Un condiment indian ar putea avea proprietăți antivirale. Cum acționează
Curcumina, un compus natural găsit în turmeric, ar putea ajuta la eliminarea anumitor virusuri, sugerează un nou studiu.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of General Virology, curcumina poate preveni virusul transmisibil al gastroenteritei (TGEV) - un coronavirus alfa-grup care infectează porcii - prin celulele infectante. La doze mai mari, s-a constatat că acest compus poate ucide particule de virus.
Infecția cu TGEV determină o boală numită gastroenterită, transmisibilă la purcei, care se caracterizează prin diaree, deshidratare severă și moarte. TGEV este extrem de infecțioasă și este poate fi fatală la purceii mai mici de două săptămâni, reprezentând astfel o amenințare majoră pentru industria porcină globală. În prezent, nu există tratamente aprobate pentru alfa-coronavirusuri și, deși există un vaccin pentru TGEV, acesta nu este eficient în prevenirea răspândirii virusului.
Pentru a determina potențialele proprietăți antivirale ale curcuminei, echipa de cercetare a tratat celule experimentale cu diferite concentrații ale compusului, înainte de a încerca să le infecteze cu TGEV. Au descoperit că o concentrație mai mare de curcumină a redus numărul de particule de virus din cultura celulară.
Potrivit studiului, curcumina afectează TGEV într-o serie de moduri: prin uciderea directă a virusului înainte ca acesta să poată infecta celula, prin integrarea cu plicul viral pentru „inactivarea” virusului și prin modificarea metabolismului celulelor pentru a preveni infecțiile virale."Curcumina are un efect inhibitor semnificativ asupra etapei de adsorbție TGEV și un anumit efect direct de inactivare, ceea ce sugerează că acest compus are un potențial mare în prevenirea infecției cu TGEV", a spus dr. Lilan Xie, autorul principal al studiului și cercetător la Institutul de Bioinginerie Wuhan.
S-a dovedit că curcumina inhibă replicarea unor tipuri de virus, inclusiv virusul dengue, hepatita B și virusul Zika. De asemenea, sa descoperit că acest compus are o serie de efecte biologice semnificative, inclusiv activități antitumorale, antiinflamatorii și antibacteriene. Curcumina a fost aleasă pentru această cercetare datorită faptului că are reacții adverse scăzute. "Există mari dificultăți în prevenirea și controlul bolilor virale, mai ales atunci când nu există vaccinuri eficiente. Medicina tradițională chineză și ingredientele sale active sunt biblioteci de screening ideale pentru medicamentele antivirale datorită avantajelor lor, cum ar fi achiziția convenabilă și efecte secundare scăzute ", au explicat autorii studiului.
-
-
Izolarea socială, factor de risc pentru demență14.12.2025, 08:45
-
-
-
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
