Elixirul tinereții, descoperit într-un compus din mere
Elixirul tinereții ar putea fi un un compus chimic care se găsește în multe tipuri de fructe, precum merele sau căpşunele. Un studiu realizat Universitatea din Minnesota a arătat că acest compus...
Fisetina, un flavonoid care se găsește în mod natural în mere, dar și în alte fructe și legume – căpşuni, respectiv ceapă sau castraveţi, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii recunoscute.
În cadrul studiului, prezentat în publicația EBioMedicine, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, au testat 10 flavonoide, printre care și fisetina, pe şoareci.
Cum apare îmbătrânirea
Experții spun că un factor cheie în procesul de îmbătrânire al oamenilor este „senescenţa celulară” sau îmbătrânirea celulei. Din momentul în care o celulă intră în acest stadiu, ea nu mai este capabilă să se dividă. Când acest lucru se întâmplă, celula transmite semnale organismului care indică sistemului imunitar să elimine celula deteriorată.
Oamenii tineri pot uşor să înlăture celule senescente, însă odată cu înaintarea în vârstă, procesul devine mult mai dificil de realizat. Din această cauză, la persoanele în vârstă are loc o acumulare de celule deteriorate, care înseamnă practic procesul de îmbătrânire, cu toată suita de semne și manifestări: riduri, uzura articulațiilor, încărunțirea părului, boli degenerative.
Elixirul tinereții, un prim pas a fost făcut
Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au încercat să identifice ce fel de substanțe ar avea cele mai bune efecte pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Din cele 10 flavonoide testate pe parcursul studiului, cele mai bune efecte le-a avut fisetina. În testele realizate în laborator, când şoarecilor li s-a aplicat fisetină, nivelul celulelor senescente din animale a a scăzut sensibil, prelungind speranţa de viaţă şi contribuind la o sănătate mai bună.
„Aceste rezultate sugerează că putem să extindem perioada vieții sănătoase, a stării de sănătate, chiar către sfârşitul vieţii", a declarat profesorul Paul D. Robbins de la Universitatea din Minnesota, unul dintre autorii studiului. Totuși, cercetătorii consideră că acesta este doar primul pas în vederea unei analize mai ample, legate inclusiv de doza optimă pentru un efect optim.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
