Alimentele care NU se congelează NICIODATĂ. Dacă ai făcut-o, le poți arunca
Care sunt alimentele pe care le poți congela și care sunt cele pe care nu trebuie să le congelezi niciodată.
Congelarea produselor este o metodă utilizată de multe persoane și mulți cumpărăm direct alimente congelate, fie ele și semipreparate, dar fii atent, pentru că există o serie de alimente care nu trebuie congelate niciodată.
Iată câteva reguli de bază atunci când congelezi alimentele
1. Folosiți ambalaje rezistente și impermeabile. Cel mai bine ar fi să le alegeți pe cele special concepute pentru congelator. Puteți opta și pentru recipiente din aluminiu cu capac sau pentru cutii din plastic. Puneți alimentele în pachete mici, pentru a le putea congela și decongela rapid și în cantitatea necesară. Înainte de a le băga la congelator, eliminați aerul din interior, iar în cazul lichidelor lăsați suficient spațiu pentru a permite dilatarea lor. Nu umpleți prea mult pungile cu legume care urmează să fie congelate. Dacă nu va fi suficient spațiu în pungă, gheața va distruge fibrele alimentelor.
2. Notați pe pachete data la care au fost congelate. În acest fel, veți știi pe care să le consumați primele.
Ce alimente poți congela și pentru cât timp
1. Pâinea poate fi ținută la congelator până la 1 lună.
2. Cozonacul și prăjiturile fără creme sau glazuri pot fi ținute în congelator până la 6 luni.
3. Peștele se poate congela doar dacă este foarte proaspăt. Poate fi păstrat în acest fel până la 6 luni
4. Carnea, la fel ca în cazul peștelui, congelați doar carnea foarte proaspătă. Este recomandat să împachetați bucățile în mai multe straturi de ambalaj pentru a evita deshidratarea care apare la carnea care intră în contact direct cu gheața. Carnea de porc, pasăre sau vânat poate fi păstrată la congelator timp de 9 luni, iar cea de vită și miel, până la 1 an.
5. Legumele trebuie blanșate înainte de congelare. În acest fel veți distruge enzimele care duc la pierderea culorii și gustului. Legumele se pot păstra în congelator până la 1 an.
6. Fructele congelați-le doar atunci când sunt coapte, dar încă suficient de tari. Dacă aveți fructe foarte coapte, le puteți congela sub formă de piure.
7. Lactatele, untul pot rezista în congelator până la 6 luni.
8. Brânzeturile tari precum parmezanul, cheddar sau gouda, pot rezista la congelator până la 6 luni.
9. Ouăle. În acest caz se pot congela doar albușurile, timp de 5-6 luni.
Alimentele care NU se congeelază niciodată
1. Roşiile. Dacă le congelezi, își vor pierde textura, mineralele și gustul.
2. Legumele bogate în apă, precum castraveții, salata verde si ridichiile, inclusiv țelina crudă își pierd textura crocantă și aroma atunci când sunt congelate datorită conținutului ridicat de umiditate. Păstrați verdeața proaspătă de salată în sertarul mai frigider al frigiderului.
3. Avocado. Congelarea lui va face ca fructul de avocado să se strice și nu va mai putea fi consumat în siguranță.
4. Mierea. Prin congelare, aceasta se va îngroșa și se va cristaliza.
5. Dressing-uri pentru salată și maioneză. Cel mai bine este să depozitați aceste articole în frigider, în caz contrar, acestea se separă și pierd aroma.
6. Salatele pe bază de maioneză nu îngheață bine și se separă și își pierd aroma.
7. Pastele fierte și orezul nu se congelează pentru că devin moi când sunt congelate și apoi decongelate.
8. Cartofii întregi, cruzi, se păstrează cel mai bine într-o pivniță de rădăcini sau într-un alt loc răcoros și uscat, în afara razelor solare directe. Cartofii au un conținut ridicat de apă și vor deveni apoși și moi atunci când sunt congelați și apoi dezghețați.
Cum se face corect decongelarea
Și decongelarea impune respectarea unor reguli:
- Cel mai indicat este ca decongelarea să fie făcută în frigider, pentru că la temperatura camerei, microorganismele pot începe să atace alimentele.
- Folosește cuptorul cu microunde pentru a decongela alimente sau pune-le în apă rece la temperatura camerei. Asigură-te că apa nu intră în pachetul congelat.
- Alimentele decongelate se gătesc în maxim 24 de ore.
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
EXCLUSIV Cum gătim peștele corect. Dr. Lygia Alexandrescu: E perfect!
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
