12 cele mai bune surse de proteine vegetale. Cu ce înlocuiești carnea
Alimentele pe bază de plante pot fi surse excelente de proteine și alți nutrienți, adesea cu mai puține calorii decât produsele de origine animală. Deci iată cu ce poți înlocui carnea în...
Unele produse vegetale, cum ar fi boabele de soia și quinoa, sunt proteine complete, ceea ce înseamnă că ele conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali de care oamenii au nevoie și pe care organismul uman nu îi produce. Altora le lipsesc unii dintre acești aminoacizi, așa că este important să mănânci o dietă variată, dacă vrei să înlocuiești carnea.
Următoarele alimente sănătoase, pe bază de plante, au un conținut ridicat de proteine per porție:
1. Tofu, tempeh și edamame
Produsele din soia precum tofu, tempeh și edamame sunt printre cele mai bogate surse de proteine într-o dietă vegană. Conținutul de proteine variază în funcție de modul în care este preparată soia:
- tofu ferm (caș de soia) conține aproximativ 10 g de proteine la ½ cană
- Fasolea edamame (soia imatură) conține 8,5 g de proteine la ½ cană
- tempeh conține aproximativ 15 g de proteine la ½ cană.
Aceste produse din soia conțin, de asemenea, niveluri bune de calciu și fier, ceea ce le face înlocuitori sănătoși pentru produsele lactate.
2. Linte
Lintea roșie sau verde conține o mulțime de proteine, fibre și nutrienți cheie, inclusiv fier și potasiu. Lintea gătită conține 8,84 g de proteine la ½ cană.
3. Năut
Năutul fiert este bogat în proteine, conținând aproximativ 7,25 g per ½ cană. Poate fi consumat cald sau rece și este foarte versatil, cu o mulțime de rețete disponibile online. Din el se face celebrul hummus.
4. Arahide
Alunele sunt bogate în proteine, sunt pline de grăsimi sănătoase și pot îmbunătăți sănătatea inimii. Conțin aproximativ 20,5 g de proteine la ½ cană. Untul de arahide este, de asemenea, bogat în proteine, cu 3,6 g per lingură.
5. Migdale
Sâmburii de migdale oferă 16,5 g de proteine la ½ cană. De asemenea, oferă o cantitate bună de vitamina E, care este excelentă pentru piele și ochi.
6. Spirulina
Spirulina este alge albastre sau verzi care conțin aproximativ 8 g de proteine la 2 linguri. De asemenea, este bogată în nutrienți, cum ar fi fier, vitaminele B - deși nu vitamina B-12 - și mangan.
7. Quinoa
Quinoa este o cereală cu un conținut ridicat de proteine și este o proteină completă. Quinoa gătită conține 8 g de proteine pe cană. Această cereală este, de asemenea, bogată în alți nutrienți, inclusiv magneziu, fier, fibre și mangan.
8. Semințe de chia
Semințele de chia sunt surse complete de proteine care pot fi folosite pentru a face smoothie-uri, iaurturi și budinci. Semințele sunt alimente cu conținut scăzut de calorii, bogate în fibre și acizi grași Omega-3 sănătoși pentru inima. Semințele de chia sunt o sursă completă de proteine care conțin 2 g de proteine per lingură.
9. Semințe de cânepă
La fel ca semințele de chia, semințele de cânepă sunt o proteină completă. Semințele de cânepă oferă 5 g de proteine per lingură. Ele pot fi folosite într-un mod similar cu semințele de chia.
10. Fasole cu orez
Separat, orezul și fasolea sunt surse de proteine incomplete. Mâncate împreună, această masă clasică poate oferi 7 g de proteine per cană.
11. Cartofi
Un cartof copt mare oferă 8 g de proteine per porție. Cartofii sunt, de asemenea, bogați în alți nutrienți, cum ar fi potasiu și vitamina C. Adăugați 2 linguri de hummus la cartofi pentru o gustare aromată, care este mai sănătoasă decât cartofii acoperiți cu unt și crește conținutul de proteine. Două linguri de hummus conțin aproximativ 3 g de proteine.
12. Legume bogate în proteine
Multe legume și legume cu frunze verzi, de culoare închisă, conțin proteine. Consumate singure, aceste alimente nu sunt suficiente pentru a satisface necesarul zilnic de proteine, dar câteva gustări cu legume pot crește aportul de proteine, în special atunci când sunt combinate cu alte alimente bogate în proteine:
- o singură tulpină medie de broccoli conține aproximativ 4 g de proteine
- varza albă oferă 2 g de proteine per cană
- 5 ciuperci medii oferă 3 g de proteine.
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
EXCLUSIV Cum gătim peștele corect. Dr. Lygia Alexandrescu: E perfect!
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
