Dieta corectă: la ce ore să mănânci ca să-ți poți controla greutatea

Dieta normală presupune trei mese pe zi. În timp ce unii aleg mic dejun, prânz și cină, alții aleg să sară peste micul dejun și să ia o gustare seara, înainte de culcare. Iată care variantă e...
Echilibrul dintre creșterea în greutate și pierderea în greutate este determinat preponderent de ceea ce mănânci, de cât mănânci și de cât de multe exerciții fizice faci. Dar un alt factor important este adesea neglijat ... Publicat 27 februarie în jurnalul cu acces deschis PLOS Biology (link studiu), studiul efectuat de cercetători de la Universitatea Vanderbilt, SUA, arată că nu contează doar câte calorii mănânci, ci și CÂND le consumi, iar asta determină cât de bine arzi acele calorii în timpul zilei.
Ceasul biologic zilnic și somnul reglează modul în care alimentele mâncate sunt metabolizate; deci alegerea de ardere a grăsimilor sau a carbohidraților se schimbă în funcție de ora zilei sau a nopții. Ritmul circadian al organismului îl programează să ardă grăsimi când dormi, așa că atunci când sari peste micul dejun și apoi iei gustări noaptea, întârzii această ardere a grăsimilor, arată cercetătorii.
Dieta corectă: la ce ore e mai bine să iei cele trei mese
Ei au monitorizat metabolismul subiecților de vârstă mijlocie și vârstnici într-o cameră specială întreagă pe parcursul a două sesiuni separate de 56 de ore, folosind un design experimental „random crossover". În fiecare sesiune, prânzul și cina au fost luate la aceleași ore (12:30 și, respectiv, 17:45), dar orarul celei de-a treia mese a fost diferit între cele două părți ale studiului. Astfel, într-una din sesiunile de 56 de ore, masa suplimentară zilnică a fost prezentată ca mic dejun (la ora 8:00), în timp ce în cealaltă sesiune, o masă echivalentă din punct de vedere nutrițional a fost prezentată acelorași subiecți ca o gustare luatî seara târziu (la ora 22:00) . Durata „postului" peste noapte a fost aceeași pentru ambele ședințe.
În timp ce cele două sesiuni nu au fost diferite în ceea ce privește cantitatea sau tipul de alimente consumate la mese sau în nivelurile de activitate fizică ale subiecților, orarul zilnic al disponibilității de nutrienți, însoțit de controlul metabolismului în ceas/somn a schimbat preferința subiecților pentru grăsimi/carbohidrați, astfel încât gustările luate seară târziu a dus la arderea a mai puține de grăsimi în comparație cu cele arse în sesiunea care lua micul dejun. Momentul mesei în timpul ciclului zi / noapte afectează, prin urmare, măsura în care alimentele ingerate sunt utilizate sau depozitate.
Acest studiu are implicații importante asupra obiceiurilor alimentare, sugerând că un post zilnic între masa de seară și micul dejun va optimiza gestionarea greutății.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.