Cartoful mov, mai sănătos decât cel alb? Beneficii
Cartoful mov ar putea aduce beneficii asupra sănătății, mai ales dacă este consumat zilnic.
La majoritatea alimentelor vegetale, cu cât culoarea este mai închisă și mai profundă, cu atât conține mai muți antioxidanți. Ceea ce dă culoarea purpurie acestor tuberculi sunt antocianinele, un tip de flavonoid (o clasă de compuși cu efecte antioxidante) care a fost legat de un risc mai scăzut pentru multe boli cronice.
Într-un studiu publicat în The Journal of Nutrition, bărbații care au mâncat cartofi mov în loc de o cantitate egală de cartofi albi zilnic, timp de șase săptămâni, au avut niveluri mai ridicate de carotenoizi, antociani și acizi fenolici (antioxidanți care previn bolile) decât cei care au mâncat cartof alb. În timp, acest lucru ar putea fi legat de scăderea tensiunii arteriale, a colesterolului și a riscului redus de boli de inimă. De asemenea, au avut mai puțină inflamație in corp.
Un alt studiu publicat în Plant Foods for Human Nutrition a constatat că, doar două săptămâni de consum al unui cartof mov zilnic, în loc de cartof alb, a redus semnificativ tensiunea arterială.
Cartofii mov pot fi mai sănătoși decât cei albi, din punct de vedere al impactului zahărului din sânge. Cercetările din revista Food & Function au descoperit că nivelul mai ridicat de antioxidanți din acești cartofi de culoare închisă poate fi legat de un indice glicemic mai scăzut.
-
-
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
