Alimentele care te ajută să ai mintea ageră la bătrânețe: sunt și gustoase, pe deasupra

Unele alimente pot favoriza menținerea agilității mintale, la vârste înaintate. Dacă sunt și gustoase, este cu atât mai bine.
Flavanolii dau fructelor și legumelor culorile lor strălucitoare. Se găsesc și în ceai sau cacao. Studiile observaționale au arătat că consumul de alimente bogate în flavanoli este legat de un declin cognitiv mai mic, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
Noi cercetări sugerează un posibil motiv pentru care flavanolii par să îmbunătățească fluxul sanguin către creier.
Cercetătorii au dat flavanoli din cacao la 18 adulți sănătoși, în două studii separate. Într-unul dintre studii, oamenii au consumat o băutură din cacao cu aproximativ 681 miligrame (mg) de flavanoli. În cealaltă, au băut cacao cu aproximativ 4 mg flavanoli.
La aproximativ două ore după ce au băut cacao, participanții au inhalat scurt aer cu concentrații mari de dioxid de carbon, pentru a-și ridica nivelul din sânge peste normal. (Răspunsul normal al creierului la niveluri ridicate de dioxid de carbon din sânge este de a crește atât fluxul sanguin către creier, cât și absorbția acestuia de oxigen.)
Cercetătorii au măsurat, apoi, viteza de oxigenare a creierului și au administrat un set de sarcini mentale pentru a evalua performanța cognitivă.
Oamenii au avut un răspuns mai rapid la oxigenarea creierului după ce au consumat cantități mari de flavanoli, în comparație cu cei care au consumat cantități mai mici. De asemenea, au obținut scoruri mai mari la testele cognitive și au rezolvat corect problemele cu 11% mai repede.
Cercetătorii au sugerat că flavanolii cresc, în mod specific, fluxul de sânge către cortexul frontal al creierului, regiunea responsabilă cu planificarea și luarea deciziilor. Rezultatele au fost publicate online, de către Scientific Reports.
Aproape toate fructele și legumele conțin flavonoide, însă există o serie de vegetale cu o cantitate mai mare din acești antioxidanți: ceai negru, ceai verde, vin roșu, afine, zmeură, cireșe, căpșuni, migdale, merișoare, struguri negri, prune, mere, banane, citrice (portocale, grapefruit), soia, fasole, ceapă, varza de Bruxelles, pătrunjel, țelină, cartofi dulci, pieresici, pepene roșu, quinoa, broccoli, cacao, oregano, rozmarin.
Important de știu e faptul că flavonoidele sunt mai concentrate în coaja vegetalelor.
-
-
-
Vraci, vindecători și mistere. Medicina populară românească explicată19.10.2025, 20:30
-
-
Când să aplici masca de față pentru rezultate vizibile19.10.2025, 15:30
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cum scap de pofta de dulce
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.