Cea mai nouă dietă! Un nou mod de a privi mâncarea

Dieta cu alimente cu o densitate energetică scăzută pare a fi doar o altă rețetă de pierdere în greutate. Ei bine, noua dietă este de fapt o abordare cu decenii de cercetare în spatele...
Conceptul dietei cu alimente cu o densitate energetică scăzută este simplu: Mănânci mai multe alimente cu un conținut mai mare de apă, pentru a obține un volum mai mare, dar cu mai puține calorii.
La ce aliment renunți și cu ce îl înlocuiești
Densitatea energetică este pur și simplu cantitatea de energie – sau de calorii - dintr-un gram de alimente. Alimentele pot avea o densitate foarte scăzută, scăzută, medie sau înaltă.
Untul, de exemplu, este un aliment cu înaltă densitate, având 180 de calorii în 20 de grame. Pepenele roșu, însă, este un aliment cu densitate foarte scăzută, cu doar 7 calorii în 20 de grame. Dimensiunea porției este un alt mod de a face diferența. De exemplu, o portocală și jumătate are același număr de calorii ca trei sticksuri subțiri.
Pentru a afla densitatea energetică a unui aliment, împărțiți numărul de calorii dintr-o porție cu numărul de grame din cantitatea respectivă. Densitățile de densitate a energienergetice din categoria foarte scăzută sunt de la 0,5 la 1 calorii/gram. În cazul densității înalte, limita e de între 4 și 9 calorii pe gram.
Cum calculezi densitatea energetică (calorii pe gram)
Puteți calcula cu ușurință densitatea energetică a oricărui produs alimentar. Utilizați un contor de calorii pentru a face calculul pentru alimente proaspete. Pentru cele ambalate, folosiți, de pe etichete, tabelul cu valori nutriționale și împărțiți caloriile la grame pentru a calcula densitatea, dar și cât să pui într-o porție.
Alimentele cu densitate energetică scăzută sunt, de obicei, bogate în fibre, precum și în apă, astfel încât acestea vor da senzația de sațietate. Acesta este motivul pentru care înlocuirea alimentelor cu densitate mare de energie cu cele scăzute, pentru reducerea aportului zilnic de calorii, este mai eficientă decât doar reducerea porțiilor, ceea ce vă va lăsa, poate, înfometați.
Consumul de alimente cu densitate scăzută a energiei funcționează la fel de bine pentru pierderea în greutate cât și pentru menținerea greutății, notează nutriționiștii de la MedicineNet.com.
În rețete, înlocuirea alimentelor poate fi la fel de simplă ca adăugarea mai multor legume ne-amidonice în locul celor cu amidon și a unei bucăți de carne. Mai degrabă decât să mâncați sandwich-uri, înlocuiți pâinea cu legume cu frunze verzi. Spre exemplu cu foi mari de salată. Când mănâncați cereale, alegeți fulgi de ovăz și quinoa, care cresc în volum atunci când sunt puse în apă – umplu mai mult din stomac decât celelalte cereale integrale.
-
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!