Care este diferența între farfuria ideală și cea de slăbit. Nutriționist: Nu e sănătos să eliminăm complet
Ne putem construi farfuria ideală în funcție de scopul pe care îl avem: să ne menținem, să slăbim sau să ne îngrășăm. Ce face diferența între cele trei...
Farfuria noastră este proporționată în funcție de scopul pe care îl dăm alimentației: să ne menținem într-o greutate ideală, să slăbim sau chiar să ne îngrășăm, căci, da sunt și astfel de persoane, care face eforturi mari pentru a pune câteva grame pe ele.
Potrivit nutriționistului Mihaela Bilic, nutrienții care fac diferența între cele trei ”farfurii” sunt cei din categoria carbohidraților. Într-o postare făcută pe Facebook, Mihaela Bilic a explicat foarte plastic cum trebuie să arate farfuria ideală pentru fiecare dintre cele trei situații menționate.
”Ce înseamnă o farfurie ideală și una de slăbit?
Când vine vorba despre slăbit, principalii nutrienți care trebuie limitați sunt: carbohidrații/amidonul/făinoasele.
Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină - principalul hormoni de îngrășare al organismului.
Deci recomandarea care spune 'elimina pâinea și vei slăbi' are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul!
Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav.
Ce ne rămâne de făcut
Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură! Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase?
Oricare dintre variantele de mai jos:
-o felie de pâine sau de mămăligă - cât palma;
-3 linguri de paste făinoase sau orez - cât pumnul;
-3 linguri de leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte);
-un cartof mediu;
-o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun;
-4 crackers sau 2 dischete de orez expandat”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Cum arată farfuria ideală
”Cum arată farfuria ideală: jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon.
Cum arată farfuria de slăbit: făinoasele dispar cu desăvârșire.
Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat”, a continuat nutriționistul, lansând în același timp și o provocare pentru cei care o urmăresc în social media.
”Vă invit ca de astăzi să identificați și să numărați câte porții de făinoase consumați zilnic. Acesta este 'bugetul' vostru prezent și pe el îl vom ajusta când vine momentul să slăbim”, și-a încheiat postarea.
Farfuria ideală a Mihaelei Bilic: Nu știe să numere caloriile
Fiecare dintre noi ne întrebăm care este farfuria perfectă, cea care nici nu ne îngrașă, nici nu ne slăbește, care aduce toate elementele nutriționale necesare unei diete echilibrate, dar mai ales unei vieți sănătoase.
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, într-o emisiune online, care sunt provocările farfuriei perfecte, dar mai ales de ce evită să se gândească la aceasta ca la una perfectă, ci mai mult ca la una ideală.
”Suntem cu toții în căutarea perfecțiunii, și la nivel de imagine, și la nivel de siluetă, și pentru mine cuvântul perfect este ca o capcană. Adică este acel mai bine care ne omoară binele pe care-l aveam.
Iar despre mâncare, cel puțin de-a lungul timpului, mi-am scăzut puțin așteptările ca să nu mai fiu dezamăgită”, a spus nutriționistul.
Bucuria din farfuria ideală
”Dacă dau timpul înapoi, cred că acum 30 de ani aș fi căutat farfuria perfectă. Acum, o caut doar pe aia bună.
Sunt mulțumită dacă am o farfurie de mâncare bună. Și de ce spun mâncare bună? În ultima vreme mi se pare că dincolo de combinațiile, de cantitatea de mâncare pe care ne propunem să o controlăm, este din ce în ce mai greu să găsești mâncarea care să te bucure.
Cuvântul bucurie a cam pierit din farfuria românilor și cred că de aici trebuie să începem.
Dincolo de numărat caloriile sau pus mâncarea pe un cântar, cred că ar trebui să ne schimbăm puțin atitudinea.
Noi, ca români, avem o relație specială cu mâncarea, poate puțin mai plină de afecțiune și de căldură decât alte popoare și pentru noi mâncarea reprezintă mai mult decât un aliment, mai mult decât un nutrient sau supraviețuire.
Este un ingredient prin intermediul căruia ne exprimăm, iată, bucuria, iubirea, starea de bine”, a mai spus Mihaela Bilic. Citește mai departe AICI.
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
