Nutriționist despre acizii grași Omega 3: Nu mai e nevoie să golim oceanele de somon, ne ajunge și un ou

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat pe o rețea de socializare ce înseamnă grași Omega 3, atât de apreciați pentru efectul lor benefic asupra sănătății, și unde îi putem găsi....
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat pe pagina ei de Facebook de ce sunt atât de importanți acizii grași Omega 3 și unde îi putem găsi:
„Nu mai e nevoie să golim oceanele de somon, ne ajunge și un ou.
Toată lumea a auzit despre acizii grași esențiali Omega 3. Și chiar dacă nu știm exact ce sunt, important este că fac bine la sănătate… ba mai mult, au făcut subiectul a 3 premii Nobel.
Deși face parte din familia Omega 3, de acidul cervonic cu siguranță n-a auzit nimeni. Este cel mai elaborat dintre toți acizii grași, iar numele lui are legătură cu creierul, la compoziția căruia participă din belșug. Oamenii de știință l-au botezat DHA, după terminologia greco-engleză: docosa hexanoic acid. Acidul cervonic are o configurație complicată și funcții speciale în organism, cu atât mai mult cu cât oamenii nu-l pot “fabrica” și trebuie adus din alimentație.
DHA există în natură doar în produsele de origine animală și cu precădere în 2 tipuri de produse: ouă și peștii carnivori din mările reci (tip somon). Spre deosebire de găină, care este capabilă să producă în mod direct acid cervonic, somonul se mulțumește să se poziționeze la capătul lanțului trofic și concentrează sub piele DHA-ul provenit de la peștii mai mici pe care îi îngurgitează- somonul mănâncă pești, care pești au mâncat moluște și creveți, iar ele la rândul lor au consumat alge bogate în Omega 3.
Oamenii de știință recomandă un consum zilnic de DHA de minimum 120 mg pentru un adult și 250 mg/zi pentru gravide, atât de important este acidul cervonic pentru dezvoltarea fătului. Un OU poate conține în medie între 10 și 100 mg de DHA-variație mare în funcție de tipul de mâncare.
Găina este capabilă să fabrice DHA plecând de la grăsimile Omega 3 prezente în produsele vegetale pe care le consumă: iarbă și/sau semințe de in, rapiță, soia. Alimentația păsărilor se reflectă în mod direct asupra calității nutriționale a oului: este suficient să introducem 5% semințe de in în meniul găinilor, ca să creștem de 10 ori cantitatea de DHA- de la 10 la 100 mg/ou.
Dacă până acum eram preocupați de modul în care au fost crescute găinile, trebuie să știm că nu există diferențe nutriționale între oul provenit de la o găină crescută în aer liber sau în baterie - calitatea vieții animalului este cea care contează în acest context. Însă pentru noi, consumatorii, ar trebui să conteze enorm cu ce a fost hrănită găina respectivă. Oul bogat în Omega 3 se dovedește a fi o variantă ieftină și eficientă prin care putem acoperi 2/3 din nevoile zilnice în DHA ale populației. Și asta fără să golim oceanele de pește și să creăm probleme ecologice legate de crescătoriile intensive de somon. Poate nu toată lumea își permite să consume frecvent somon, însă buget pentru 2-3 ouă/săptămână sigur găsim - mai ales că în ou avem și proteine de cea mai înaltă calitate.
Nu ne mai rămâne decât să convingem producătorii să hrănească găinile adecvat… pentru că degeaba o găină este crescută în aer liber, dacă trăiește pe beton și nu are de unde ciuguli iarbă cu Omega 3”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
-
-
Efectele surprinzătoare ale contraceptivelor hormonale asupra creierului31.08.2025, 20:33
-
-
5 alimente care te balonează cel mai tare31.08.2025, 16:37
-
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!