Balonarea, legătura cu cantitatea de sare consumată
Balonarea după mâncare are legătură cu consumul unor alimente, însă specialiștii au reușit să stabilească o legătură și cu cantitatea de sare.
Balonările după mâncare pot fi o obișnuință pentru unele persoane, însă un studiu publicat în The American Journal of Gastroenterology sugerează că poate e cazul să se reducă aportul de sodiu (sare).
Oamenii de știință au analizat datele din abordările dietetice pentru oprirea hipertensiunii arteriale - studiul de sare (DASH-sodiu) de acum două decenii. Studiul original a comparat dieta DASH - o dietă bogată în fibre, săracă în grăsimi și bogată în fructe, nuci și legume - cu o dietă de control cu conținut redus de fibre.
Studiul a analizat, de asemenea, aportul de sare, deoarece participanții au consumat atât versiuni cu conținut ridicat de sodiu, cât și cu conținut scăzut de sodiu. Studiul s-a concentrat în principal pe modul în care sodiul alimentar a afectat tensiunea arterială.
Nu doar fibra e responsabilă de balonare
În noua analiză, cercetătorii au descoperit - așa cum se așteptau - că dieta DASH cu conținut ridicat de fibre a crescut riscul de balonare cu aproximativ 41% în comparație cu dieta cu control scăzut de fibre. De asemenea, bărbații erau mai susceptibili la balonare decât femeile.
Dar se dovedește că nu a fost doar fibra ridicată care a provocat balonarea.
Cercetând mai profund, cercetătorii au descoperit că versiunile cu conținut ridicat de sodiu ale dietelor DASH și de control au crescut colectiv riscul de balonare cu aproximativ 27%, comparativ cu versiunile cu sodiu scăzut. Încă nu este clar modul în care sodiul provoacă balonare, dar faptul că sodiul provoacă retenția de apă poate fi un factor.
Sursa, aici.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
