Roșiile: o modalitate delicioasă de a combate cancerul și de a promova sănătatea inimii. Ce se întâmplă dacă bei 100 de ml de suc de roșii

Descoperă beneficiile impresionante ale consumului regulat de roșii, alături de gama lor diversă de nutrienți.
Roșiile sunt o sursă bogată de antioxidanți precum betacarotenul, licopenul și vitamina C, care protejează împotriva deteriorării celulelor. Acești nutrienți pot reduce riscul de boli de inimă, boli neurodegenerative și diabet de tip 2. Roșiile sunt adesea considerate legume datorită gustului lor, utilizării în mese și conținutului de nutrienți. Din punct de vedere tehnic, ele sunt fructe, deoarece sunt părțile cărnoase ale unei plante care îi înconjoară semințele. Roșiile sunt de diferite tipuri și culori, inclusiv roșiile cherry și Roma.
Reduc riscul de cancer
Roșiile, bogate în beta-caroten și licopen, pot avea proprietăți anticancerigene, protejând împotriva deteriorării ADN-ului care poate duce la dezvoltarea cancerului. Studiile arată că un consum ridicat de roșii, în special de roșii gătite, reduce riscul de cancer de prostată la bărbați. Legumele fără amidon, precum roșiile, reduc, de asemenea, riscul de tumori mamare cu receptori de estrogen negativi și de cancer colorectal, pulmonar, de stomac și al tractului aerodigestiv superior, potrivit Health.
Ajută la îmbunătățirea sănătății inimii
O analiză din 2022 a constatat că o dietă bogată în roșii poate reduce riscul de boli de inimă cu 14%. Un studiu a constatat că o singură doză de roșii crude, sos de roșii sau sos de roșii plus ulei de măsline a redus colesterolul total și trigliceridele, a crescut colesterolul HDL și nivelurile antiinflamatorii și a redus colesterolul total și trigliceridele.
Sosul de roșii plus ulei de măsline a avut cel mai puternic efect, probabil datorită capacității uleiului de măsline de a crește absorbția licopenului. Acest lucru sugerează că roșiile sunt o modalitate sănătoasă și eficientă de a reduce riscul de boli de inimă.
Citește și: Terapia cu realitate virtuală. O alternativă promițătoare pentru depresie
Foto: Freepik
Protejează corpul împotriva sindromului metabolic
Sindromul metabolic este un grup de afecțiuni legate de un risc crescut de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral, printre altele, caracterizat de obicei prin obezitate abdominală, tensiune arterială ridicată, nivel ridicat de zahăr în sânge, trigliceride și colesterol HDL scăzut. Aproximativ unul din trei adulți este afectat de sindromul metabolic.
Studiile sugerează că menținerea unor niveluri optime de licopen în sânge poate reduce riscul de sindrom metabolic. De exemplu, un studiu din 2014 a demonstrat că un consum zilnic de suc de roșii timp de două luni a dus la îmbunătățiri semnificative ale nivelului de colesterol și ale nivelului de insulină la post la participanți.
Susține recuperarea după exerciții fizice
O analiză din 2022 a constatat că antioxidanții din roșii pot ajuta la contracararea daunelor provocate de exercițiile fizice asupra proteinelor. Un studiu a constatat că sportivii care au consumat 100ml de suc de roșii timp de două luni după exerciții fizice și-au îmbunătățit recuperarea. Un alt studiu a constatat că non-atleții sănătoși care au consumat 150ml de suc de roșii timp de cinci săptămâni după ce au făcut ciclism au prezentat indicatori sanguini semnificativ mai mici legați de daunele induse de exerciții fizice.
Ar putea reduce riscul de diabet de tip 2
Aproximativ 15% dintre adulții din întreaga lume suferă de diabet, iar 38% au prediabet sau niveluri ridicate de zahăr în sânge. Licopenul, care se găsește în roșii, poate preveni diabetul de tip 2 prin protejarea celulelor și reducerea inflamației. În plus, conținutul de fibre din roșii poate reduce riscul de diabet de tip 2.
Acestea fiind spuse, roșiile nu sunt doar un adaos savuros la mese, ci și o sursă valoroasă de nutrienți cu numeroase beneficii pentru sănătate. De la întărirea sistemului imunitar și reducerea riscului de cancer până la promovarea sănătății inimii și sprijinirea recuperării în timpul exercițiilor fizice, gama diversă de nutrienți care se găsesc în roșii le face să fie o componentă valoroasă a unei diete sănătoase.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.