Dieta fără carbohidrați, dezavantaje și efecte secundare
Dieta cu un conținut scăzut de carbohidrați promite pierderea kilogramelor în plus, într-un timp scurt. Însă, experții avertizează că acesta vine la pachet și cu o serie de dezavantaje....
Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați se bazează, în mare, pe o serie de proteine, inclusiv carne, pește, ouă, lapte, brânză, grăsimi și legume. Dacă dieta dvs. conține un amestec echilibrat de aceste alimente, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la obținerea de nutrienți suficienți. Consumând prea puține legume puteți ajunge ușor la un deficit de fibre, vitamina C și vitamina K. Alegeți carne cu un conținut ridicat de grăsimi saturate care crește colesterolul și inima nu va fi fericită. Vitamina D este un alt element nutritiv de urmărit dacă nu consumați produse lactate îmbogățite.
Efecte secundare temporare
Corpul folosește carbohidrați pentru energie, deoarece sunt ușor digerați în glucoză. Pierderea bruscă de glucoză după tăierea din glucide poate provoca oboseală sau ceață creierului. Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane Dietetice în 2007 a constatat că o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați a determinat energia să scadă. În același an, cu toate acestea, revista Obezitatea a raportat un studiu în care participanții au observat o scădere a oboselii atunci când au început o dietă foarte scăzută în carbohidrați.
Greu de urmat
Cea mai bună dietă este cea pe care o puteți urma, recomandă Școala Harvard de Sănătate Publică. Desigur, calitatea dietei contează, însă, până la urmă, trebuie să rămâi cu planul de a ține kilogramele la distanță. Dacă aveți greutăți să eliminați carbohidrații sau dacă încercați să continuați să renunțați la alimente, poate fi necesar să vizați între 80 și 130 de grame pe zi, mai degrabă decât 20 de grame. Cele patru faze ale dietei Atkins demonstrează o altă opțiune - creșterea treptată a carbohidraților. Faza 1 începe de la 20 până la 25 de grame de carbohidrați net pe zi. În faza a doua, cresc la 25 până la 50 de grame net de carbohidrați. Prin faza a patra, planul permite 80 - 100 grame de carbohidrați net. Scopul este de a extinde alegerile alimentare și de a permite mai mulți carbohidrați, în același timp pentru a sprijini pierderea în greutate.
Impact asupra sănătății
O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați nu este potrivită pentru persoanele cu afecțiuni renale, deoarece proteina ridicată pune prea mult stres asupra rinichilor. Însă, un studiu din numărul din noiembrie 2015 al revistei Medicine oferă o asigurare pentru cei îngrijorați de diabet. Un grup de persoane supraponderale, cu diabet zaharat de tip 2, a urmat o dietă cu un nivel foarte scăzut de carbohidrați, cu proteine ridicate, saturate, timp de 12 luni, fără nicio schimbare în sănătatea rinichilor.
Aportul ridicat de proteine determină uneori eliminarea suplimentară de calciu din organism. Drept urmare, dietele cu conținut scăzut de glucide au fost asociate cu potențiale probleme osoase. Ultimele cercetări sugerează că nu trebuie să vă faceți griji. Un grup de adulți supraponderali care au urmat o dietă cu un nivel foarte scăzut de carbohidrați timp de 12 luni, nu au experimentat nicio modificare a rezistenței osoase, potrivit unui studiu publicat în Nutrition în martie 2016.
-
Cum să iei vitamina C pentru a fi cât mai eficientă. Ai greșit până acum02.11.2025, 14:04
-
Semnele pe care le ignori și care arată că ficatul tău cedează încet02.11.2025, 12:37
-
6 motive pentru care ți se face poftă de ceva dulce după ce ai mâncat02.11.2025, 11:13
-
Ce s-a descoperit în pungile de perfuzie folosite zilnic la pacienți02.11.2025, 10:26
-
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
