Dr Mihaela Bilic: Fără foc am fi rămas niște maimuțe raw-vegane, inteligența și conexiunile neuronale nu cresc cu iarbă.

Dr Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist, spune că, deși a depășit faza în care să mai pună la suflet toate minciunile și prostiile care se vehiculează pe seama mâncării și a gătitului,...
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, că efectele dezinformărilor legate de mâncare vor fi greu de scos din capul oamenilor. Iată explicațiile ei:
„Este mai ușor să înșeli oamenii decât să-i convingi că au fost înșelați!" Așa spunea Mark Twain. La noi e mai populară expresia cu piatra pe care o aruncă un prost în baltă... Cert este că morala e aceeași: e greu, dacă nu imposibil, să repari răul făcut, să recâștigi încrederea pierdută. Cu atât mai greu cu cât „stricăciunea" nu e făcută de tine.
Să nu credeți că mă apuc să fac acum o dizertație despre dreptate și conștiință, fiecare e liber să-și creeze propria poziție/opinie despre asta. Ce mă necăjește pe mine sunt efectele prostiilor și dezinformărilor care au ca subiect mâncarea. Și pe care nu va mai reuși nimeni, niciodată, să le scoată din mintea oamenilor!
În numeroșii ani în care am tot vorbit despre mâncare, am scris, m-am întâlnit față în fată cu jurnaliști, autorități, oameni de afaceri sau simplii consumatori, am învățat un lucru: nu trebuie să încerci să convingi pe nimeni, nu poți face bine nimănui cu forța. Oamenii pare că îți cer părerea, când de fapt în majoritatea cazurilor ei nu vor decât să le confirmi ceea ce știu. Și dacă nu faci asta te desființează, refuză să te asculte cu adevărat. Pentru că, conștient sau nu, singura lor dorință e să nu schimbe nimic din ceea ce fac sau cred.
Mihaela Bilic: „Nu pot fi indiferentă”
Am depășit demult faza în care să mai pun la suflet toate minciunile și prostiile care se vehiculează pe seama mâncării. Dar nu pot fi indiferentă la credulitatea și ușurința cu care oamenii îmbrățișează aceste prostii. Stau și mă întreb ce spaime ascunse sau ce promisiuni iluzorii pot să-i determine să renunțe peste noapte la alimente de bază precum pâinea, laptele sau carnea? Ce cred că pot dobândi sau de ce se feresc când decid să mănânce totul crud, nepreparat termic? Să ne placă nouă, oamenilor, să ne chinuim în loc să ne fie bine? E vorba de infantilizare, manipulare, sau doar o lipsă totală de asumare? Vrem să fim deosebiți, speciali și la modă, sau suntem doar superficiali?
Mihaela Bilic: Să-și asume consecințele alegerilor lor
O bloggeriță îmi cerea la un moment dar să o conving să consume lactate. I-am spus că nu vreau să fac asta și, dacă are o dilemă, atunci e a ei nu a mea. Am invitat-o să-mi spună ce argumente au determinat-o să ia decizia de a elimina lactatele din dietă. Și când am auzit textul penibil cu „doar vițelușul bea lapte" mi-am dat seama că sunt în povestea lui Mark Twain. Fiecare e liber să facă ce vrea. Însă trebuie să-și asume consecințele, e pe proprie răspundere!
Mihaela Bilic: Focul a schimbat omernirea
Cât despre eliminarea gătitului mi se pare și mai ridicol, ținând cont că descoperirea focului ne-a revoluționat existența și ne-a schimbat fizionomia, silueta, capacitățile fizice și mentale. Focul și prelucrarea termică a alimentelor au furnizat nutrienții fără de care creierul nostru nu ar fi putut evolua. Fără foc am fi rămas în continuare niște maimuțe raw-vegane, inteligența și conexiunile neuronale nu cresc cu iarbă.
Mihaela Bilic: Parcă am fost toți spălați pe creier
Niciodată nu m-a interesat ce îi mână pe șarlatanii care dezinformează și spun prostii, care manipulează și speculează naivitatea sau frica oamenilor. Probabil în spatele lor sunt interese financiare sau mult ego. Șarlatani și mincinoși au existat decând lumea. Dar atâta apetență pentru lucruri negative legate de mâncare, eu n-am pomenit! Parcă am fost cu toții spălați pe creier și nu mai putem judeca, ne-am pierdut brusc și normalitatea și bunul simț! Așa că nu o să încerc să vă conving de nimic, nu o să vă spun că ați fost mințiți. Singurul lucru pe care vă rog este să împărtășiți și cu mine orice informație pozitivă despre mâncare...trebuie să mai fi rămas și ceva bun de spus despre ea!"
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
-
Vitaminele B pot încetini declinul cognitiv și preveni demența27.08.2025, 18:08
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.