Nutriționist despre acizii grași Omega 3: Nu mai e nevoie să golim oceanele de somon, ne ajunge și un ou
Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat pe o rețea de socializare ce înseamnă grași Omega 3, atât de apreciați pentru efectul lor benefic asupra sănătății, și unde îi putem găsi....
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe pagina ei de Facebook de ce sunt atât de importanți acizii grași Omega 3 și unde îi putem găsi:
„Nu mai e nevoie să golim oceanele de somon, ne ajunge și un ou.
Toată lumea a auzit despre acizii grași esențiali Omega 3. Și chiar dacă nu știm exact ce sunt, important este că fac bine la sănătate… ba mai mult, au făcut subiectul a 3 premii Nobel.
Deși face parte din familia Omega 3, de acidul cervonic cu siguranță n-a auzit nimeni. Este cel mai elaborat dintre toți acizii grași, iar numele lui are legătură cu creierul, la compoziția căruia participă din belșug. Oamenii de știință l-au botezat DHA, după terminologia greco-engleză: docosa hexanoic acid. Acidul cervonic are o configurație complicată și funcții speciale în organism, cu atât mai mult cu cât oamenii nu-l pot “fabrica” și trebuie adus din alimentație.
DHA există în natură doar în produsele de origine animală și cu precădere în 2 tipuri de produse: ouă și peștii carnivori din mările reci (tip somon). Spre deosebire de găină, care este capabilă să producă în mod direct acid cervonic, somonul se mulțumește să se poziționeze la capătul lanțului trofic și concentrează sub piele DHA-ul provenit de la peștii mai mici pe care îi îngurgitează- somonul mănâncă pești, care pești au mâncat moluște și creveți, iar ele la rândul lor au consumat alge bogate în Omega 3.
Oamenii de știință recomandă un consum zilnic de DHA de minimum 120 mg pentru un adult și 250 mg/zi pentru gravide, atât de important este acidul cervonic pentru dezvoltarea fătului. Un OU poate conține în medie între 10 și 100 mg de DHA-variație mare în funcție de tipul de mâncare.
Găina este capabilă să fabrice DHA plecând de la grăsimile Omega 3 prezente în produsele vegetale pe care le consumă: iarbă și/sau semințe de in, rapiță, soia. Alimentația păsărilor se reflectă în mod direct asupra calității nutriționale a oului: este suficient să introducem 5% semințe de in în meniul găinilor, ca să creștem de 10 ori cantitatea de DHA- de la 10 la 100 mg/ou.
Dacă până acum eram preocupați de modul în care au fost crescute găinile, trebuie să știm că nu există diferențe nutriționale între oul provenit de la o găină crescută în aer liber sau în baterie - calitatea vieții animalului este cea care contează în acest context. Însă pentru noi, consumatorii, ar trebui să conteze enorm cu ce a fost hrănită găina respectivă. Oul bogat în Omega 3 se dovedește a fi o variantă ieftină și eficientă prin care putem acoperi 2/3 din nevoile zilnice în DHA ale populației. Și asta fără să golim oceanele de pește și să creăm probleme ecologice legate de crescătoriile intensive de somon. Poate nu toată lumea își permite să consume frecvent somon, însă buget pentru 2-3 ouă/săptămână sigur găsim - mai ales că în ou avem și proteine de cea mai înaltă calitate.
Nu ne mai rămâne decât să convingem producătorii să hrănească găinile adecvat… pentru că degeaba o găină este crescută în aer liber, dacă trăiește pe beton și nu are de unde ciuguli iarbă cu Omega 3”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
-
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural06.11.2025, 11:53
-
Tinctura care reglează ciclul menstrual și susține ficatul06.11.2025, 10:05
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
-
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
