțiile actuale vizează utilizarea nanoparticulelor lipidice, mici "ambalaje" care protejează compușii activi și le îmbunătățesc eficiența.
De asemenea, combinarea inteligentă a substanțelor sporește absorbția. Un exemplu este piperina (din piperul negru), care crește biodisponibilitatea curcuminei în tratamentele oncologice bazate pe nanoparticule.
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-