Nutriționist, despre carnea de porc: „este o sursă de proteine de calitatea întâi”

Carnea de porc conține o serie de nutrienți foarte valoroși. Un medic nutriționist a explicat care sunt valorile nutritive, dar și ce părți sunt mai grase sau mai puțin grase din carnera de...
Toate studiile arată că un consum redus de carne roșie (porc, în principal) este benefic pentru sănătate, dar niciunul nu spune să o eliminăm de tot din dieta noastră. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut câteva precizări referitoare la carnea de porc și beneficiile ei. Ea a arătat și care sunt părțile din porc care au cel mai mare conținut de grăsime, dar și cele care au grăsime mai puțină.
Astfel, medicul nutriționist a scris pe pagina sa de socializare: „carnea de porc este o sursă de proteine de calitatea întâi, vitamine din grupul B, minerale (fier în special) și grăsime. De multe ori porcul este considerat o carne grasă, însă se face o confuzie între grăsimea globală (a carcasei) și conținutul de grăsime al cărnii. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, sub piele, deci este ușor de degresat înainte sau după gătit.
Conținutul de grăsime variază în funcție de bucata de carne:
- mușchiul conține 3,5-4% lipide,
- pulpa aprox 7%
- costița până la 45%
Comparativ cu carnea de vită, porcul are o carne mai bogată în acizi grași nesaturați decât în acizi grași saturați: 50% dintre lipidele cărnii de porc sunt acizi grași mono-nesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. Nefiind rumegător precum vita, oaia și capra, porcul nu poate satura grăsimea; de aceea slăninuța de porc este fragedă și gustoasă, spre deosebire de seul de vită din care poți face doar săpun”, a arătat ea.
„E în prezent riscul de paraziți în carnea de porc ( trichinoză sau tenie) a fost aproape eradicat datorită măsurilor de igienă, deci nu mai este necesar un tratament termic prelungit al cărnii. Și dacă tot vorbim de gătit, secretul pentru a obține o friptură fragedă este să punem la marinat carnea într-un amestec de apă și sare (2linguri de sare la 1 litru apă) cu 60-90 min înainte de a o pregăti. (...) la porc totul e bun, de la vârful urechilor până la vârful cozii. Așa că merită să fie vedeta meniului de Sărbători!”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Pe de altă parte, specialiștii din sănătate publică atrag atenția să nu cumpărăm carnea de porc decât din magazinele autorizate, în niciun caz de la persoane neautorizate care vând „pe marginea drumului”.
În postarea de pe pagina de socializare, medicul nutriționist oferă și o interesantă istorie a domesticirii animalului cel mai frecvent consumat de către om.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!