Alimentele care te ajută să ai mintea ageră la bătrânețe: sunt și gustoase, pe deasupra
Unele alimente pot favoriza menținerea agilității mintale, la vârste înaintate. Dacă sunt și gustoase, este cu atât mai bine.
Flavanolii dau fructelor și legumelor culorile lor strălucitoare. Se găsesc și în ceai sau cacao. Studiile observaționale au arătat că consumul de alimente bogate în flavanoli este legat de un declin cognitiv mai mic, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
Noi cercetări sugerează un posibil motiv pentru care flavanolii par să îmbunătățească fluxul sanguin către creier.
Cercetătorii au dat flavanoli din cacao la 18 adulți sănătoși, în două studii separate. Într-unul dintre studii, oamenii au consumat o băutură din cacao cu aproximativ 681 miligrame (mg) de flavanoli. În cealaltă, au băut cacao cu aproximativ 4 mg flavanoli.
La aproximativ două ore după ce au băut cacao, participanții au inhalat scurt aer cu concentrații mari de dioxid de carbon, pentru a-și ridica nivelul din sânge peste normal. (Răspunsul normal al creierului la niveluri ridicate de dioxid de carbon din sânge este de a crește atât fluxul sanguin către creier, cât și absorbția acestuia de oxigen.)
Cercetătorii au măsurat, apoi, viteza de oxigenare a creierului și au administrat un set de sarcini mentale pentru a evalua performanța cognitivă.
Oamenii au avut un răspuns mai rapid la oxigenarea creierului după ce au consumat cantități mari de flavanoli, în comparație cu cei care au consumat cantități mai mici. De asemenea, au obținut scoruri mai mari la testele cognitive și au rezolvat corect problemele cu 11% mai repede.
Cercetătorii au sugerat că flavanolii cresc, în mod specific, fluxul de sânge către cortexul frontal al creierului, regiunea responsabilă cu planificarea și luarea deciziilor. Rezultatele au fost publicate online, de către Scientific Reports.
Aproape toate fructele și legumele conțin flavonoide, însă există o serie de vegetale cu o cantitate mai mare din acești antioxidanți: ceai negru, ceai verde, vin roșu, afine, zmeură, cireșe, căpșuni, migdale, merișoare, struguri negri, prune, mere, banane, citrice (portocale, grapefruit), soia, fasole, ceapă, varza de Bruxelles, pătrunjel, țelină, cartofi dulci, pieresici, pepene roșu, quinoa, broccoli, cacao, oregano, rozmarin.
Important de știu e faptul că flavonoidele sunt mai concentrate în coaja vegetalelor.
-
-
-
De ce te trezești înainte să sune alarma: explicația ceasului biologic21.12.2025, 13:16
-
Bagaj inteligent: ce să lași acasă și ce să împachetezi pentru zbor21.12.2025, 11:30
-
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Alimentele „interzise” care ar putea proteja creierul: ce arată un studiu pe 25 de ani
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
