EXCLUSIV Ce ascunde eticheta unui cozonac gata cumpărat. Anca Hâncu: S-ar putea să NU NE MAI PLACĂ
Deși sunt o variantă mai practică, cozonacii din comerț ascund o mulțime de nereguli și de calorii.
"Gospodinele și doamnele pot încerca să facă un cozonac acasă, să fie o provocare, numai că, dacă facem cozonaci acasă, 3-4 cozonaci iar sunt prea mulți prin casă. Sau să alegem varianta de a da comandă pe la cofetării, cofetăriile au foarte mult de lucru în perioada aceasta. Sau dacă luăm din magazin să citim niște etichete.
Pe etichetă mai scrie ce este acolo adăugat. Vedem pe suta de grame care este cantitatea de zahăr și până la urmă s-ar putea să nu ne mai placă ce cumpărăm.", a declarat medicul nutriționist Anca Hâncu, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
"Mai există și varianta aceea de cozonac foarte mic, baigli. Eu sunt din Ardeal și acolo se folosea așa ceva, cu mai puțină cocă și foarte mult mac sau foarte multă nucă. Oricum, să ținem minte că toate sunt niște dulciuri hipercalorice", a adăugat Anca Hâncu.
Cozonac PUFOS de Paște, rețeta lui Cătălin Scărlătescu. Ingredientul CHEIE ca să-ți iasă perfect
Paștele se apropie cu pași repezi, iar cozonacul nu poate lipsi de pe mesele noastre.
Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta sa de cozonac pufos și delicios și modul inedit de preparare.
Cozonac - rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu - INGREDIENTE
- 1 kg făină
- 250 g zahăr
- 5 gălbenușuri
- 50 g drojdie proaspătă
- 450 ml lapte
- 300 g unt (82% grăsime)
- 30 g coajă confiată de portocală
- 1 ligură coajă rasă de lămâie bio
- 1 praf de sare
Pentru umplutură:
- 400 g nuci măcinate
- 200 g rahat
- 150 g ciocolată belgiană
- 1 ou, pentru uns
Cozonac - rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu - MOD DE PREPARARE
1. Încălzești 100 ml de lapte, adaugi drojdia fărâmițată și trei linguri cu făină, amesteci, apoi lași maiaua să crească într-un loc cald, până ce își dublează volumul.
2. Mixezi gălbenușurile cu praful de sare și le dai deoparte. Fierbi restul de lapte împreună cu zaharul, apoi amesteci până se dizolvă.
3. Pui făina într-un bol larg și adaugi gălbenușurile și laptele călduț, apoi începi să amesteci. Pui maiaua, untul topit și răcit, portocala confiată tăiată mărunt, coaja rasă de lămâie și omogenizezi. Frămânți bine, până când obții un aluat omogen, consistent și elastic. Îl pui într-un vas curat, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit până când își dublează volumul.
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Le poți face în 10 minute. E desertul iernii
Clătite cu banane și nuci: rețetă. Un desert rapid pentru weekendurile de iarnă. Trebuie să-l încerci.
Castane coapte sau fierte: care sunt mai sănătoase
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
