Patru tipuri de mic dejun cu conținut scăzut de carbohidrați

Este cunoscut faptul că ovăzul face minuni pentru digestie, pentru sănătate în general, însă ovăzul nu e singurul. Specialiștii în nutriție ne arată alte patru tipuri de mic dejun cel puțin...
Când vine vorba de a avea grijă de sănătatea inimii și de a te gândi la scăderea colesterolului prin alimentație, evident, ovăzul este primul aliment care ne vine în minte. Vestea bună este că aveți opțiuni: alimentele cu fibre solubile, grăsimi sănătoase și alți compuși vegetali vă pot ajuta să vă reduceți nivelul.
Iată patru rețete pentru micul dejun, recomnandate de Livestrong:
1. Smoothie cremă de scorțișoară cu ciocolată
Cum vă poate ajuta un smoothie de ciocolată să vă scadă colesterolul? Adăugând fasole în amestec. Fasolea este încărcată cu fibre solubile, iar acest tip de fibre este deosebit de benefic pentru inimile noastre. Unul dintre motive, potrivit Clinicii Cleveland, se datorează faptului că fibra solubilă se leagă de bilă la nivelul intestinelor noastre și o elimină din sistemele noastre. Acest tip de fibre ajută, în esență, la eliminarea colesterolului din corp.
O jumătate de cană de porție de fasole albă, precum cele folosite în această rețetă, are șase grame de fibre.
Găsiți aici rețeta Crema de scorțișoară Smoothie și informații despre nutriție.
2. Iaurt cu soia de nucă și in
Nucile au fost îndelung utilizate pentru că sunt atât de bogate în grăsimi, dar în zilele noastre înțelegem că grăsimile sănătoase sunt bune pentru noi și sunt deosebit de bune pentru inimile noastre. Nucile sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre, antioxidanți și alți compuși ai plantelor sănătoase pentru inimă, potrivit International Tree Nut Council.
Această rețetă necesită nuci, care sunt unice de la alte nuci, prin faptul că oferă o cantitate semnificativă de acizi grași omega-3 care sunt buni pentru inimă. Un studiu randomizat de hrănire controlat publicat în Journal of the American Heart Association în mai 2019 a constatat că folosirea nucilor în locul grăsimilor saturate (carne procesată precum slănină și mezeluri) a scăzut nivelul colesterolului total și LDL.
Găsiți aici rețetele de iaurt cu nucă și nucă de in și informații despre nutriție.
3. Mei cu scorțișoară și mirodenii
Meiul este stea care scade colesterolul din acest fel de mâncare, deși smochinele și semințele de dovleac ajută și ele.
Cercetătorii într-o meta-analiză din august 2015 publicată în American Journal of Clinical Nutrition, au revizuit datele obținute din 24 de studii randomizate care compară un grup de cereale integrale și un grup de control (non-integral). Rezultatele au arătat că consumul de cereale integrale, precum meiul, a scăzut semnificativ atât nivelul de colesterol LDL cât și nivelul de colesterol total comparativ cu grupul de control. De asemenea, Millet face o opțiune excelentă fără gluten.
Găsiți aici rețetele cu porțiune de scorțișoară și mirodenii și informații despre nutriție aici.
4. Toastul cu unt de arahide și cu iaurt grecesc și struguri
Acest fel de mâncare este benefic pentru scăderea colesterolului; atât strugurele, cât și pâinea din cereale integrale și untul de arahide oferă beneficii.
Strugurii și alte fructe, cum ar fi merele și citricele au pectină, care este un tip de fibră solubilă, în special sănătoasă pentru inimă. Dar, pe lângă fibra solubilă, s-a dovedit că strugurii reduc factorii de risc pentru boli de inimă, stresul oxidativ, inflamația și tensiunea arterială, toate jucând un rol în sănătatea inimii, potrivit Comisiei de struguri din California.
Găsiți aici rețeta de toast cu unt de arahide cu rețetă de iaurt grecesc și struguri și informații nutriționale aici.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.