
Cartoful mov ar putea aduce beneficii asupra sănătății, mai ales dacă este consumat zilnic.
La majoritatea alimentelor vegetale, cu cât culoarea este mai închisă și mai profundă, cu atât conține mai muți antioxidanți. Ceea ce dă culoarea purpurie acestor tuberculi sunt antocianinele, un tip de flavonoid (o clasă de compuși cu efecte antioxidante) care a fost legat de un risc mai scăzut pentru multe boli cronice.
Într-un studiu publicat în The Journal of Nutrition, bărbații care au mâncat cartofi mov în loc de o cantitate egală de cartofi albi zilnic, timp de șase săptămâni, au avut niveluri mai ridicate de carotenoizi, antociani și acizi fenolici (antioxidanți care previn bolile) decât cei care au mâncat cartof alb. În timp, acest lucru ar putea fi legat de scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a riscului redus de boli de inimă. De asemenea, au avut mai puțină inflamație in corp.
Un alt studiu publicat în Plant Foods for Human Nutrition a constatat că, doar două săptămâni de consum al unui cartof mov zilnic, în loc de cartof alb, a redus semnificativ tensiunea arterială.
Cartofii mov pot fi mai sănătoși decât cei albi, din punct de vedere al impactului zahărului din sânge. Cercetările din revista Food & Function au descoperit că nivelul mai ridicat de antioxidanți din acești cartofi de culoare închisă poate fi legat de un indice glicemic mai scăzut.
-
7 lucruri pe care să NU le spui cuiva cu anxietate14.07.2025, 09:07
-
Punctul de pe mână care îți calmează instant durerea de cap14.07.2025, 08:27
-
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul13.07.2025, 15:48
-
Cancerul îți topește vasele de sânge ale mușchilor. Ce s-a descoperit13.07.2025, 15:04
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-