Postul și beneficiile sale. Bilic: Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos
Postul intermitent (fasting) a ajuns să fie ”recomandat și de religie, și de medicină”, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.
”Ce înseamnă post? Să nu mănânci nimic o perioadă de câteva zile. Singurele lichide permise fiind apa, ceaiul și supa clară. Ca să putem profita de beneficiile postului, mai ușor și fără riscuri, s-a inventat postul parțial”, a afirmat nutriționistul Mihaela Bilic, în emisiunea Doctor de Bine de la PRO TV.
Ce este postul parțial
Potrivit medicului Mihaela Bilic, postul parțial se definește prin mese mai rare, adică renunțarea fie la micul dejun, fie la cină. ”Numit în engleză Intermittent Fasting acest stil alimentar alternează perioadele de post negru cu cele de alimentație normală. Cel mai frecvent se practică metoda 16 cu 8, care înseamnă să nu mănânci nimic timp de 16 ore, iar în restul de 8 ore rămase să ai două mese principale”, afirmă nutriționistul.
De asemenea, acesta a explicat că există și alte metode, postul intermitent fiind unul flexibil și ușor de urmat, în care fiecare poate să își găsească ritmul potrivit.
”Post negru timp de 24 de ore, una sau două zile pe săptămână sau metoda 5 cu 2. Cinci zile pe săptămână mâncăm normal, iar două zile mâncăm foarte puțin, adică maximum 500-600 de calorii pe zi.
Postul intermitent este un regim flexibil și ușor de urmat. Fiecare poate să-și găsească ritmul care i se potrivește. În esență presupune două mese principale în zi consumate la o distanță de 6-8 ore una de alta, fără gustări între mese. Putem face din acest stil alimentar un obicei pe viață. Nu are riscuri, ci doar beneficii”, a mai spus Mihaela Bilic.
Care sunt beneficiile acestul tip de post
”Mesele rare bagă organismul în cetoză, reglează nivelul insulinei, stimulează sinteza de hormoni de creștere și deblochează slăbitul. Ne disciplinăm și comportamentul alimentar, învățăm să nu mai ronțăim și ne întărim toleranța la foame. Se activează autofagia, un proces prin care corpul digeră și reciclează toate proteinele provenite din deșeuri, celule moarte și îmbătrânite.
Postul alimentar are efect anti-ageing, ameliorează diabetul de tip 2 și inhibă procesele inflamatorii.
Și pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus, fastingul este o soluție rapidă de a slăbi. Se topesc cu precădere depozitele de grăsime, iar masa musculară este protejată.
Sunt suficiente 2-3 săptămâni ca să ne obișnuim să ne detașăm demâncare. Pe lângă faptul că ne regăsim silueta, absența mâncării ne limpezește mintea, ne dă energie și chiar o stare de bine.
Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos, deci nu este de mirare că postul a ajuns să fie recomandat și de religie, și de medicină”, a mai spus Mihaela Bilic.
Vezi și: Dieta DASH reglează hipertensiunea. Bilic: Are beneficii pentru sănătate și SILUETĂ
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
