EXCLUSIV Dr Anca Hâncu: jumătate dintre români au nevoie de nutriționist

Jumătate dintre români sunt obezi sau supraponderali și, oricât s-ar chinui, mulți dintre ei nu reușesc să slăbească. Asta pentru că, deși de mâncat mâncăm cu toții și diete găsim cu ...
De ce avem nevoie de nutriționist ca să ne învețe cum să mâncăm din moment ce asta facem de când ne-am născut, până în ultima zi de viață?
„Unii dintre noi am fost norocoși, am avut o mamă, o bunică, am învățat din familie fără să vrem un stil de viață sănătos pe care îl adoptăm cu plăcere și în mod natural. Însă foarte mulți dintre noi, prinși în vrejul unui stil de viață haotic, al unui stil de viață stresant, uităm sau nu mai știm să ne comportăm cum este potrivit, de fapt, pentru corpul nostru. Pentru că stilul de viață sănătos înseamnă de fapt un stil diferit, al fiecărei persoane, și adaptat felului ei de a fi. Și atunci ajungem să avem multe dereglări, ajungem la supragreutate, la obezitate", a explicat dr Anca Hâncu, în EXCLUSIVITATE la Interviurile DC News și DC Medical.
Și procentul celor care nu știu cum să mănânce sănătos este uluitor de mare, practic jumătate dintre români având nevoie să treacă pe la medicul nutriționist.
„Obezitate care este în proporție de 20% în România, supragreutatea încă de 30%, deci practic jumătate din populația României ar trebui să întrebe măcar un nutriționist oare ce să facă”, punctează specialistul.
Diete online și mituri fără efect
Și mai facem o mare greșeală: cu internetul plin de diete și mituri despre „alimentația sănătoasă", unul mai năstrușnic decât altul, ne gândim că nu avem de ce să cerem sfatul specialiștilor. Spre exemplu, unul din marile mituri legate de diete spune că e suficient să tai o treime sau o jumătate din ce mănânci într-o zi ca să pierzi kilograme fără mare greutate. Medicul nutriționist Anca Hâncu spune însă că nu e chiar așa, floare la ureche.
„E un calcul, într-adevăr, dar s-ar putea de multe ori să nu ieșim într-o variantă câștigătoare cu acest calcul. Oare de ce? Pentru că nu știm, nu am fost învățați să mâncăm corect, nu am fost învățați să alegem alimentele bogate nutrițional, alimente care ne face bine. Poate că alegem prima variantă mai accesibilă ca timp, poate și ca preț, dintr-un magazin, și nu alegem ceea ce poate face bine corpului nostru. Și atunci, un medic cu pregătire în domeniul nutriției, va fi cel care va putea să ne dea sfaturi corecte despre proporția dintre alimente, despre proporția dintre carbohidrați, proteine și grăsimi, să ne învețe câtă carne să mâncăm, să alegem carne de pește, spre exemplu, să alegem carne de curcan, să nu alegem numai mușchi de vită cu toate că ne place. El ne va explica și de ce. Ne va explica, dându-ne o oarecare flexibilitate, cum să respectăm cumva niște ore de masă. Repet – cu o flexibilitate – pentru că este foarte greu. În ziua de astăzi nu poți avea o masă fix la ora unu, la restaurant, cu față de masă pusă și cu felurile de mâncare pe care poate ți le dă un nutriționist", punctează medicul nutriționist.
Tot dr Anca Hâncu ne dă și soluții. Ce alimente care credem că sunt sănătoase pot fi, de fapt, periculoase, dar și ce trebuie să faci dacă ai de slăbit 20-30 de kilograme și vrei să scapi de ele și să nu le mai pui niciodată la loc, aflăți din video:
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.