Cea mai nouă dietă! Un nou mod de a privi mâncarea

Dieta cu alimente cu o densitate energetică scăzută pare a fi doar o altă rețetă de pierdere în greutate. Ei bine, noua dietă este de fapt o abordare cu decenii de cercetare în spatele...
Conceptul dietei cu alimente cu o densitate energetică scăzută este simplu: Mănânci mai multe alimente cu un conținut mai mare de apă, pentru a obține un volum mai mare, dar cu mai puține calorii.
La ce aliment renunți și cu ce îl înlocuiești
Densitatea energetică este pur și simplu cantitatea de energie – sau de calorii - dintr-un gram de alimente. Alimentele pot avea o densitate foarte scăzută, scăzută, medie sau înaltă.
Untul, de exemplu, este un aliment cu înaltă densitate, având 180 de calorii în 20 de grame. Pepenele roșu, însă, este un aliment cu densitate foarte scăzută, cu doar 7 calorii în 20 de grame. Dimensiunea porției este un alt mod de a face diferența. De exemplu, o portocală și jumătate are același număr de calorii ca trei sticksuri subțiri.
Pentru a afla densitatea energetică a unui aliment, împărțiți numărul de calorii dintr-o porție cu numărul de grame din cantitatea respectivă. Densitățile de densitate a energienergetice din categoria foarte scăzută sunt de la 0,5 la 1 calorii/gram. În cazul densității înalte, limita e de între 4 și 9 calorii pe gram.
Cum calculezi densitatea energetică (calorii pe gram)
Puteți calcula cu ușurință densitatea energetică a oricărui produs alimentar. Utilizați un contor de calorii pentru a face calculul pentru alimente proaspete. Pentru cele ambalate, folosiți, de pe etichete, tabelul cu valori nutriționale și împărțiți caloriile la grame pentru a calcula densitatea, dar și cât să pui într-o porție.
Alimentele cu densitate energetică scăzută sunt, de obicei, bogate în fibre, precum și în apă, astfel încât acestea vor da senzația de sațietate. Acesta este motivul pentru care înlocuirea alimentelor cu densitate mare de energie cu cele scăzute, pentru reducerea aportului zilnic de calorii, este mai eficientă decât doar reducerea porțiilor, ceea ce vă va lăsa, poate, înfometați.
Consumul de alimente cu densitate scăzută a energiei funcționează la fel de bine pentru pierderea în greutate cât și pentru menținerea greutății, notează nutriționiștii de la MedicineNet.com.
În rețete, înlocuirea alimentelor poate fi la fel de simplă ca adăugarea mai multor legume ne-amidonice în locul celor cu amidon și a unei bucăți de carne. Mai degrabă decât să mâncați sandwich-uri, înlocuiți pâinea cu legume cu frunze verzi. Spre exemplu cu foi mari de salată. Când mănâncați cereale, alegeți fulgi de ovăz și quinoa, care cresc în volum atunci când sunt puse în apă – umplu mai mult din stomac decât celelalte cereale integrale.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?