Îndulcitorii artificiali și rolul lor secret. Bilic: Un fel de detox de zahăr

Care este secretul îndulcitorilor artificiali și cum ne pot ajuta aceștia în cazul dietelor.
După ce ne-a explicat faptul că zahărul este bun dacă se folosește cu moderație, chiar și atunci când consumăm o prăjitură realizată în mod tradițional, nutriționistul Mihaela Bilic a afirmat, în cadril emisiunii ”Vorbește lumea” de la PRO TV, că îndulcitorii artificiali au rolul lor în viața unor dintre oameni, în special în a diabeticilor. Dar în același timp poate veni și în sprijinul celor care se află la dietă, având un rol secret.
”La capitolul îndulcitori artificiali, de sinteză, vorbim de cu totul altă categorie de substanțe, care își au rolul lor pentru anumite persoane. Sunt substanțe care nu există în natură, cu excepția acelei frunze de stevia, în rest, sunt cu toții făcuți în laborator, fie că e vorba de aspartam, care are două molecule de aminoacizi din proteină, dar în mod normal acele două molecule nu există prezente alăturat. Una este amară și una nu are gust, astfel încât, dintr-o întâmplare puse împreună s-a inventat aspartamul care are o putere de îndulcire fantastică. Există un alt timp de îndulcitor – sucraloză, care este un izomer din zahăr, s-a mutat o grupare OH și s-a inversat, și s-a demonstrat că acesta are o putere de îndulcire de 600 de ori mai mare decât a zahărului”, a explicat medicul nutriționist.
Rolul secret al îndulcitorilor artificiali
”Că este zaharină, Acesulfam K, toți acești îndulcitori sintetici sunt interesanți pentru persoanele cu diabet, care nu pot consuma produse cu zahăr, dar și pentru cei care sunt la dietă - satisfac gustul de dulce fără niciun aport caloric și în același timp taie pofta de dulce și taie pofta de mâncare. În felul acesta nu poți face din acești îndulcitori o componentă pentru prăjituri, la încălzire termică unii dintre ei devin amari, dar poți să îi folosești la îndulcit o cafea, un ceai. Folosirea acestora este ca un fel de detox de zahăr”, a spus Mihaela Bilic.
Excesul nu este bun, chiar dacă e bio
De altfel, aceasta a subliniat că nimic în exces nu face bine, fie că e vorba de prăjituri sau de o salată cu roșii bio.
Prin înlocuirea zahărului cu mierea de albine, atunci când se poate, nu vine cu vreun fel de ”economie” în privința caloriilor și nici nu este o variantă mai sănătoasă din punctul de vedere al siluetei.
”Aici este beleaua, proasta înțelegere. Toți agenții de îndulcire - zahărul, de orice culoare, mierea, siropul de arțar, orice alt agent – au aceeași structură chimică: două molecule, una de glucoză și una de fructoză. Nu există în natură un alt agent de îndulcire care să aibă o altă structură. Și atunci, aceste dizaharide, cu două molecule, indiferent de forma în care noi le percepem, în organism metabolic se comportă la fel. Adică ajung repede în sânge, cresc glicemia, se duc repede fie la creier, și îl anesteziază, fie în ficat, și fac grăsime. Nu avem cum să schimbăm structura noastră metabolică. (Citește mai departe AICI)
Vei și: Zahărul, inamicul dulce al sănătății. Bilic: Mai bine mănânci mai puțin
-
Ai voce în cap când citești? Descoperirea șocantă făcută de neurologi17.09.2025, 12:26
-
-
Alimente care îți pot crește starea de bine după 50 de ani17.09.2025, 10:26
-
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.