Îndulcitorii artificiali și rolul lor secret. Bilic: Un fel de detox de zahăr
Care este secretul îndulcitorilor artificiali și cum ne pot ajuta aceștia în cazul dietelor.
După ce ne-a explicat faptul că zahărul este bun dacă se folosește cu moderație, chiar și atunci când consumăm o prăjitură realizată în mod tradițional, nutriționistul Mihaela Bilic a afirmat, în cadril emisiunii ”Vorbește lumea” de la PRO TV, că îndulcitorii artificiali au rolul lor în viața unor dintre oameni, în special în a diabeticilor. Dar în același timp poate veni și în sprijinul celor care se află la dietă, având un rol secret.
”La capitolul îndulcitori artificiali, de sinteză, vorbim de cu totul altă categorie de substanțe, care își au rolul lor pentru anumite persoane. Sunt substanțe care nu există în natură, cu excepția acelei frunze de stevia, în rest, sunt cu toții făcuți în laborator, fie că e vorba de aspartam, care are două molecule de aminoacizi din proteină, dar în mod normal acele două molecule nu există prezente alăturat. Una este amară și una nu are gust, astfel încât, dintr-o întâmplare puse împreună s-a inventat aspartamul care are o putere de îndulcire fantastică. Există un alt timp de îndulcitor – sucraloză, care este un izomer din zahăr, s-a mutat o grupare OH și s-a inversat, și s-a demonstrat că acesta are o putere de îndulcire de 600 de ori mai mare decât a zahărului”, a explicat medicul nutriționist.
Rolul secret al îndulcitorilor artificiali
”Că este zaharină, Acesulfam K, toți acești îndulcitori sintetici sunt interesanți pentru persoanele cu diabet, care nu pot consuma produse cu zahăr, dar și pentru cei care sunt la dietă - satisfac gustul de dulce fără niciun aport caloric și în același timp taie pofta de dulce și taie pofta de mâncare. În felul acesta nu poți face din acești îndulcitori o componentă pentru prăjituri, la încălzire termică unii dintre ei devin amari, dar poți să îi folosești la îndulcit o cafea, un ceai. Folosirea acestora este ca un fel de detox de zahăr”, a spus Mihaela Bilic.
Excesul nu este bun, chiar dacă e bio
De altfel, aceasta a subliniat că nimic în exces nu face bine, fie că e vorba de prăjituri sau de o salată cu roșii bio.
Prin înlocuirea zahărului cu mierea de albine, atunci când se poate, nu vine cu vreun fel de ”economie” în privința caloriilor și nici nu este o variantă mai sănătoasă din punctul de vedere al siluetei.
”Aici este beleaua, proasta înțelegere. Toți agenții de îndulcire - zahărul, de orice culoare, mierea, siropul de arțar, orice alt agent – au aceeași structură chimică: două molecule, una de glucoză și una de fructoză. Nu există în natură un alt agent de îndulcire care să aibă o altă structură. Și atunci, aceste dizaharide, cu două molecule, indiferent de forma în care noi le percepem, în organism metabolic se comportă la fel. Adică ajung repede în sânge, cresc glicemia, se duc repede fie la creier, și îl anesteziază, fie în ficat, și fac grăsime. Nu avem cum să schimbăm structura noastră metabolică. (Citește mai departe AICI)
Vei și: Zahărul, inamicul dulce al sănătății. Bilic: Mai bine mănânci mai puțin
-
-
Ministerul Sănătății prezintă stocurile de vaccinuri03.11.2025, 16:39
-
-
-
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
