Halvaua, un super-aliment. Care este porția corectă. Mihaela Bilic: Nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva!
Află mai multe despre această gustare delicioasă. Conține micronutrienți benefici pentru sănătatea corpului tău.
Halvaua grecească tradițională făcută manual este făcută din tahini (semințe de susan decorticate și zdrobite), sirop de glucoză 41%, zahăr 5,5% și ulei vegetal 2%, cu texturi (nuci) și arome diferite.
Halvaua de susan este populară în Balcani, în Orientul Mijlociu și în alte zone din jurul Mării Mediterane. Ingredientele principale ale acestei dulciuri sunt untul sau pasta de susan (tahini) și zahărul, glucoza sau mierea.
"Ce e de fapt halvaua? Semințe măcinate mărunt și “legate” cu sirop de zahăr(33% glucide). Pentru că e un concentrat din oleaginoase, halvaua are proteine vegetale (aprox 13%), foarte multe fibre (11%), plus minerale." explică medicul nutriționist Mhaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
"Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Și nu greșeam, la conținut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g. Ca și ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40%grasime), iar cauza nu e untul de cacao, ci uleiul de floarea soarelui." continuă nutriționistul Bilic.
Nu rata: Kaki: un fruct exotic plin de nutrienți. Ce beneficii aduce sănătății și cum se mănâncă
Câtă halva ar trebui să mănânci la o porție
"Care e porția corectă? Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahar si calorii, 30g ajung- adică o felie cât 3 degete!" explică Mihaela Bilic.
Vitaminele B și E, calciul, fosforul, magneziul, magneziul, zincul, seleniul și antioxidanții sunt toate abundente în halva. În ceea ce privește valoarea calorică, amestecul de ingrediente - zahăr și susan - este o sursă hrănitoare și susținută de energie, despre care se spune că revitalizează celulele organismului. Este o mâncare vegetariană gustoasă, bună atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Conține micronutrienți
În timp ce halvaua nu este o sursă deosebit de bună de vitamine, ea furnizează cantități semnificative de minerale. Fiecare porție de 30 de grame are 17% din doza zilnică recomandată de cupru și fosfor, 15% din doza zilnică pentru magneziu și 12% din doza zilnică pentru mangan.
Corpul tău are nevoie de cupru pentru formarea globulelor roșii, de fosfor și magneziu pentru formarea ADN-ului și de mangan pentru vindecarea rănilor.

Foto: Freepik
Uleiul de susan este cunoscut de mult timp ca fiind un aliment sănătos, datorită componentelor sale bogate și a echilibrului său bun. Susanul conține proteine de înaltă calitate (20%), grăsimi (50%), calciu, fier, vitamina B1, B2 și E într-un mod bine echilibrat. Acesta poate reface energia organismului și crește forța musculară.
Uleiul de susan conține mai mulți antioxidanți importanți, sesamolina și sesamina, care previn oxidarea grăsimilor din vasele de sânge, inclusiv a lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), protejând astfel arterele de întărire.
Descoperă și: Cum să porți cămașa dacă ai burtă. Adina Buzatu: Asta e o problemă
Unul dintre cei doi constituenți principali din halva este zahărul, într-o formă sau alta. Zaharurile adăugate cresc aportul de calorii fără a contribui cu niciun nutrient necesar dietei tale. Acest lucru explică de ce mulți se referă la aceste calorii ca fiind calorii "goale", potrivit Healthline.
Dietele bogate în zahăr au potențialul de a înlocui dietele bogate în nutrienți și de a crește riscul de obezitate și de boli legate de obezitate. Acest lucru nu te împiedică să mănânci halva; mai degrabă, îți sugerează să o consumi cu moderație.
"Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post. Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao. Însă nu te numești român dacă nu ai mâncat o bucățică de halva... măcar și in amintirea faptului că am fost, cândva, grânarul Europei." a adăugat Mihaela Bilic.
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
