Zahărul, inamicul dulce al sănătății. Bilic: Mai bine mănânci mai puțin

Zahărul, consumat cu măsură, are rostul său. ”Mai bine mănânci mai puțin din produsul respectiv”, susține nutriționistul Mihaela Bilic.
Zahărul consumat cu moderație poate fi considerat un ”răsfăț”, susține medicul nutriționist Mihaela Bilic.
”Toată atitudinea de astăzi este cum să găsim un înlocuitor care să fie și fără calorii, și mai sănătos. Ne dorim acest mai bine și nu realizăm că dacă ne dorim mai binele, pierdem binele. De la prăjituri până la banalele clătite, mai bine mănânci mai puțin din produsul respectiv, dar este acela autentic, după rețeta tradițională sau după, culmea, rețeta care și-a dovedit de-a lungul timpului calitățile, pentru că zahărul tos, cum este el cristalin, este singurul cu care poți să bați albușul și să facă spumă, sau să crească un aluat. Adică nu poți să pui în respectiva prăjitură, să înlocuiești zahărul cu ce variantă vreți voi, naturală sau nenaturală, și să îți dea același produs. Iar în momentul în care mâncăm o prăjitură necrescută, neîndulcită, nici măcar satisfacție nu avem și nu am făcut nimic”, a explicat Mihaela Bilic în emisiunea Vorbește lumea de la PRO TV.
Excesul nu este bun, chiar dacă e bio
De altfel, aceasta a subliniat că nimic în exces nu face bine, fie că e vorba de prăjituri sau de o salată cu roșii bio.
Prin înlocuirea zahărului cu mierea de albine, atunci când se poate, nu vine cu vreun fel de ”economie” în privința caloriilor și nici nu este o variantă mai sănătoasă din punctul de vedere al siluetei.
”Aici este beleaua, proasta înțelegere. Toți agenții de îndulcire - zahărul, de orice culoare, mierea, siropul de arțar, orice alt agent – au aceeași structură chimică: două molecule, una de glucoză și una de fructoză. Nu există în natură un alt agent de îndulcire care să aibă o altă structură. Și atunci, aceste dizaharide, cu două molecule, indiferent de forma în care noi le percepem, în organism metabolic se comportă la fel. Adică ajung repede în sânge, cresc glicemia, se duc repede fie la creier, și îl anesteziază, fie în ficat, și fac grăsime. Nu avem cum să schimbăm structura noastră metabolică. Însă ceea ce putem face este ca atunci când consumăm zahăr, o dată să înțelegem că el nu este un aliment ci mai degrabă un condiment, iar atunci când consumăm să fie ca un răsfăț, nu în fiecare zi”, a mai spus nutriționistul.
Mai mult decât atât, Mihaela Bilic a subliniat că toți acești agenți de îndulcire trebuie consumați cu măsură, ei nefiind ”alimente de bază”, ci ”răsfăț”, iar dacă ”răsfățul devine zilnic sau permanent, el nu mai este răsfăț”.
Vezi și: Postul și beneficiile sale. Bilic: Să mâncăm mai puțin și mai rar este sănătos
-
-
-
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Deficitul de magneziu, un pericol ascuns pentru inimă. Sănătatea cardiovasculară începe cu un aport adecvat de magneziu
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.