Dezavantajele dietei cu un conținut scăzut de carbohidrați

Pentru toate beneficiile potențiale de pierdere în greutate pe care le puteți obțineți dintr-o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați, există câteva capcane despre care trebuie să le știți &i...
O mulțime de alimente diverse sunt permise pentru o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, inclusiv carne, pește, ouă, lapte, brânză, grăsimi și legume. Dacă dieta dvs. conține un amestec echilibrat de aceste alimente, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la obținerea de nutrienți suficienți. Consumând prea puține legume puteți ajunge ușor la un deficit de fibre, vitamina C și vitamina K. Alegeți carne cu un conținut ridicat de grăsimi saturate care crește colesterolul și inima nu va fi fericită. Vitamina D este un alt element nutritiv de urmărit dacă nu consumați produse lactate îmbogățite, notează Livestrong.
Cota zilnică de carbohidrați se înscrie, de asemenea, în ecuația nutrițională. Aportul moderat de carbohidrați de 80 până la 130 de grame zilnic facilitează obținerea tuturor nutrienților. O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați face ca fibra să devină mai dificilă, dar iată un sfat: mâncați legume fierte, mai degrabă decât crude. De exemplu, o jumătate de cană de broccoli gătit are dublu fibre decât o jumătate de cană cu legumele crude. Planificați-vă dieta pentru a include aportul recomandat de fibre - 25 de grame de fibre zilnic pentru femei și 38 de grame pentru bărbați.
Efecte secundare temporare
Corpul tău preferă să folosească carbohidrați pentru energie, deoarece sunt ușor digerați în glucoză. Pierderea bruscă de glucoză după tăierea din glucide poate provoca oboseală sau ceață creierului, dar nu neapărat. Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane Dietetice în 2007 a constatat că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați a determinat energia să iscadă. În același an, cu toate acestea, Obezitatea a raportat un studiu în care participanții au observat o scădere a oboselii atunci când au început o dietă foarte scăzută în carbohidrați.
Modificările nivelului energetic trebuie să fie temporare. Dacă aveți un nivel scăzut de carbohidrați și aveți oboseală continuă, mergeți la un consult medical. În caz contrar, puteți preveni problema tăind din nou treptat glucidele. Începeți prin eliminarea dulciurilor și a băuturilor zaharoase. Înlocuiți băuturile zaharoase cu apă, ceai, cafea, lapte de soia sau migdale și apă aromată fără calorii sau suc dietetic. Apoi, începeți să reduceți carbohidrații prelucrați, scăzând aproximativ 5 grame nete de carbohidrați la fiecare trei până la șapte zile până când atingeți obiectivul de carbohidrați.
Dificultate cu susținerea
Cea mai bună dietă este cea pe care o puteți urma, recomandă Școala Harvard de Sănătate Publică. Desigur, calitatea dietei contează, însă, până la urmă, trebuie să rămâi cu planul de a ține kilogramele la distanță. Dacă aveți greutăți să eliminați carbohidrații sau dacă încercați să continuați să renunțați la alimente, poate fi necesar să vizați între 80 și 130 de grame pe zi, mai degrabă decât 20 de grame. Cele patru faze ale dietei Atkins demonstrează o altă opțiune - creșterea treptată a carbohidraților. Faza 1 începe de la 20 până la 25 de grame de carbohidrați net pe zi. În faza a doua, cresc la 25 până la 50 de grame net de carbohidrați. Prin faza a patra, planul permite 80 - 100 grame de carbohidrați net. Scopul este de a extinde alegerile alimentare și de a permite mai mulți carbohidrați, în același timp pentru a sprijini pierderea în greutate.
Un sfat bun pentru a rămâne la o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați este să te gândești la acesta ca la o schimbare a stilului de viață, mai degrabă decât la un plan de pierdere în greutate pe termen scurt. Asigurați-vă că mâncați mese obișnuite. Indiferent dacă preferați trei mese și două gustări sau șase mese mai mici, rămâneți pe un program regulat. În felul acesta veți evita să vă fie atât de foame încât să apucați orice gustare - cu conținut scăzut de carbohidrați sau nu. În cele din urmă, luați în considerare să păstrați un jurnal pentru a urmări progresul. Luând note cu privire la alimentația, greutatea și activitățile tale, te ține la răspundere. De asemenea, este motivant să vezi un record de kilograme pierdute.
Impact asupra sănătății
O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați nu este potrivită pentru persoanele cu afecțiuni renale, deoarece proteina ridicată pune prea mult stres asupra rinichilor. Însă, un studiu din numărul din noiembrie 2015 al Medicinii oferă o asigurare pentru cei îngrijorați de diabet. Un grup de persoane supraponderale, cu diabet zaharat de tip 2, a urmat o dietă cu un nivel foarte scăzut de carbohidrați, cu proteine ridicate, saturate, timp de 12 luni, fără nicio schimbare în sănătatea rinichilor.
Aportul ridicat de proteine determină uneori eliminarea suplimentară de calciu din organism. Drept urmare, dietele cu conținut scăzut de glucide au fost asociate cu potențiale probleme osoase. Ultimele cercetări sugerează că nu trebuie să vă faceți griji. Un grup de adulți supraponderali care au urmat o dietă cu un nivel foarte scăzut de carbohidrați timp de 12 luni, nu au experimentat nicio modificare a rezistenței osoase, potrivit unui studiu publicat în Nutrition în martie 2016.
Când consumul de carbohidrat scade la aproximativ 20 până la 30 de grame zilnic, organismul se bazează pe grăsime pentru energie. Pe măsură ce grăsimea se descompune, se produc corpuri cetonice. Acesta este un lucru bun, deoarece acestea furnizează energie. Corpurile cetonice se găsesc în mod normal în fluxul sanguin, dar dacă nivelurile lor devin prea mari, se dezvoltă cetoacidoza. Cetoacidoza este în primul rând o afecțiune - și poate fi o situație de urgență medicală - pentru persoanele cu diabet zaharat și pentru oricine se află în regim de slăbire pe termen lung.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!