Un condiment indian ar putea avea proprietăți antivirale. Cum acționează

Curcumina, un compus natural găsit în turmeric, ar putea ajuta la eliminarea anumitor virusuri, sugerează un nou studiu.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of General Virology, curcumina poate preveni virusul transmisibil al gastroenteritei (TGEV) - un coronavirus alfa-grup care infectează porcii - prin celulele infectante. La doze mai mari, s-a constatat că acest compus poate ucide particule de virus.
Infecția cu TGEV determină o boală numită gastroenterită, transmisibilă la purcei, care se caracterizează prin diaree, deshidratare severă și moarte. TGEV este extrem de infecțioasă și este poate fi fatală la purceii mai mici de două săptămâni, reprezentând astfel o amenințare majoră pentru industria porcină globală. În prezent, nu există tratamente aprobate pentru alfa-coronavirusuri și, deși există un vaccin pentru TGEV, acesta nu este eficient în prevenirea răspândirii virusului.
Pentru a determina potențialele proprietăți antivirale ale curcuminei, echipa de cercetare a tratat celule experimentale cu diferite concentrații ale compusului, înainte de a încerca să le infecteze cu TGEV. Au descoperit că o concentrație mai mare de curcumină a redus numărul de particule de virus din cultura celulară.
Potrivit studiului, curcumina afectează TGEV într-o serie de moduri: prin uciderea directă a virusului înainte ca acesta să poată infecta celula, prin integrarea cu plicul viral pentru „inactivarea” virusului și prin modificarea metabolismului celulelor pentru a preveni infecțiile virale."Curcumina are un efect inhibitor semnificativ asupra etapei de adsorbție TGEV și un anumit efect direct de inactivare, ceea ce sugerează că acest compus are un potențial mare în prevenirea infecției cu TGEV", a spus dr. Lilan Xie, autorul principal al studiului și cercetător la Institutul de Bioinginerie Wuhan.
S-a dovedit că curcumina inhibă replicarea unor tipuri de virus, inclusiv virusul dengue, hepatita B și virusul Zika. De asemenea, sa descoperit că acest compus are o serie de efecte biologice semnificative, inclusiv activități antitumorale, antiinflamatorii și antibacteriene. Curcumina a fost aleasă pentru această cercetare datorită faptului că are reacții adverse scăzute. "Există mari dificultăți în prevenirea și controlul bolilor virale, mai ales atunci când nu există vaccinuri eficiente. Medicina tradițională chineză și ingredientele sale active sunt biblioteci de screening ideale pentru medicamentele antivirale datorită avantajelor lor, cum ar fi achiziția convenabilă și efecte secundare scăzute ", au explicat autorii studiului.
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Cum scap de pofta de dulce
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.