Ciocolata neagră, tratament pentru creier. Bilic: Este mai degrabă medicament, decât aliment
Ciocolata neagră îmbunătățește funcționarea creierului.
Ciocolata neagră are un conținut ridicat de cacao, ce este bogată în flavonoide (antioxidant). Antioxidanții sunt deosebit de importanți pentru sănătatea creierului, deoarece creierul este foarte sensibil la stresul oxidativ, care contribuie la declinul cognitiv legat de vârstă și la bolile cerebrale.
Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a explicat pe pagina sa de Facebook, care sunt beneficiile ciocolatei negre.
”Pătrățelele amărui care ne fac să vedem viața în roz. Povestea ciocolatei începe cu mult înainte de Hristos, odată cu apariția arborelui de cacao, însă abia acum 3000 ani putem vorbi de o cultură propriu-zisă, făcută de maiași.
În Europa arborele devine cunoscut abia în 1735, când botanistul Karl von Linne îl botează “Theobroma cacao” (adică “băutura zeilor”), datorită virtuțiilor care i se atribuiau încă din era precolumbiană. Tot el spunea că “bobul de cacao este un fenomen unic al Naturii- niciodată nu vom găsi atâtea calități reunite într-un fruct atât de mic!”
Miraculosul bob de cacao are o poveste interesantă încă de la geneză: un arbore de cacao face până la 500 flori pe an, însă doar 1-2% dintre ele se vor transforma în fruct- o păstaie care are forma unui balon de rugby și conține 30-50 boabe de cacao.
Într-un an, un arbore de cacao nu poate produce mai mult de 0,5- 2kg de astfel de boabe prețioase. Cum de a reușit acest bob negru și amar adus de Cristofor Columb din America de Sud, să cucerească o lume întreagă? Timp de două secole ciocolata fost consumată sub formă lichidă și abia după 1900 a fost transformată într-un produs solid, pentru care se spunea că “merită să-ți vinzi sufletul diavolului””, arată medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Vezi și: Croșetatul, 8 beneficii uluitoare pentru sănătate. Cum te ajută ața și andrelele
Conținut ridicat de fibre și proteine
Ciocolata neagră conține fibre și proteine. Ciocolata neagră are și antioxidanți.
”Din punct de vedere nutritiv boabele de cacao conțin 50-57% grăsimi (unt de cacao), 12% fibre și 5-7% proteine. Din acest unt de cacao, amestecat cu pulbere de cacao, zahăr, vanilie, lapte și alte mirodenii, ia naștere ciocolata. Însă nu macronutrienții dau valoare ciocolatei, ci oligoelementele precum minerale, amine cu efect euforizant și alcaloizi cu efect stimulant.
Ciocolata neagră posedă o acțiune antioxidantă ieșită din comun datorită polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao Un singur pătrățel de ciocolată neagră cu 70% cacao conține de 2 ori mai mulți polifenoli decât un pahar de vin roșu și are un efect antioxidant identic cu o ceașcă de ceai verde corect infuzat Iar când spui “antioxidant”, spui protecție împotriva bolilor și a îmbătrânirii (inclusiv cea cerebrală), scăderea riscului de cancer și a incidenței bolilor cardiovasculare”, mai explică Mihaela Bilic.
Vezi și: 10 semne ale anemiei ce nu trebuie ignorate. Sarcina, printre simptomele deficitului de fier
Mențin sănătatea sistemului nervos
Flavonoidele din cacao par a fi bune pentru creier. Potrivit unei analize din 2013, acestea pot încuraja creșterea neuronilor și a vaselor de sânge în părțile creierului implicate în memorie și învățare. De asemenea, acestea pot stimula fluxul sanguin în creier.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că flavonoida din ciocolată poate inversa problemele de memorie la melci. Oamenii de știință nu au testat încă acest lucru la oameni.
”Și asta nu e tot! Ciocolata are efecte psiho-stimulante și tonifiante, datorită unui compus asemănător cafeinei, numit teobromina. Pe lângă ea, în bobul de cacao mai găsim:
- cantități mari de minerale (magneziu, potasiu, fier, fosfor, crom), esențiale pentru funcționarea sistemului nervos
- fenilalanină și feniletilamină, substanțe care ne fac să ne simțim “în al 9-lea cer”, cresc nivelul endorfinelor și acționează similar unui antidepresiv;
- anantamida, un compus care stimulează receptorii cerebrali și produce stare de bine, bucurie, plăcere extremă și euforie.
Ciocolata are un efect paradoxal: induce o stare de bine, de liniște și relaxare, dar în același timp trezește simțurile, are proprietăți tonice și dinamizante, adică este un afrodisiac.
Cu o porție de 20g/zi de ciocolată cu minim 70% cacao putem asigura organismului un aport de substanțe esențiale pentru starea lui de bine- câteva pătrățele amărui care ne protejează organismul de tot ce e rău și ne fac să vedem viața în roz
Pentru cei care vor să știe câte calorii are ciocolata, am să le spun că nu contează, la așa o “doză” este mai degrabă medicament, decât aliment”, a mai explicat nutriționistul.
Vezi și: De ce nu e bine să bei cafeaua pe stomacul gol. Printre altele, crește riscul de anxietate
Consumul de ciocolată protejează împotriva bolilor cardiovasculare.
Acesta este un fapt. Prezența flavanolilor în cacao poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, metodele actuale de prelucrare a cacao reduc foarte mult concentrația acestor molecule neprețuite.
Acidul stearic, în ciuda faptului că este un acid gras saturat, nu contribuie la niveluri ridicate de colesterol. De fapt, se poate reduce posibilitatea de atacuri de cord și ateroscleroza, care este asociată cu niveluri ridicate de colesterol și inflamarea arterelor.
Cacao este, de asemenea, cunoscută pentru a reduce nivelul de colesterol LDL și de a crește nivelul de colesterol HDL, colesterolul bun. Proprietățile antioxidante ale flavonoidelor protejează, de asemenea, inima împotriva inflamației și daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi.
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
-
Adevărul despre oțetul din murături. Elena Merișoreanu: Nu face bine la stomac. Adăugați asta în loc de oțet, ies delicioși
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci avocado cu ou în fiecare dimineață
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Cum să ții țânțarii la distanță. Trucuri care sigur funcționează
Cele 4 trucuri care țin țânțarii departe de tine și de casa ta.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
