Shaorma "cu de toate" pentru o dietă sănătoasă. Nutriționist: Este versatilă, poți pune ce vrei în ea. Carnea este elementul de bază
Shaorma este un fel de mâncare foarte versatil, recomandat întregii familii. Totul ține de ceea ce pui în ea.
Când ne gândim la shaorma, primul gând este la acel produs de fast food, plin ”cu de toate”, pe cât de gustoasă, pe atât de bogată în calorii.
Însă, potrivit nutriționistului Cristian Mărgărit există câteva elemente banale care pot face diferența între o shaorma calorică și una dietetică, mai mult susține acesta, shaorma preparată corespunzător poate să fie chiar potrivită în curele de slăbire.
”Shaorma se referă, de fapt, la o carne rotisată și, bineînțeles, poate fi pus în lipie și apoi rămâne la latitudinea noastră ce alte ingrediente vrem să punem.
Cartofii prăjiți nu au ce căuta în mixtul nostru, dacă vrem să facem o shaorma de dietă.
Nu poți și cu cartofii prăjiți și cu sufletul în Rai. Ori alegi cartofii prăjiți, ori vrei să fii sănătos, să arăți bine, să slăbești.
Putem folosi lipii de orez, fără gluten sau chiar una normală.
Carnea este elementul de bază, dacă avem mixt de vită și oaie e mult mai multă grăsime.
Rotisorul este vertical pentru ca grăsimea să rămână în carne, deci așa are mai multe calorii.
Și în carnea de pui e foarte multă grăsime, aceasta conține și piele”, a declarat nutriționistul Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.
Shaorma, ușor de făcut acasă
Cristian Mărgărit a dezvăluit și o rețetă sănătoasă de shaorma, pe care o puteți face cu ușurință acasă, mai ales că există și condimente special combinate pentru astfel de fel alimentar.
”În ziua de azi se găsesc condimente de shaorma peste tot. Carnea este marinată, dacă vrem să ne iasă fragedă și bună o lăsăm la marinat, de seară. Și încă un mic truc, în loc de lămâie, puțină portocală nu dă gust de portocală, dar îi dă un gust dulce și permite caramelizarea.
Dacă l-am făcut la cuptor, pentru că nu am avut rotisor, O tăiem în fâșii subțiri, dacă l-am făcut la cuptor. după ce îl tăiem felii îl mai tragem puțin la tigaie, pentru a-l face crocant, imită foarte bine acea shaorma făcută pe rotisorul înalt”, a mai spus Mărgărit.
Potrivit nutriționistului, legumele pot fi folosite fără probleme, sugerând atât ceapa, cât și varza, desigur, dacă vă plac, dar mai ales dacă momentul zilei vă permite să consumați ceapă.
Vezi și: Ce să NU mănânci când ești răcit. Îți poți face mai mult rău
Shaorma și sosurile permise
În ceea ce privește sosurile, care de regulă abundă în cazul ”shaormei cu de toate”, nutriționistul precizează că ”avem varianta de a folosi în loc de acel sos de maioneză care de fapt este ulei, are ou foarte puțin și foarte multă sare, practic este doar ulei făcut spumă care este complet nesănătos, dar pot să aleg un iaurt grecesc și să pun în el niște usturoi, puțin ulei de măsline, poate și alte condimente și mi-am făcut un sos, dacă îl bag puțin la blender, poate fi și cremos, foarte gustos, aduce acea notă de usturoi foarte bună și pot să imit destul de bine.
Dacă îți pune 50 ml de sos, care este ulei, pot fi 300-400 de calorii numai în sos, încă 100-200 de calorii din cartofi, reduc caloriile shaormei la jumătate dacă o fac de dietă. Chiar și atunci când o comand, nu mai zis să o fac singur acasă”, a mai spus nutriționistul.
Compoziția nutrițională nu este periculoasă dacă scoatem cartofii prăjiți și sosurile.
Dacă facem acasă, inclusiv pentru copil, burritos, de inspirație mexicană, care până la urmă același lucru înseamnă, îi mai punem niște fasole roșie, pentru că are mulți antioxidanți, și proteine, și fibre.
Dacă am tăiat carnea felii și o trag puțin la tigaie, mai pun puțin ulei de măsline și pun și fasolea roșie și o încălzesc.
Se poate porni și de la carne tocată, de calitate, de vită cu oaie, trasă în tigaie cu fasolea, cu condimentele, cu puțin ulei, grăsimea se scurge și e perfectă.
Este un tip de mâncare foarte versatil, poți să pui în el ce vrei, să schimbi de la o persoană la alta.
Ori folosesc un sos cu iaurt, ori bem ayran după, e foarte sănătos, mai ales vara, pentru că hidratează mai bine decât apa. Este iaurt, apă și sare, iar acele minerale și proteine din iaurt te ajută să te hidratezi mai bine, de aceea în zonele calde se bea ayran și nu doar apă chioară”, a mai spus nutriționistul.
-
De ce apare, de fapt, intoleranța la gluten? Nu e vina glutenului27.10.2025, 19:58
-
-
-
-
Suplimentul care combate anemia fără efecte digestive neplăcute27.10.2025, 15:42
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Cum scap de pofta de dulce
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
