EXCLUSIV Atenție la carnea la GRĂTAR, cartofi și CAFEA. Ce să mâncăm lângă ca să nu mai fie TOXICE. Belc, despre acrilamidă

Ce este acrilamida. Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc, despre grătar și cartofi prăjiți.
Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc, Director General al IBA (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare) este profesor la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMB) și ne-a vorbit despre carnea la grătar și despre acrilamidă, una dintre cele mai cancerigene substanțe.
"Apropo de grătar, trebuie să știm că tot ce este la grătar puțin ars, arsura aceea de la grătar, dacă avem mai mult prăjit decât trebuie, inclusiv cartofii prăjiți care devin închiși la culoare, noi simțim gustul puțin amărui acolo.
Noi suntem adaptați să simțim gustul amar pentru o substanță toxică. Sigur, nu tot amarul înseamnă și o substanță toxică, dar în general. Acolo găsim într-adevăr și substanțe toxice care sunt date de condensarea substanțelor proteice cu substanțele dulci din compoziția cărnii, a cartofilor etc.
Găsim acrilamidă, ca exemplu, dar sunt mai multe substanțe, care este o substanță cancerigenă, care se monitorizează, se analizează în laborator.
Noi am dat exemplu de tehnologii de obținere a pâinii mai protective, pentru a nu avea acest conținut de acrilamidă ridicat, inclusiv la biscuiți, la cafeaua care e prăjită prea tare. Deci temperaturile prea înalte care duc la arsuri duc și la o deteriorare a calității. Dacă noi avem un contaminant chimic acolo, care s-a produs prin procesare, acel contaminant blochează niște boli metabolice care fac să nu mai absorbim nutrienții pe care dorim să-i absorbim și pe care-i consumăm tot timpul și care pot duce la boli.
La carnea pe grătar, trebuie să avem grijă să nu o prăjim prea tare, să nu fie arsă, să nu o punem la focul tare dintr-o dată", a declarat Prof. dr. ing. Nastasia Belc, director general al Institutului de Bioresurse Alimentare, la Academia de Sănătate.
Cu ce mâncăm carnea pentru a nu deveni toxică
"Dacă la carnea la grătar punem și o salată verde alături, pe care o stropim cu lămâie, fierul din carne, din hemoglobina aceea, este absorbit foarte bine din lămâie și vitamina C din salată.
Există sinergii și compatibilități între nutrienți care fac astfel încât carnea să fie o hrană sănătoasă dacă știm cum să o preparăm. Vitamina C ne ajută să asimilăm mai bine fierul și putem să asimilăm așa, să nu mâncăm carnea singură, ci cu o salată", a spus Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc la DC News TV și DC Medical.
Ce este acrilamida?
Acrilamida este o substanță care rezultă în urma încălzirii alimentelor bogate în amidon și se regăsește cu precadere în preparatele de patiserie, în cafea, dar și în preparatele cu cartofi, precum cartofii prajiți și chipsurile.
Mai mult, acrilamida a început să fie suspectată că ar putea fi cancerigenă și că ar modifica materialul genetic.
Apariția acrilamidei ar putea fi evitată dacă se respectă câteva reguli în pregatirea alimentelor.
Alimentele crude și cele pregătite la aburi nu conțin aproape deloc acrilamidă, dar, în cazul în care folosiți o friteuză, nu depașiți temperatura de 175 grade Celsius.
În plus, temperatura cuptorului ar trebui menținută sub 180 grade, cu ventilație și sub 200 grade fără ventilație. Pentru coacere, folosiți natron sau praf de copt în locul bicarbonatului de amoniu, deoarece acesta facilitează formarea acrilamidei.
Atenție la cartofi, pentru că nu trebuie depozitați pentru o perioadă îndelungată în frigider (sub 8 grade Celsius), deoarece cantitatea de zahăr din aceștia va crește, iar odată pregătiți la cald, nivelul de acrilamidă va fi mai mare.
Nu în ultimul rând, o depozitare în condiții ferite de lumină va ajuta la evitarea formarii părților verzi care conțin multă acrilamidă.
Vezi mai multe în video:
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Cum faci o maioneză care nu se taie niciodată
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".