Nucile, asociate cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. Care este compusul ce sprijină sănătatea inimii

Nucile au o multitudine de beneficii pentru sănătate, de la doza de energie la reducerea presiunii arteriale. Care este cantitatea de nuci recomandată.
Consumul de nuci de copac, migdale, caju, alune de pădure, macadamia, nuci de Brazilia, nuci pecan, fistic și nuci, este benefic pentru sănătate, atât în timpul dietelor de slăbire, cât și în afara acestora.
Un studiu recent a arătat că nucile pot reduce riscul de boli cardiovasculare prin modificarea metabolismului triptofanului, unul dintre aminoiacizii esențiali organismului.
Nucile reduc presiunea arterială
Autorii studiului au indicat o asociere între consumul de nuci și reducerea presiunii arteriale, care este un factor de risc important în cazul bolilor cardiovasculare, notează Medical News Today.
Studiul a fost un studiu randomizat, controlat, paralel, care a implicat 131 de persoane cu obezitate sau supraponderale pe parcursul unui program de 24 de săptămâni de pierdere în greutate și de menținere a greutății, iar la finalul studiului au ajuns numai 95 de persoane.
De menționat că regimul alimentar al persoanelor implicate în studiu a inclus o gustare de 42,5 grame, 39 au avut ca gustare covrigi, în timp ce 56 au mâncat nuci, la aceeași valoare calorică cu cei din prima categorie.
La finalul perioadei de studiu, cercetătorii au analizat mostre de fecale și plasmă sanguină, pentru a stabilii efectele gustărilor.
Astfel, în cazul celor care au avut gustarea formată din nuci s-a înregistrat o creștere semnificativă a serotoninei din sânge, de 60,9% la jumătatea perioadei, respectiv de 82,2% la finalul studiului, comparativ cu nivelul de la care au pornit.
Pe de altă parte, cei care au avut ca gustare covrigi au înregistrat o creștere a nivelului de serotonină în timpul fazei de menținere a studiului, adică în a doua parte a acestuia.
Nucile și metabolismul triptofanului
Nucile au un conținut substanțial de triptofan, aminonacidul care susține sănătatea.
Triptofanul este metabolizat din trei surse, căile kynureniei și serotoninei în celulele organismului, respectiv prin intermediul căii indolului în flora intestinală.
De altfel, perturbarea metabolismului triptofanului a fost legată de bolile metabolice, inclusiv obezitatea și bolile cardiovasculare.
”Am descoperit noi asocieri între metaboliții triptofanului și tensiunea arterială, ritmul cardiac și sațietatea la subiecții supraponderali / obezi, sugerând un impact mai larg al metabolismului triptofanului în sănătatea generală, inclusiv sănătatea cardiovasculară.
Microbiomul intestinal și metaboliții acestuia pot contribui la reglarea metabolismului și a stării noastre de spirit”, a afirmat dr. Zhaoping Li, autorul studiul, publicat în revista Nutrients, notează sursa menționată.
Nucile, beneficii pentru sănătate
Potrivit unui studiul privitor la beneficiile pe care le au nucile pentru sănătate, ”o porție de 42 de grame asigură mai bine de 10% din necesarul recomandat pentru un adult de proteine, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru, tiamină și vitamina E.
În plus, 42 de grame de nuci asigură mai bine de 10% din necesarul de vitamina B6 și seleniu”.
Pe fiecare în parte, situația se prezintă astfel:
- Fisticul conține fitosteroli, potasiu și carotenoizi care care favorizează sănătatea vaselor de sânge și a lipidelor din sânge;
- Nucile de Brazilia conțin seleniu, care ajută la combaterea stresului oxidativ și stimulează sănătatea inimii și a sistemului imunitar. O singură nucă de Brazilia asigură întregul necesar zilnic de seleniu.
- Nucile pecan sunt bogate în cupru, care ajută la metabolizarea zahărului din sânge și poate contribui la menținerea sănătății glandei tiroide;
- Migdalele sunt bogate în antioxidanți, fibre și proteine.
Nucile sunt bogate în energie, însă acest lucru nu are impact asupra greutății.
De altfel, studiile au arătat că un aport mai mare de nuci este asociat cu reducerea grăsimii corporale, sugerând că acestea nu contribuie la creșterea în greutate.
Triptofanul, serotonina și rolul în organism
Triptofanul, aminoacidul esențial care acționează ca un regulator natural al dispoziției, are capacitatea de a ajuta organismul să producă și să echilibreze anumiți hormoni în mod natural.
Este singurul precursor al serotoninei din organism, care are un rol important în reglarea stării de spirit.
De asemenea, serotonina ajută organismul să:
- reglementeze anxietatea
- experimenteze fericirea
- vindece rănile
- stimuleze greața, arată Healthline.
Vezi și: Piciorul plat la copii, ”obsesie” pentru părinți. Ortoped: Până la vârsta de 5-6 ani, ea nu există
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
-
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare
De ce apare durerea în piept în timpul unui infarct
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?
Insuficiența cardiacă letală, un nou tratament. Enzima ALPK2 ar putea proteja inima prin activarea TPM1
Tratamentul care îți protejează inima de cea mai letală afecțiune.
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă
Alimentele care îți afectează inima. Duc la insuficiență cardiacă. Le consumi zilnic și cresc riscul de boli cardiace cu 46%.
Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
Exerciții simple de făcut în avion pentru prevenirea cheagurilor de sânge
Asta trebuie să faci în timpul unui zbor cu avionul pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
COVID-19, amenințare ascunsă pentru inima pacienților. Infecția accelerează riscul de AVC și infarct
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Care sunt șansele de a suferi un nou infarct
5 lucruri esențiale pe care supraviețuitorii unui infarct trebuie să le facă zilnic. Reduc șansele unui nou infarct.
Virusul respirator sincițial (VRS) poate crește riscul cardiac
Fluctuațiile colesterolului cresc riscul de a dezvolta demență. Sănătatea cerebrală, afectată
Aceasta este boala gravă pe care o poți dezvolta dacă nu îți ții colesterolul sub control.
Băuturile care îți sabotează inima. Ce să eviți dacă ai colesterolul ridicat
Aceste trei băuturi trebuie evitate dacă ai colesterolul ridicat. Unele sunt considerate chiar sănătoase.
Inima femeilor, mai grav afectată decât cea a bărbaților. Stilul de viață, impact major
Inima femeilor este mult mai afectată decât cea a bărbaților. Medicii trag un semnal de alarmă.
Care este valoarea tensiunii care trebuie să te trimită la medic. E o urgență medicală
Aceasta este valoarea hipertensiunii care îți pune viața în pericol. E o urgență medicală. Poate provoca AVC sau infarct pe loc.
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Aspartamul, asociat cu riscuri cardiovasculare. Crește semnificativ nivelul de insulină. Favorizează formarea plăcilor arteriale
Schimbări radicale în tratarea colesterolului și riscului cardiovascular
Trucul banal care scade rapid hipertensiunea arterială
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Raportul talie-înălțime, un predictor eficient al riscului cardiac
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este important
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
Infecțiile severe, asociate cu un risc crescut de insuficiență cardiacă. Infecțiile respiratorii și sepsisul pun inima în pericol
Infecția banală care duce la probleme cardiace. Riscurile sunt extrem de ridicate.
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Colesterolul ridicat și riscurile bolii arteriale periferice. Semnele care nu trebuie ignorate
Mirosul fatal al colesterolului ridicat. Simptom banal poate semnala o boală periculoasă