Sănătate și obezitate: Nu contează cât de repede slăbești, ci cât de mult

Ca să câștigi sănătate, tot ce trebuie să faci e să scapi de obezitate. Asta pare să fie morala unui studiu care arată că dacă slăbești încet sau repede nu contează, pentru asta nu va...
Cercetătorii de la Universitatea York au descoperit că persoanele care pierd rapid în greutate n-au niciun beneficiu în plus când vine vorba de sănătatea generală față de cele care o pierd încet kilogramele în plus. Ei spun că importantă este greutatea pierdută în ansamblu, care poate avea un impact asupra sănătății generale.
Numărul de kilograme pierdute e cheia
În studiul condus de Jennifer Kuk, profesor asociat la Facultatea de Sănătate a Universității York, cercetătorii au analizat datele a peste 11.000 de pacienți dintr-un program clinic de gestionare a greutății, finanțat din fonduri publice, și au constatat că cei care au pierdut rapid kilograme au avut îmbunătățiri similare în sănătatea metabolică cu cei care au pierdut lent în greutate. În plus, rata de pierdere de greutate contează mai puțin pentru beneficiile generale de sănătate decât numărul de kilograme pierdute.
În mod normal, persoanelor li se recomandă să piardă în greutate de la între o jumătate de kilogram și un kilogram pe săptămână, deoarece pierderea mai rapidă a greutății este legată de un risc puțin mai mare de a dezvolta calculi biliari.
Cu toate acestea, există motive să credem că pierderea mai rapidă în greutate poate avea efecte mai bune pentru bolile cardiovasculare și factorii de risc pentru diabet.
Studiul este primul de acest gen care privește în mod specific factorii de risc pentru sănătatea cardiovasculară și diabetul zaharat.
Slăbitul rapid, risc de calculi biliari
„La aceeași pierdere în greutate, nu există nicio diferență în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate în modul în care slăbești, dacă pierzi în greutate rapid sau lent”, spune Kuk, într-un material dat publicității de Universitatea York.
„Cu toate acestea, având în vedere riscul pentru calculi biliari dat de pierderea rapidă în greutate, încercarea de a slăbi cu 0,5 – 1 kg pe săptămână e opțiunea mai sigură".
Studiul a analizat exact 11.283 de pacienți care au participat la Programul de management al greutății al Clinicilor Medicale Wharton în perioada iulie 2008 - iulie 2017. Cercetătorii au descoperit că pacienții care au pierdut greutate mai repede au avut tendința de a avea o reducere mai mare a obezității și îmbunătățiri mai mari ale stării de sănătate decat pacienții care au slăbit lent. Cu toate acestea, aceste îmbunătățiri ale sănătății asociate cu pierderea mai rapidă în greutate au fost anulate după ajustarea pentru scăderea absolută în greutate.
Slăbește lent cu cel mult 1 kg pe săptămână
„Rezultatele arată că avem cu adevărat nevoie să ne concentrăm pe intervenții focusate pe gestionarea pe termen lung a pierderii în greutate, care pot atinge o pierdere susținută în greutate recomandată de 0,5 – 1 kg pe săptămână", conchide Kuk.
Studiul, publicat în Journal of Obesity, poate fi consultat integral (open acces) AICI.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.