Postul și beneficiile sale. Bilic: Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos

Postul intermitent (fasting) a ajuns să fie ”recomandat și de religie, și de medicină”, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.
”Ce înseamnă post? Să nu mănânci nimic o perioadă de câteva zile. Singurele lichide permise fiind apa, ceaiul și supa clară. Ca să putem profita de beneficiile postului, mai ușor și fără riscuri, s-a inventat postul parțial”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic, în emisiunea Doctor de Bine de la PRO TV.
Ce este postul parțial
Potrivit medicului Mihaela Bilic, postul parțial se definește prin mese mai rare, adică renunțarea fie la micul dejun, fie la cină. ”Numit în engleză Intermittent Fasting acest stil alimentar alternează perioadele de post negru cu cele de alimentație normală. Cel mai frecvent se practică metoda 16 cu 8, care înseamnă să nu mănânci nimic timp de 16 ore, iar în restul de 8 ore rămase să ai două mese principale”, afirmă nutriționistul.
De asemenea, acesta a explicat că există și alte metode, postul intermitent fiind unul flexibil și ușor de urmat, în care fiecare poate să își găsească ritmul potrivit.
”Post negru timp de 24 de ore, una sau două zile pe săptămână sau metoda 5 cu 2. Cinci zile pe săptămână mâncăm normal, iar două zile mâncăm foarte puțin, adică maximum 500-600 de calorii pe zi.
Postul intermitent este un regim flexibil și ușor de urmat. Fiecare poate să-și găsească ritmul care i se potrivește. În esență presupune două mese principale în zi consumate la o distanță de 6-8 ore una de alta, fără gustări între mese. Putem face din acest stil alimentar un obicei pe viață. Nu are riscuri, ci doar beneficii”, a mai spus Mihaela Bilic.
Care sunt beneficiile acestul tip de post
”Mesele rare bagă organismul în cetoză, reglează nivelul insulinei, stimulează sinteza de hormoni de creștere și deblochează slăbitul. Ne disciplinăm și comportamentul alimentar, învățăm să nu mai ronțăim și ne întărim toleranța la foame. Se activează autofagia, un proces prin care corpul digeră și reciclează toate proteinele provenite din deșeuri, celule moarte și îmbătrânite.
Postul alimentar are efect anti-ageing, ameliorează diabetul de tip 2 și inhibă procesele inflamatorii.
Și pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus, fastingul este o soluție rapidă de a slăbi. Se topesc cu precădere depozitele de grăsime, iar masa musculară este protejată.
Sunt suficiente 2-3 săptămâni ca să ne obișnuim să ne detașăm demâncare. Pe lângă faptul că ne regăsim silueta, absența mâncării ne limpezește mintea, ne dă energie și chiar o stare de bine.
Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos, deci nu este de mirare că postul a ajuns să fie recomandat și de religie, și de medicină”, a mai spus Mihaela Bilic.
Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.