5 grăsimi ”bune” pe care să nu le excludeți din dietă

Multe alimente sănătoase conțin grăsimi ”bune”, cu substanțe nutritive esențiale organismului uman.
Iată câteva grăsimi ”bune”:
* avocado - este bogat în grăsimi monosaturate, fibre și potasiu care îmbunătățesc nivelul colesterolului HDL și reglează nivelul colesterolului rău sau LDL. Este un superaliment care poate fi adăugat și la diferite rețete de salată.
* brânză - este foarte nutritivă și conține toți nutrienții esențiali, cum ar fi calciu, vitamina B12, fosfor, seleniu, proteine. Este un produs lactat bogat în grăsimi care reduce riscul de diabet de tip 2.
* ciocolată neagră - nu sunt doar gustoase, ci sunt pline de fibre, grăsimi sănătoase, fier, magneziu, cupru, mangan și antioxidanți care scad efectiv tensiunea arterială și LDL sau nivelul colesterolului rău.
* ouă - gălbenușurile sunt adesea considerate nesănătoase pentru conținutul de colesterol și grăsimi. Dar cercetările recente spun că colesterolul din ouă nu afectează într-adevăr colesterolul rău. Mai degrabă, ouăle întregi sunt bogate în toate vitaminele esențiale, minerale, proteine, antioxidanți care asigură bunăstarea generală.
* pești grași - peștii grași precum somonul, sardinele etc. sunt considerați a fi superalimente deoarece conțin acizi grași omega-3 și proteine care sunt bune pentru sănătatea inimii noastre.
Alte alimente grase sănătoase - semințele de chia, nucă de cocos, ulei de măsline extra virgin, nuci, nuci, migdale, măsline, semințe de in, ton, tofu, semințe de floarea-soarelui, potrivit pinkvilla.com.
-
Finanțarea spitalelor, modificată. Horațiu Moldovan (CNAS), precizări22.10.2025, 18:30
-
-
Cancerul, diagnosticat tardiv22.10.2025, 17:19
-
-
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.