EXCLUSIV Castravetele, vegetala-minune. Efecte lui benefice dovedite științific

Castravetele conține un set unic de apă, vitamine, minerale și antioxidanți - compuși care protejează celulele și diminuează inflamația legată de artrită și alte afecțiuni pe termen lung. Iată la ce sunt...
Științific vorbind, rezultatul polenizării plantei de castravete este un fruct - castravetele propriu-zis. Clasificarea sa ca legumă, cum e și cazul roșiilor, de exemplu, ține mai mult de folosirea sa în bucătărie decât de realitatea științifică. Oricum am alege să îi catalogăm, castraveții sunt vegetale care aduc numeroase beneficii pentru sănătate.
Hidratare
Adultul mediu consumă aproximativ 2 litri de apă în fiecare zi. Aproximativ un sfert din aceasta provine de obicei din alimente. Castravetele este o sursă excelentă de apă întrucât din asta e făcut în proporție de circa 95% (link direct evaluare JARLIFE). Mai mult, un studiu realizat, în 2009, de cercetători de la Facultatea de Medicină, de la Universitatea din Aberdeen, a constatat că, după terminarea unui antrenament intens, castravetele poate hidrata corpul de două ori mai eficient decât un pahar cu apă. Ori, fără apă, celulele organismului nu pot funcționa corect. Dacă sunteți deshidratați puteți avea amețeli și vă puteți îmbolnăvi. În cazuri grave, poate fi necesar să mergeți la spital pentru tratament.
Calorii puține, plini de minerale și vitamine
Apa din castraveți e bună și pentru că dă senzația de sațietate, ceea ce te face să mănânci mai puțin. Castraveții conțin, printre altele, aproape 12 calorii la suta de grame, calciu - 14,70 mg; carbohidrat - 1,40 g, carotenoide, - 612,30 ug; fibră insolubilă în apă - 0,70 g; magneziu - 8,77 mg; potasiu - 221,80 mg; proteine - 0,65 g; riboflavină - 0,09 mg; sare - 6,14 mg; seleniu - 0,50 ug; steroli - 7,80 mg; tiamina (vitamina b1) - 0,04 mg; triptofan - 10,00 mg; vitamina c (acid ascorbic) - 8,00 mg; vitamina k - 15,00 ug; zaharuri - 1,40 g și zinc- 0,09 mg. (sursa informațiilor)
Pentru că au atât de puține calorii, adică o „densitate energetică” foarte mică, sunt ideali în diete.
Nutrienți
Castravetele conține, așa cum arătam mai sus, multe vitamine și minerale. O salată de castraveți îți aduce circa 14% - 19% din cantitatea de vitamina K de care ai nevoie zilnic, la care se adaugă și vitamina C, cu rol în imunitate, dar și mineralele care sunt vitale pentru diferite procese din organism.
Antioxidanți
Aceste substanțe puternice ajută celulele să s e protejeze de daunele datorate substanțelor nocive care se formează în organism numite „radicali liberi”. Castraveții au un set unic de antioxidanți, inclusiv flavonoizi, lignani și triterpene. Acestea protejează nu numai celulele, ci și diminuează inflamația legată de artrită și alte afecțiuni pe termen lung. (link direct studiu)
Sănătatea inimii
Activitatea antioxidantă a compușilor din castraveți ajută la încetinirea sau evitarea apariției bolilor legate de inimă (link direct studiu). Unele cercetări arată că amestecul unic de nutrienți din semințele de castraveți ar putea ajuta la îmbunătățirea valorilor colesterolului (link direct studiu), ceea ce ar putea avea un impact direct asupra sănătății inimii.
Castraveții murați
„Orice aliment fermentat este bun. Avem și murăturile la îndemână, și să ne amintim din perioada bunicilor noștri, că murăturile erau cea mai banală formă de a consuma legume în timpul iernii”, a arătat dr Mihaela Bilic, EXCLUSV la DC Medical.
Ea a explicat și că pentru a se mura, castraveții sunt lăsați să stea într-o soluție de sare până când bacteriile încep să se hrănească cu ele și leguma se acrește. Asta creează acele „bacterii bune” (probiotice) care ajută organismul să lupte împotriva germenilor, să absoarbă nutrienții, să digere hrana, să crească imunitatea și chiar să controleze anxietatea.
-
Boala care îți atacă creierul. Crește riscul de demență și AVC23.10.2025, 17:38
-
-
România primește 1.200 de ambulanțe noi prin PNRR23.10.2025, 14:15
-
Astenia de toamnă, de ce apare și cum o poți ține sub control23.10.2025, 13:00
-
Vaccinul anti-COVID, legătură cu cancerul23.10.2025, 11:37
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.