Culoarea din farfurie, esențială pentru meniul copiilor. Nutriționist: Creierul nu-și primește energia necesară
”Trebuie să avem puțină creativitate în bucătărie, astfel încât să îi convingem”, susține terapeutul nutriționist.
Propriul exemplu este cel mai bun în privința educației alimentare, iar despre acest lucru a vorbit terapeutul nutriționist Alina Epure, care a explicat de ce este important ca familiile să aibă tabieturi alimentare sănătoase, dar mai ales de ce este recomandată ”pata de culoare” din farfuria celor mici, și nu numai.
”Este foarte important să inspirăm în ceea ce facem zi de zi, inclusiv din punct de vedere alimentar. Atâta timp cât copiii observă la noi un dezechilibru alimentar, un haos, mese dezorganizate, o lipsă de așezare și o lipsă de tabieturi de familie, atunci nu are ce să îl inspire, pe niciunul dintre ei, indiferent de vârsta la care ne raportăm.
Pentru a putea pune bazele unei educații de nutriție, noi, părinții este necesar să fim un bun exemplu pentru copiii noștri, propriul exemplu”, a explicat terapeutul nutriționist Alina Epure în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
Mai mult, Alina Epure susține că depinde foarte de vârsta copilului, astfel încât meniul de adult să fie potrivit și pentru cel mic, subliniind că există o reticență foarte mare la acomodarea copiilor cu fructele și legumele, atât de bogate în vitamine și minerale, necesare pentru o dezvoltare armonioasă, dar mai ales sănătoasă.
”Am observat că există o reticență în privința fructelor și legumelor. Unii refuză fructele, alții legumele, se împrietenesc ușor cu paste, pizza, orez și cărniță, dar la texturi și gusturi noi, la modul în care combinăm legumele, acolo trebuie să avem puțină creativitate în bucătărie, astfel încât să îi convingem”, a precizat Alina Epure.
Iar realizarea acestui lucru se poate face prin jocuri de culori și forme. ”Buchețele de broccoli, de conopidă, soteuri și piureuri, sufleuri, și bine-înțeles că și reacția noastră față de un anumit aliment. Dacă punem pe masă broccoli și ne vom strâmba, este clar că nu îi vom inspira”. a mai spus nutriționistul.
”Steagurile roșii” din farfurie
”Din păcate există o anumită atracție către o monotonie alimentară. Dacă ne uităm, foarte mulți adoptă o alimentație albă: paste, orez, carene albă, albușuri, iar tot ce este alb pe zona de patiserie și produse de panificație.
Tot ceea ce înseamnă viață, culoare, antioxidanți, reprezintă și o pată de culoare în farfurie, intensă de cele mai multe ori, roșu închis, portocaliu închis, verde închis, și este esențial să aducem mereu în meniul lor, de zi cu zi, această nevoie de a-și asigura un aport corect de nutrienți, tocmai pentru o bună funcționare.
Altfel, creierul nu-și primește energia necesară și încep să apară stările de oboseală, sau stări de agitație și nervozitate, agresivitate de multe ori”, a mai spus Alina Epure.
”Putem introduce dulciurile sănătoase în alimentația copilului fără niciun fel de probleme, indiferent de momentul zilei la care ne raportăm, fie gustarea de dimineață, fie gustarea de după-amiază.
La fel și adulții pot avea aceste gustări sănătoase atâta timp cât nu există un exces de zahăr alb, făină albă, și alimente cu rol excitator al sistemului nervos, putem merge pe opțiuni sănătoase, astfel încât să nu îl privăm, iar excluderea să nu fie singura soluție, ci să mergem mai mult pe înlocuire.
Sunt biscuiți, bombonele, tarte, brioșe, creme care să îi încânte și atunci, dacă el nu are acces la ceva dulce intens, i se pare normalitate”, a mai spus nutriționistul.
Foamea nervoasă, recompensa alimentară și emoțiile
De asemenea, afirmă Alina Epure, nu trebuie pus semnul de egalitate între dulciuri și recompensă, motivând că micuții vor aștepta ”ca după o masă principală pe care au mâncat-o, oricum, într-un dezgust total să primească ceva dulce și atunci nu vor mai mânca într-un mod conștient, ci vor mânca într-un mod instinctiv.
Instinctiv merg să mănânce pentru că știu ce urmează după. Așa apar foarte multe recompense care se regăsesc și la vârsta de adult. Sunt foarte mulți adulți care simt nevoia să se auto-recompenseze sau să se refugieze în mâncare atunci când există un dezechilibru emoțional puternic.
Și atunci apar foarte ușor tendințele de supraponderabilitate, obezitate și alimentele care ar trebui să fie excepționale în alimentația noastră sunt de fapt o regulă zilnică, ne domină comportamentul alimentar.
Toate aceste stări, și de nervozitate, și de bucurie excesivă, atunci când vorbim de mâncare sunt de fapt niște semnale clare a unor dezechilibre ale neurotransmițătorilor. Fie lipsește dopamina, fie serotonina, fie sunt modificări pe adrenalină. și atunci trebuie verificate să vedem care este cauza principală a acestor preferințe alimentare sau a acestei senzații de foame nervoasă”, a mai spus terapeutul nutrițional.
Vezi și: Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe
-
7 lucruri despre AVC pe care toată lumea le crede, dar sunt greșite17.12.2025, 13:48
-
Adevărul despre sensibilitatea la gluten. Ce nu s-a spus până acum17.12.2025, 12:20
-
-
3 tipuri de AVC: ischemic, hemoragic, mini-AVC. Care e cel mai periculos17.12.2025, 10:46
-
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
