Fasolea: un element vital al unei diete echilibrate și sănătoase. Cele mai sănătoase soiuri

Descoperă versatilitatea, gustul bogat și valoarea nutritivă pe care o oferă fasolea și cum se impune ca o opțiune esențială în bucătăria oricărei persoane...
Fasolea este o sămânță comestibilă versatilă, gustoasă, economică și ecologică din familia leguminoaselor. Este folosită în diverse bucătării și are un conținut scăzut de grăsimi, grăsimi saturate, colesterol și colesterol. Este bogată în fibre, proteine, polifenoli, vitamine și minerale, ceea ce o face să fie un adaos prietenos pentru inimă și intestine în orice dietă.
Fasolea albă
Fasolea albă, inclusiv soiurile cannellini, butter, navy și great northern, este bogată în potasiu, calciu, acid folic și fier. O porție de 250 de grame furnizează 125 de calorii, 22 de grame de carbohidrați, 9 grame de proteine, 6 grame de fibre, 500 miligrame de potasiu, 80 mg de calciu, 73 micrograme de acid folic și 3,3 mg de fier. Potasiul este esențial pentru controlul tensiunii arteriale și este benefic pentru persoanele sănătoase. Fasolea albă este versatilă în diverse rețete.
Fasolea neagră
Fasolea neagră este o sursă de hrană nutritivă, bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Sunt o completare excelentă pentru dietele bazate pe plante, flexitariene, vegane, vegetariene sau fără gluten. O porție de 250 de grame de fasole neagră gătită foeră 120 de calorii, 21 de grame de carbohidrați, 6 grame de fibre, 8 grame de proteine, 40 mg de calciu, 3 mg de fier și 28 mg de colină. Acestea sunt esențiale pentru reglarea dispoziției și pentru contracțiile musculare.
Linte
Lintea este o sursă bogată de polifenoli, compuși antiinflamatori și antioxidanți, care au fost legați de un risc mai mic de boli precum diabetul, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer. De asemenea, au un profil nutritiv ridicat, oporție de 250 de grame furnizând 115 calorii, 20 de grame de carbohidrați, 9 grame de proteine, 8 grame de fibre și 0 grame de grăsimi saturate.
Foto: Freepik @jcomp
Năutul
Năutul, cunoscut și sub numele de fasole garbanzo, este versatil și bogat în fibre, ceea ce îl face un adaos excelent în dietele pentru ameliorarea constipației. O porție de 250 de grame furnizează 135 de calorii, 22 de grame de carbohidrați, 2 grame de grăsimi, 6 grame de fibre, 7 grame de proteine, 141 mcg de acid folic, 2,4 mg de fier și 249 mg de potasiu. Năutul are un indice glicemic scăzut, împiedicând creșterea rapidă a glicemiei și provocând golirea gastrică. Sunt, de asemenea, o completare excelentă a unui plan alimentar prietenos cu diabetul, deoarece duc la un control glicemic îmbunătățit.
Fasole roșie
Fasolea roșie este o sursă bogată de fier de origine vegetală, contribuind cu 14% din valoarea zilnică de fier. Acestea conțin fier non-hem, care este mai puțin biodisponibil decât fierul heme găsit în produsele de origine animală. Pentru a îmbunătăți absorbția, EatingWell recomandă să asociați fasolea roșie cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi ceapa, ardeii, roșiile sau dressingurile cu citrice.
Fasolea Pinto
Fasolea Pinto este o alegere populară datorită conținutului ridicat de fibre, care asigură peste 28% din necesarul zilnic, susținând digestia, reglând glicemia și ajutând la sațietate. Acestea oferă, de asemenea, peste 33% din valoarea zilnică de acid folic și alți micronutrienți.
Boabele de lupin
Boabele de lupin sunt o sursă vegetală bogată în proteine, oferind 13 grame într-o porție de 250 de grame. De asemenea, sunt o sursă bună de zinc și magneziu, esențiale pentru funcția imunitară, vindecarea rănilor și sănătatea celulară. Pot fi folosite în hummus, în sărituri sau ca garnitură pentru salate sau boluri de cereale.
Fasolea este versatilă și poate fi adăugată la diferite arome și tipuri de mâncare. Aceasta poate fi achiziționată uscată sau la conservă, iar gătitul ajută la controlul contactului cu sodiul. Pentru a mânca mai multă fasole, încearcă o masă fără carne pe săptămână, înlocuiește proteinele animale cu fasole, adăugă fasolea în supe, chili, tocănițe, ouă, tofu sau omletă vegetală, sandvișuri, în salate, prăjită și combină cu alimente bogate în vitamina C.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.