Dr Mihaela Bilic: Cele mai bune mâncăruri românești. De ce preferăm să ne gătească alții
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că anumite mâncăruri românești sunt perfect echilibrate dietetic, dar că din varii motive preferăm să ni le gătească alții. Iată care sunt bucatele...
Comentând rezultatele celui maia recent sondaj realizat în industria alimentară, dr Mihaela Bilic spune că o bucură faptul că s-a înregistrat o creștere cu 20% a vânzărilor la produsele tradiționale.
„Se vede treaba că ne-am săturat de mâncare italienească sau chinezească și mi s-a făcut iar poftă de ciorbe, sarmale și papanași. Tendința este una îmbucurătoare nimic nu ne satisface mai bine decât preparatele cu care au crescut și generațiile de români dinaintea noastră. În plus ingredientele locale fac o chimie bună cu profilul nostru genetic, adică ne aduc și plăcere și sănătate. Înafară de faptul că trebuie să ne modernizăm puțin metodele de gătire și să renunțăm la prăjeala în exces, sosurile cu rântaș și uleiul de floarea-soarelui din belșug, bucătăria românească este gustoasă și sănătoasă", notează medicul nutriționist.
Ea arată că există o mulțime de preparate tradiționale care combină perfect cele trei categorii de nutrienți esențiali; glucide, proteine și lipide.
„Indiferent că vorbim de supe, ciorbe, tocănițe, sarmale sau ardei umpluți, merită lăudat faptul că ele aduc laolaltă carnea, legumele și făinoasele (orez, cartofi, fasole etc) în proporții optime. Apoi nu trebuie uitat că sunt gătite sănătos, adică fiert/înăbușit/la cuptor. Dacă introducem mai des în meniu peștele (saramură, nu prăjit) și nu uităm de mămăligă, ghiveci călugăresc, urzici și ciorbă de lobodă, putem face din bucătăria românească un exemplu pentru Europa. Cu o condiție: să avem cine să ne gătească!?!", notează dr Mihaela Bilic.
Sunt mai bune când le gătesc alții?
Și asta pentru că același sondaj sus-menționat mai arată ceva, de data asta un fapt îngrijorător, subliniază medicul.
„Pentru că o altă constatare, de data asta îngrijorătoare, a industriei de profil este că au crescut comenzile de mâncare și home-delivery cu 300%. Și segmentul de ready-meal, adică mâncarea gata gătită pe care o poți cumpăra de la supermarket, are o creștere spectaculoasă. Cu alte cuvinte am început să mâncăm românește, doar că de gătit ne gătesc alții! Indiferent că e vorba de lipsă de timp, nepricepere sau doar comoditate, tendința prezentă este, fără niciun dubiu, consumul de mâncare gata gătită și livrată direct la ușă. Probabil că tinerii consideră gătitul ca pe ceva complicat și costisitor, altfel nu văd de ce ar avea încredere mai multă în bucătari de la restaurant sau de la supermarket. Culmea e că mâncarea gătită acasă ar costa nici jumătate din preț, ți-ar da satisfacția că știi ce ai pus în oală/cratiță și ar însemna, pentru toți membrii familiei, un moment special petrecut împreună. Însă haideți să fim realiști: bucătăreala nu-i pentru oricine și, indiferent cine a stat în bucătărie, este important de știut că mâncarea gătită este mai sănătoasă, mai echilibrată și mai hrănitoare decât produsele prelucrate/ambalate. Iar dacă există catering/ready-meal/restaurant unde să putem găsi ciorbă de lobodă sau urzici, nu pot decât să fiu fericită - altfel riscăm să nu le mai mâncăm niciodată. Așa că de dragul păstrării tradițiilor românești, cred că putem accepta compromisul de a-i lăsa pe alții să gătească în locul nostru. Iar dacă o fac și bine, merită cheltuiala", punctează Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
