Dieta corectă: la ce ore să mănânci ca să-ți poți controla greutatea
Dieta normală presupune trei mese pe zi. În timp ce unii aleg mic dejun, prânz și cină, alții aleg să sară peste micul dejun și să ia o gustare seara, înainte de culcare. Iată care variantă e...
Echilibrul dintre creșterea în greutate și pierderea în greutate este determinat preponderent de ceea ce mănânci, de cât mănânci și de cât de multe exerciții fizice faci. Dar un alt factor important este adesea neglijat ... Publicat 27 februarie în jurnalul cu acces deschis PLOS Biology (link studiu), studiul efectuat de cercetători de la Universitatea Vanderbilt, SUA, arată că nu contează doar câte calorii mănânci, ci și CÂND le consumi, iar asta determină cât de bine arzi acele calorii în timpul zilei.
Ceasul biologic zilnic și somnul reglează modul în care alimentele mâncate sunt metabolizate; deci alegerea de ardere a grăsimilor sau a carbohidraților se schimbă în funcție de ora zilei sau a nopții. Ritmul circadian al organismului îl programează să ardă grăsimi când dormi, așa că atunci când sari peste micul dejun și apoi iei gustări noaptea, întârzii această ardere a grăsimilor, arată cercetătorii.
Dieta corectă: la ce ore e mai bine să iei cele trei mese
Ei au monitorizat metabolismul subiecților de vârstă mijlocie și vârstnici într-o cameră specială întreagă pe parcursul a două sesiuni separate de 56 de ore, folosind un design experimental „random crossover". În fiecare sesiune, prânzul și cina au fost luate la aceleași ore (12:30 și, respectiv, 17:45), dar orarul celei de-a treia mese a fost diferit între cele două părți ale studiului. Astfel, într-una din sesiunile de 56 de ore, masa suplimentară zilnică a fost prezentată ca mic dejun (la ora 8:00), în timp ce în cealaltă sesiune, o masă echivalentă din punct de vedere nutrițional a fost prezentată acelorași subiecți ca o gustare luatî seara târziu (la ora 22:00) . Durata „postului" peste noapte a fost aceeași pentru ambele ședințe.
În timp ce cele două sesiuni nu au fost diferite în ceea ce privește cantitatea sau tipul de alimente consumate la mese sau în nivelurile de activitate fizică ale subiecților, orarul zilnic al disponibilității de nutrienți, însoțit de controlul metabolismului în ceas/somn a schimbat preferința subiecților pentru grăsimi/carbohidrați, astfel încât gustările luate seară târziu a dus la arderea a mai puține de grăsimi în comparație cu cele arse în sesiunea care lua micul dejun. Momentul mesei în timpul ciclului zi / noapte afectează, prin urmare, măsura în care alimentele ingerate sunt utilizate sau depozitate.
Acest studiu are implicații importante asupra obiceiurilor alimentare, sugerând că un post zilnic între masa de seară și micul dejun va optimiza gestionarea greutății.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
