
Unele sortimente de iaurt, chiar și din cele organice sau din cele pentru copii, sunt pline de zahăr, avertizează un studiu citat de bbc.com. Ancheta face parte dintr-un program național de reducere a consumului de...
Multe iaurturi care se află la vânzare sunt pline de zahăr, iar populaţia n-ar trebuie să cadă în capcana că optează pentru produse sănătoase, atenționează cercetătorii. Concluzia lor vine după ce au analizat circa 900 de iaurturi aflate în magazine din Marea Britanie.
Cercetătorii de la Universitatea Leeds au ajuns la concluzia că unele iaurturi, chiar şi cele organice, conţin mai mult zahăr la suta de grame decât cola. Doar cel grecesc poate fi clasificat ca având un conţinut mai mic de zahăr.
Studiul a fost publicat în BMJ Open și vine în sprijinul eforturilor făcute de autorităţi de a încuraja producţia de alimente cu mai puţin zahăr în vederea unui consum mai mic în rândul populaţiei. Iaurtul a fost identificat ca unul dintre produsele la care autorităţile de sănătate britanice doresc să înregistreze progrese în acest sens.
Deloc surprinzător, s-a constatat că iaurtul desert conţine cel mai mult zahăr - 16,4 grame la suta de grame de produs, potrivit aceleiaşi surse. Categoria mai include şi alte produse care nu conţin iaurt de tipul cremelor de ciocolată şi de caramel.
Al doilea tip de iaurt cel mai bogat în zahăr a fost identificat ca fiind cel organic – 13,1 grame la sută.
Iaurturile pentru copii conţin, de regulă, 10,8 grame la sută, adică mai mult de două cuburi de zahăr.
Comparativ, o doză obișnuită de cola are 9 grame de zahăr.
Pentru a fi considerat ca având puţin zahăr, un produs nu trebuie să depăşească 5 grame la sută. Doar 9% din produse au fost identificate ca respectând acest prag.
Conținut de zahăr din sortimentele de iaurt:
Desert - 16,4 grame
Organic - 13,1 grame
Cu arome – 12 grame
Cu fructe – 11,9 grame
Pentru copii – 10,8 grame
Obişnuit – 9,2 grame
Băuturi carbogazoase – 9,1 grame
Natural sau grecesc – 5 grame
Autorităţile britanice doresc ca, până în 2020, consumul de zahăr să fie redus cu 20%. Dr. Bernadette Moore, conducătorul studiului, a declarat că populaţia, inclusiv părinţii, ar trebui să fie surprinşi de cât de mult zahăr există în iaurt. „Sfatul meu este de a cumpăra iaurt natural pe care să-l combine fiecare acasă cu fructele preferate".
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-