EXCLUSIV Ce ascunde eticheta unui cozonac gata cumpărat. Anca Hâncu: S-ar putea să NU NE MAI PLACĂ
Deși sunt o variantă mai practică, cozonacii din comerț ascund o mulțime de nereguli și de calorii.
"Gospodinele și doamnele pot încerca să facă un cozonac acasă, să fie o provocare, numai că, dacă facem cozonaci acasă, 3-4 cozonaci iar sunt prea mulți prin casă. Sau să alegem varianta de a da comandă pe la cofetării, cofetăriile au foarte mult de lucru în perioada aceasta. Sau dacă luăm din magazin să citim niște etichete.
Pe etichetă mai scrie ce este acolo adăugat. Vedem pe suta de grame care este cantitatea de zahăr și până la urmă s-ar putea să nu ne mai placă ce cumpărăm.", a declarat medicul nutriționist Anca Hâncu, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
"Mai există și varianta aceea de cozonac foarte mic, baigli. Eu sunt din Ardeal și acolo se folosea așa ceva, cu mai puțină cocă și foarte mult mac sau foarte multă nucă. Oricum, să ținem minte că toate sunt niște dulciuri hipercalorice", a adăugat Anca Hâncu.
Cozonac PUFOS de Paște, rețeta lui Cătălin Scărlătescu. Ingredientul CHEIE ca să-ți iasă perfect
Paștele se apropie cu pași repezi, iar cozonacul nu poate lipsi de pe mesele noastre.
Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit rețeta sa de cozonac pufos și delicios și modul inedit de preparare.
Cozonac - rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu - INGREDIENTE
- 1 kg făină
- 250 g zahăr
- 5 gălbenușuri
- 50 g drojdie proaspătă
- 450 ml lapte
- 300 g unt (82% grăsime)
- 30 g coajă confiată de portocală
- 1 ligură coajă rasă de lămâie bio
- 1 praf de sare
Pentru umplutură:
- 400 g nuci măcinate
- 200 g rahat
- 150 g ciocolată belgiană
- 1 ou, pentru uns
Cozonac - rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu - MOD DE PREPARARE
1. Încălzești 100 ml de lapte, adaugi drojdia fărâmițată și trei linguri cu făină, amesteci, apoi lași maiaua să crească într-un loc cald, până ce își dublează volumul.
2. Mixezi gălbenușurile cu praful de sare și le dai deoparte. Fierbi restul de lapte împreună cu zaharul, apoi amesteci până se dizolvă.
3. Pui făina într-un bol larg și adaugi gălbenușurile și laptele călduț, apoi începi să amesteci. Pui maiaua, untul topit și răcit, portocala confiată tăiată mărunt, coaja rasă de lămâie și omogenizezi. Frămânți bine, până când obții un aluat omogen, consistent și elastic. Îl pui într-un vas curat, îl acoperi cu folie alimentară și îl lași la dospit până când își dublează volumul.
-
-
-
-
5 motive să mănânci prune uscate și cum să le consumi corect16.11.2025, 16:13
-
Cât de des ar trebui să faci duș. Dermatologii explică16.11.2025, 12:08
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Crumble cu prune, desertul de toamnă pe care nu trebuie să-l ratezi
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci avocado cu ou în fiecare dimineață
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
