Elixirul tinereții, descoperit într-un compus din mere

Elixirul tinereții ar putea fi un un compus chimic care se găsește în multe tipuri de fructe, precum merele sau căpşunele. Un studiu realizat Universitatea din Minnesota a arătat că acest compus...
Fisetina, un flavonoid care se găsește în mod natural în mere, dar și în alte fructe și legume – căpşuni, respectiv ceapă sau castraveţi, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii recunoscute.
În cadrul studiului, prezentat în publicația EBioMedicine, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, au testat 10 flavonoide, printre care și fisetina, pe şoareci.
Cum apare îmbătrânirea
Experții spun că un factor cheie în procesul de îmbătrânire al oamenilor este „senescenţa celulară” sau îmbătrânirea celulei. Din momentul în care o celulă intră în acest stadiu, ea nu mai este capabilă să se dividă. Când acest lucru se întâmplă, celula transmite semnale organismului care indică sistemului imunitar să elimine celula deteriorată.
Oamenii tineri pot uşor să înlăture celule senescente, însă odată cu înaintarea în vârstă, procesul devine mult mai dificil de realizat. Din această cauză, la persoanele în vârstă are loc o acumulare de celule deteriorate, care înseamnă practic procesul de îmbătrânire, cu toată suita de semne și manifestări: riduri, uzura articulațiilor, încărunțirea părului, boli degenerative.
Elixirul tinereții, un prim pas a fost făcut
Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au încercat să identifice ce fel de substanțe ar avea cele mai bune efecte pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Din cele 10 flavonoide testate pe parcursul studiului, cele mai bune efecte le-a avut fisetina. În testele realizate în laborator, când şoarecilor li s-a aplicat fisetină, nivelul celulelor senescente din animale a a scăzut sensibil, prelungind speranţa de viaţă şi contribuind la o sănătate mai bună.
„Aceste rezultate sugerează că putem să extindem perioada vieții sănătoase, a stării de sănătate, chiar către sfârşitul vieţii", a declarat profesorul Paul D. Robbins de la Universitatea din Minnesota, unul dintre autorii studiului. Totuși, cercetătorii consideră că acesta este doar primul pas în vederea unei analize mai ample, legate inclusiv de doza optimă pentru un efect optim.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.