Cori Grămescu, semnal de alarmă despre DIETE. Principala problemă a înfometării: Un cerc vicios, sentiment de URGENȚĂ
Cori Grămescu a explicat care e diferența între managementul greutății și slăbire.
Diferența între managementul greutății și slăbire și lucrurile esențiale pe care trebuie să le știm despre cele două este explicată de nutriționistul și antrenorul de fitness Cori Grămescu. Nutriționistul trage un semnal de alarmă în ceea ce privește curele de slăbire. Pe termen lung pot afecta sănătatea, mai ales atunci când unicul scop este acela de a slăbi cât mai mult într-un timp cât mai scurt.
”Vă las scrise aici câteva rânduri despre diferenţa dintre slăbire şi managementul greutăţii, mai ales atunci când avem multe kilograme de slăbit, să zicem peste 15-20 de kilograme. În slăbire, în teorie, lucrurile sunt relativ simple - faci deficit caloric, în esenţă mănânci mai puţin şi te mişti mai mult şi pe termen scurt vei slăbi. Cu cât deficitul caloric este mai mare, pe termen scurt, subliniez, vei slăbi mai mult.
Termen scurt înseamnă orice între 3 săptămâni şi un an, dar majoritatea celor care au nevoie să slăbească atât de mult ţin dieta câteva săptămâni.
Problema cu acest gen de abordare este că pe termen lung îţi strică fundamental relaţia cu mâncarea - începi să priveşti lucrurile pe termen scurt, pierzi din vedere consecinţele pentru sănătate pentru că te concentrezi doar pe numărul de kilograme şi construieşti în mintea ta un sentiment permanent de urgenţă ("Vreau să slăbesc repede") şi nemulţumire ("Nu mă mai suport, trebuie neapărat să schimb ceva")”, arată Cori Grămescu pe pagina sa de Facebook.
Vezi și: Analgezicele, mai puțin eficiente la femei. Cine este responsabil cu rezistența la durere
Înfometare vs mâncat compulsiv
Nutriționistul Cori Grămescu mai arată că și partea emoțională joacă un rol decisiv în aceste diete. În plus, problemele legate de greutate se pot accentua.
”Mai mult decât atât, etapele de înfometare sunt inevitabil întrerupte de episoade tot mai violente de mâncat excesiv, adeseori cuplate cu mâncatul pe fond emoţional şi asta agravează imaginea de sine în sens negativ, creionând totodată sentimentul constant de dezamăgire faţă de incapacitatea de a atinge propriile obiective şi dorinţe.
Un astfel de comportament este nu doar destabilizant pentru starea emoţională, ci şi pentru sănătate - el corelează foarte puternic cu sedentarism, creştere accelerată în greutate, tulburări cardio-metabolice şi probleme de digestie.
Cei mai mulţi oameni care sunt supraponderali la un moment dat ajung obezi printr-un astfel de mecanism autodistructiv, întreţinut de impulsivitate şi nevrotism ca şi trăsături de personalitate ce predispun la astfel de comportamente.
Nu veţi putea ieşi din acest cerc vicios aplicând tot aceleaşi mecanisme prin care aţi ajuns acolo.
Ceea ce funcţionează este o recalibrare sistemica a relaţiei cu propriul corp, iar asta este rolul protocoalelor de management al greutăţii.
Este o abordare integrativă, blândă şi personalizata prin care clienţii sunt echipaţi cu informaţii științifice care să îi ajute să ia decizii corecte, sunt sprijiniţi să înceapă să conştientizeze mecanismele prin care ajung să tot apeleze la mâncare pentru confort emoţional sau social şi sunt motivaţi să adere la comunităţi şi programe care sunt aliniate cu obiectivele lor pe termen lung”, mai explică Cori Grămescu.
Curele de slăbire, din cele mai vechi timpuri
Cura de slăbire este una dintre cele mai des întâlnite formulări în căutările de pe Google, ba chiar și mai vechi decât cei puțin peste 20 de ani de existență a internetului.
Semn că lumea, încă din timpuri străvechi s-a preocupat de acest aspect, fie că e vorba de cură pentru a încăpea în rochia de mireasă, ori de a se simți bine în pielea sa.
Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist, a postat pe contul său de socializare o scurtă ”istorie a slăbitului... fără rezultat”.
”Orice început de an presupune și o cură de slăbire pentru că, nu-i așa, niciodată nu suntem suficient de slabi... sau de bogați. Regimul de slăbit nu este o invenție nouă, oamenii s-au luptat dintotdeauna cu kilogramele în plus, iar o metodă ușoară și eficientă de “a topi” grăsimea, n-a fost descoperită. Încă.
La o scurtă trecere în revistă a strategiilor legate de slăbit, constatăm cu tristețe că foamea și implicit mâncatul puțin, sunt sfinte. Dilema este cum reușești să rabzi de foame?! Din antichitate până în zilele noastre soluțiile au fost cât se poate de radicale și drastice: foame, frig, nesomn, mișcare, purgative, laxative și, din sec XX, amfetamine”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
