Culoarea din farfurie, esențială pentru meniul copiilor. Nutriționist: Creierul nu-și primește energia necesară
”Trebuie să avem puțină creativitate în bucătărie, astfel încât să îi convingem”, susține terapeutul nutriționist.
Propriul exemplu este cel mai bun în privința educației alimentare, iar despre acest lucru a vorbit terapeutul nutriționist Alina Epure, care a explicat de ce este important ca familiile să aibă tabieturi alimentare sănătoase, dar mai ales de ce este recomandată ”pata de culoare” din farfuria celor mici, și nu numai.
”Este foarte important să inspirăm în ceea ce facem zi de zi, inclusiv din punct de vedere alimentar. Atâta timp cât copiii observă la noi un dezechilibru alimentar, un haos, mese dezorganizate, o lipsă de așezare și o lipsă de tabieturi de familie, atunci nu are ce să îl inspire, pe niciunul dintre ei, indiferent de vârsta la care ne raportăm.
Pentru a putea pune bazele unei educații de nutriție, noi, părinții este necesar să fim un bun exemplu pentru copiii noștri, propriul exemplu”, a explicat terapeutul nutriționist Alina Epure în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.
Mai mult, Alina Epure susține că depinde foarte de vârsta copilului, astfel încât meniul de adult să fie potrivit și pentru cel mic, subliniind că există o reticență foarte mare la acomodarea copiilor cu fructele și legumele, atât de bogate în vitamine și minerale, necesare pentru o dezvoltare armonioasă, dar mai ales sănătoasă.
”Am observat că există o reticență în privința fructelor și legumelor. Unii refuză fructele, alții legumele, se împrietenesc ușor cu paste, pizza, orez și cărniță, dar la texturi și gusturi noi, la modul în care combinăm legumele, acolo trebuie să avem puțină creativitate în bucătărie, astfel încât să îi convingem”, a precizat Alina Epure.
Iar realizarea acestui lucru se poate face prin jocuri de culori și forme. ”Buchețele de broccoli, de conopidă, soteuri și piureuri, sufleuri, și bine-înțeles că și reacția noastră față de un anumit aliment. Dacă punem pe masă broccoli și ne vom strâmba, este clar că nu îi vom inspira”. a mai spus nutriționistul.
”Steagurile roșii” din farfurie
”Din păcate există o anumită atracție către o monotonie alimentară. Dacă ne uităm, foarte mulți adoptă o alimentație albă: paste, orez, carene albă, albușuri, iar tot ce este alb pe zona de patiserie și produse de panificație.
Tot ceea ce înseamnă viață, culoare, antioxidanți, reprezintă și o pată de culoare în farfurie, intensă de cele mai multe ori, roșu închis, portocaliu închis, verde închis, și este esențial să aducem mereu în meniul lor, de zi cu zi, această nevoie de a-și asigura un aport corect de nutrienți, tocmai pentru o bună funcționare.
Altfel, creierul nu-și primește energia necesară și încep să apară stările de oboseală, sau stări de agitație și nervozitate, agresivitate de multe ori”, a mai spus Alina Epure.
”Putem introduce dulciurile sănătoase în alimentația copilului fără niciun fel de probleme, indiferent de momentul zilei la care ne raportăm, fie gustarea de dimineață, fie gustarea de după-amiază.
La fel și adulții pot avea aceste gustări sănătoase atâta timp cât nu există un exces de zahăr alb, făină albă, și alimente cu rol excitator al sistemului nervos, putem merge pe opțiuni sănătoase, astfel încât să nu îl privăm, iar excluderea să nu fie singura soluție, ci să mergem mai mult pe înlocuire.
Sunt biscuiți, bombonele, tarte, brioșe, creme care să îi încânte și atunci, dacă el nu are acces la ceva dulce intens, i se pare normalitate”, a mai spus nutriționistul.
Foamea nervoasă, recompensa alimentară și emoțiile
De asemenea, afirmă Alina Epure, nu trebuie pus semnul de egalitate între dulciuri și recompensă, motivând că micuții vor aștepta ”ca după o masă principală pe care au mâncat-o, oricum, într-un dezgust total să primească ceva dulce și atunci nu vor mai mânca într-un mod conștient, ci vor mânca într-un mod instinctiv.
Instinctiv merg să mănânce pentru că știu ce urmează după. Așa apar foarte multe recompense care se regăsesc și la vârsta de adult. Sunt foarte mulți adulți care simt nevoia să se auto-recompenseze sau să se refugieze în mâncare atunci când există un dezechilibru emoțional puternic.
Și atunci apar foarte ușor tendințele de supraponderabilitate, obezitate și alimentele care ar trebui să fie excepționale în alimentația noastră sunt de fapt o regulă zilnică, ne domină comportamentul alimentar.
Toate aceste stări, și de nervozitate, și de bucurie excesivă, atunci când vorbim de mâncare sunt de fapt niște semnale clare a unor dezechilibre ale neurotransmițătorilor. Fie lipsește dopamina, fie serotonina, fie sunt modificări pe adrenalină. și atunci trebuie verificate să vedem care este cauza principală a acestor preferințe alimentare sau a acestei senzații de foame nervoasă”, a mai spus terapeutul nutrițional.
Vezi și: Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
