Îndulcitorii, înlocuitorii zahărului, ajută la slăbit?
Termenii „înlocuitori de zahăr” sau „îndulcitori” reprezintă o capcană care acoperă o gamă largă de alternative. Dar valoarea lor ca ajutor pentru sănătate sau dietă este...
Nu există dovezi convingătoare că îndulcitorii non-zahăr îmbunătățesc sănătatea sau că îi ajută pe oameni să piardă în greutate, a constatat o revizuire a 56 de studii publicate.
Mulți oameni mănâncă alimente și băuturi care conțin îndulcitori (înlocuitori de zahăr) din convingerea că aceștia ar fi mai sănătoși și, deși mulți îndulcitori non-zahăr sunt aprobați, dovezile cu privire la beneficiile și daunele lor potențiale sunt adesea limitate și contradictorii, conform cercetătorilor europeni care au realizat analiza publicată în BMJ.
Analiza, care a constatat că există prea puține dovezi care să indice dacă îndulcitorii ajută sau nu la scăderea în greutate, arată și că cea mai bună soluție este aceea de a reduce consumul de zahăr sau îndulcitori în general. Cercetătorii spun că trebuie să creștem aportul de apă și să alegem alimente cu conținut scăzut de zahăr sau sunt fără zahăr.
Ce îndulcitori sunt aprobați în Europa
O linguriță de îndulcitor poate fi de 100 de ori mai dulce decât zahărul dar cu mult mai puține calorii.
În Europa sunt aprobați următorii înducitori:
Îndulcitori puternici:
- Acesulfame K sau E950
- Aspartame sau E951
- Advantame sau E969
- Cyclamates sau E952
- Neohesperidine DC sau E959
- Neotame sau E961
- Saccharins sau E954
- Sare de Aspartame-Acesulfame sau E962
- Steviol glycosides sau E960
- Sucralose sau E955
- Thaumatin sau E957.
Înlocuiesc zahărul într-o varietate de alimente și băuturi procesate, cum ar fi: băuturi ne și alcoolice, aromate și carbogazoase, produse de cofetărie, deserturi, gemuri, gume de mestecat, pastile sau plicuri cu pulbere pentru masă
Îndulcitori de tip polioli:
- Erythritol sau E968,
- Isomalt sau E422,
- Lactitol sau E965,
- Maltitol sau E953,
- Mannitol sau E421,
- Polyglycitol Syrup sau E964,
- Sorbitol sau E420,
- Xylitol sau E967.
Aceștia înlocuiesc zahărul într-o varietate de alimente procesate precum dulciuri, prăjituri și produse de patiserie,înghețată și alte deserturi, gemuri, sucuri, fructe confiate, sosuri, sau sunt sub formă de pastile/pudră ca îndulcitori pentru masă.
Ce trebuie să știți:
Că toți îndulcitorii sunt, de fapt, carbohidrați, dar corpul nu îi absoarbe integral, așa că teoretic nu ridică nivelul de zahăr din sânge atât de mult ca zahărul. Chiar dacă sunt mai slab calorici, însă, pot avea efecte adverse nedorite, precum deranjamentele la stomac.
„Noii" îndulcitori sunt un produs diferit. Din ei, ce amia comună e ștevia, care este făcută din planta cu acelați nume. La fel și aceasta este disponibilă în mai multe forme.
Deși alternativele de zahăr cum ar fi mierea, melasa, siropul de arțar și nectarul de agave pot părea mai sănătoase decât zahărul alb prelucrat, caloriile lor sunt practic aceleași ca la zahăr.
Indiferent ce îndulcitor alegeți, urmăriți cât de mult folosiți. Un studiu suedez a constatat că persoanele care au doar două băuturi îndulcite pe zi, îndulcite natural sau artificial, își dublează riscul de diabet. Și că riscul crește odată cu numărul de băuturi pe care le bei.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
