Combinațiile care ne îngrașă. Pe unele le facem în mod frecvent, fără să știm
Unele combinații alimentare sunt benefice pentru sănătate, altele, atât de gustoase, au impact negativ asupra siluetei.
Vara este sezonul cu cele mai multe fructe și legume, cu ieșiri la iarbă verde și grătare încinse, și cu toții vrem să profităm de bogăția de nutrienți și vitamine oferite de alimentația pe care o vrem cât mai sănătoasă.
Unele combinații vin cu un boost de sănătate, acea sinergie de care vorbesc nutriționiștii, alte combinații au efectul invers celui pe care ni-l dorim.
Nutriționistul Alina Epure a explicat, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, care sunt cele mai ”păcătoase” combinații pentru siluetă.
Culoarea din farfurie, esențială pentru meniul copiilor. Nutriționist: Creierul nu-și primește energia necesară
Combinațiile care ne îngrașă
Carne cu cartofi și salată. Este o combinație nocivă, mai ales dacă alimentele sunt prăjite. ”Șnițel și cartofi prăjiți nu reprezintă un beneficiu nici pentru copii, nici pentru adulți. În mod normal, proteina animală nu se asociază cu un conținut ridicat de carbohidrați, iar acestea intră exact pe această zonă. Dacă avem un antrenament foarte intens, înainte sau după o masă copioasă, atunci mai putem pierde din aportul caloric pe care îl avem la masă cu cartofi și carne, de exemplu.
Dar orice aliment prăjit afectează foarte mult funcția hepatică, și atunci, nu recomand, chiar dacă vorbim de un pește bio, să fie prăjit, apoi nu recomand această combinație”, a explicat nutriționistul Alina Epure.
Grătarul. Sub nicio formă nu se mănâncă o porție de carne ”goală” la masă. ”Întotdeauna asociem proteina animală cu legume, foarte multe legume. Cel puțin două două porții de legume la o porție de carne, pentru a avea un aport corect de fibre. Și atunci putem avea legume la grătar, salată de varză, salată de ardei copți, salată verde. Foarte multe opțiuni avem pentru garnituri. sparanghel, spanac, broccoli, depinde de preferința fiecăruia”, a mai spus specialistul în nutriție.
Salata corectă. Vara, salata de roșii cu, ardei, castraveți și roșii este una dintre cele mai savurate salate. Însă unii reușesc să o combine pe aceasta și cu ou, lucru care în loc să fie benefic, devine dăunător.
Alina Epure a explicat de ce nu trebuie combinat în aceeași salată și brânza, și oul, asta deși este atât de gustoasă. ”La fiecare bol de salată putem adăuga un singur tip de proteină animală, și atunci puteți adăuga liniștit, fie ouă, de prepeliță sau de găină, sau brânză sau pește/carne, dar nu împreună.
Una dintre asocierile cele mai frecvente și cu impact major negativ este această asociere a două tipuri de proteină animală la aceeași masă. Nu avem capacitatea de a digera atât de ușor două proteine și atunci, absorbția proteică este deficitară”, mai spune specialistul.
Shake. Se poate greși, în primul rând din punct de vedere caloric, pentru că putem adăuga și unt de arahide și ulei de cocos, și banane, și fulgi de ovăz, toate într-un shake, care ”este o bombă calorică, și atunci nu putem avea așteptarea să mai și slăbim după ce bem acel shake. În mod normal, într-un smoothie nu ar trebui să asociem fructe și legume, pentru că fructele fermentează foarte ușor și atunci fibrele din legume sunt limitate ca absorbție”, mai spune Alina Epure.
De asemenea, continuă specialistul în nutriție, nu este potrivită asocierea în același shake a iaurtului cu fructele crude, dar nici a ouălor cu laptele. ”În mod normal ar trebui să avem shakeul de dimineață, dacă dorim să îl avem ca înlocuitor de mic dejun, bazat în special pe fructe și eventual un lapte vegetal”, susține nutriționistul.
Vezi și: Combinațiile perfecte pentru sănătate. Bilic: Alimentul, mai eficient decât suplimentul
-
-
OMS avertizează asupra bolii respiratorii MERS24.12.2025, 20:13
-
-
-
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Crezi că berea fără gluten e sigură? Studiul care dă peste cap tot ce știai
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
