Avocado: cheia unei alimentații mai sănătoase. Beneficii confirmate de cercetători dacă mănânci avocado zilnic

Consumul zilnic de avocado poate îmbunătăți semnificativ calitatea dietei și contribui la reducerea riscului de afecțiuni cronice, conform unui studiu recent.
Avocado este o completare sănătoasă a dietelor datorită conținutului ridicat de fibre, grăsimi sănătoase și antioxidanți. Cu toate acestea, unele persoane sunt îngrijorate de creșterea în greutate, colesterol ridicat și alte probleme de sănătate din cauza conținutului lor ridicat de grăsimi și calorii.
Un studiu publicat în Current Developments in Nutrition a constatat că persoanele cu obezitate abdominală care au mâncat un avocado pe zi timp de 26 de săptămâni au dezvoltat o dietă de calitate superioară. După șase luni, dietele lor erau mai apropiate de modelele de alimentație sănătoase, cum ar fi cele prezentate în Dietary Guidelines for Americans.
Acest studiu sugerează că îmbunătățirea respectării ghidurilor alimentare poate reduce riscul de apariție a afecțiunilor cronice și poate prelungi speranța de viață sănătoasă.
Modificări dietetice dîn urma consumului de avocado zilnic
Un studiu realizat de Petersen și colegii săi de la Penn State University a împărțit 1 008 adulți cu obezitate abdominală în două grupuri. Primul grup a fost instruit să mănânce zilnic un avocado întreg și să-și mențină dieta normală, în timp ce al doilea grup și-a menținut dieta obișnuită, dar a mâncat mai puțin de două avocado pe lună.
Cercetătorii au oferit primului grup rețete pe bază de avocado și idei de servire. Studiul s-a axat inițial pe efectul consumului zilnic de avocado asupra obezității centrale, dar, după 26 de săptămâni, nu s-a observat nicio modificare semnificativă a grăsimii abdominale sau a greutății.
Cu toate acestea, o analiză secundară a arătat că consumul zilnic al unui avocado a afectat calitatea dietei. Participanții au fost rugați să își reamintească dietele la patru momente diferite pe parcursul perioadei de studiu pentru a determina cât de aproape era dieta lor de liniile directoare dietetice pentru americani.
La sfârșitul celor 26 de săptămâni, studiul a constatat că cei care mâncau zilnic avocado aveau mai multe șanse să aibă o dietă în conformitate cu parametrii unei alimentații sănătoase, un consum crescut de legume, un raport îmbunătățit între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase și un consum mai scăzut de cereale rafinate, sodiu și zaharuri adăugate.
Foto: Freepik @pvproductions
De ce ar putea îmbunătăți calitatea dietei
Cercetătorii au descoperit o legătură între creșterea consumului de avocado și modele alimentare mai nutritive. Avocado sunt clasificate ca legume în Ghidul dietetic pentru americani, astfel încât consumul unuia pe zi a crescut semnificativ consumul de legume al participanților.
Conținutul lor ridicat de grăsimi mononesaturate a îmbunătățit în mod natural raportul dintre grăsimile nesaturate sănătoase și grăsimile saturate. Cu toate acestea, calitatea mai bună a dietei se poate datora în mare parte faptului că avocado a înlocuit alimente mai puțin nutritive.
Studiul a constatat reduceri ale consumului de sare și cereale rafinate, sugerând că oamenii au înlocuit parțial alimentele bogate în sare și produsele din cereale rafinate cu avocado sau au consumat avocado în locul acestor alimente o parte din timp.
Aceste constatări evidențiază importanța adăugării mai multor alimente integrale, cum ar fi avocado, la dieta dumneavoastră. Wendy Bazilian, autor, fiziolog al exercițiilor fizice și dietetician autorizat, explică faptul că diferitele alimente vegetale, inclusiv fructele, legumele, fasolea, nucile, semințele, cerealele și altele, au nutrienți complementari și diferiți care au un impact asupra calității generale a dietei noastre.
Vezi și: Cauzele și complicațiile pancreatitei acute. Noi perspective în tratamentul pancreatitei acute
Cum să adaugi avocado în alimentația ta
Consumul de avocado poate să nu fie potrivit pentru toată lumea din cauza preferințelor de gust, a preocupărilor legate de costuri și a altor factori. Cu toate acestea, dacă este plăcut și accesibil, nu există dezavantaje de sănătate pentru consumul zilnic de avocado.
Avocado conține grăsimi bune, în principal cele mononesaturate, și este o sursă bună de fibre, care ajută la gestionarea apetitului și la stabilizarea zahărului din sânge.
Cercetările nu arată nicio relație între creșterea în greutate și consumul de avocado, așa că cei îngrijorați de conținutul de calorii și grăsimi nu trebuie să își facă griji.
Avocado poate fi adăugat la diverse diete, cum ar fi prepararea unei creme pentru sandwich-uri, adăugarea la dressingurile pentru salate, amestecarea în smoothie-uri, infuzarea mousse-ului de ciocolată și topping-ul tacos, salate verzi și pâine prăjită. Consumul a șapte avocado pe parcursul săptămânii poate părea mult, dar varietatea de aplicații ale fructului îl fac un adaos natural la diverse mese și gustări.
-
Care sunt zilele fertile la femei? Multe greșesc cu testul în față11.09.2025, 12:10
-
Cum scap de pofta de dulce11.09.2025, 11:19
-
Care este tensiunea arterială normală?11.09.2025, 10:52
-
-
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%10.09.2025, 22:44
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.