Ciocolata neagră, tratament pentru creier. Bilic: Este mai degrabă medicament, decât aliment

Ciocolata neagră îmbunătățește funcționarea creierului.
Ciocolata neagră are un conținut ridicat de cacao, ce este bogată în flavonoide (antioxidant). Antioxidanții sunt deosebit de importanți pentru sănătatea creierului, deoarece creierul este foarte sensibil la stresul oxidativ, care contribuie la declinul cognitiv legat de vârstă și la bolile cerebrale.
Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a explicat pe pagina sa de Facebook, care sunt beneficiile ciocolatei negre.
”Pătrățelele amărui care ne fac să vedem viața în roz. Povestea ciocolatei începe cu mult înainte de Hristos, odată cu apariția arborelui de cacao, însă abia acum 3000 ani putem vorbi de o cultură propriu-zisă, făcută de maiași.
În Europa arborele devine cunoscut abia în 1735, când botanistul Karl von Linne îl botează “Theobroma cacao” (adică “băutura zeilor”), datorită virtuțiilor care i se atribuiau încă din era precolumbiană. Tot el spunea că “bobul de cacao este un fenomen unic al Naturii- niciodată nu vom găsi atâtea calități reunite într-un fruct atât de mic!”
Miraculosul bob de cacao are o poveste interesantă încă de la geneză: un arbore de cacao face până la 500 flori pe an, însă doar 1-2% dintre ele se vor transforma în fruct- o păstaie care are forma unui balon de rugby și conține 30-50 boabe de cacao.
Într-un an, un arbore de cacao nu poate produce mai mult de 0,5- 2kg de astfel de boabe prețioase. Cum de a reușit acest bob negru și amar adus de Cristofor Columb din America de Sud, să cucerească o lume întreagă? Timp de două secole ciocolata fost consumată sub formă lichidă și abia după 1900 a fost transformată într-un produs solid, pentru care se spunea că “merită să-ți vinzi sufletul diavolului””, arată medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Vezi și: Croșetatul, 8 beneficii uluitoare pentru sănătate. Cum te ajută ața și andrelele
Conținut ridicat de fibre și proteine
Ciocolata neagră conține fibre și proteine. Ciocolata neagră are și antioxidanți.
”Din punct de vedere nutritiv boabele de cacao conțin 50-57% grăsimi (unt de cacao), 12% fibre și 5-7% proteine. Din acest unt de cacao, amestecat cu pulbere de cacao, zahăr, vanilie, lapte și alte mirodenii, ia naștere ciocolata. Însă nu macronutrienții dau valoare ciocolatei, ci oligoelementele precum minerale, amine cu efect euforizant și alcaloizi cu efect stimulant.
Ciocolata neagră posedă o acțiune antioxidantă ieșită din comun datorită polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao Un singur pătrățel de ciocolată neagră cu 70% cacao conține de 2 ori mai mulți polifenoli decât un pahar de vin roșu și are un efect antioxidant identic cu o ceașcă de ceai verde corect infuzat Iar când spui “antioxidant”, spui protecție împotriva bolilor și a îmbătrânirii (inclusiv cea cerebrală), scăderea riscului de cancer și a incidenței bolilor cardiovasculare”, mai explică Mihaela Bilic.
Vezi și: 10 semne ale anemiei ce nu trebuie ignorate. Sarcina, printre simptomele deficitului de fier
Mențin sănătatea sistemului nervos
Flavonoidele din cacao par a fi bune pentru creier. Potrivit unei analize din 2013, acestea pot încuraja creșterea neuronilor și a vaselor de sânge în părțile creierului implicate în memorie și învățare. De asemenea, acestea pot stimula fluxul sanguin în creier.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că flavonoida din ciocolată poate inversa problemele de memorie la melci. Oamenii de știință nu au testat încă acest lucru la oameni.
”Și asta nu e tot! Ciocolata are efecte psiho-stimulante și tonifiante, datorită unui compus asemănător cafeinei, numit teobromina. Pe lângă ea, în bobul de cacao mai găsim:
- cantități mari de minerale (magneziu, potasiu, fier, fosfor, crom), esențiale pentru funcționarea sistemului nervos
- fenilalanină și feniletilamină, substanțe care ne fac să ne simțim “în al 9-lea cer”, cresc nivelul endorfinelor și acționează similar unui antidepresiv;
- anantamida, un compus care stimulează receptorii cerebrali și produce stare de bine, bucurie, plăcere extremă și euforie.
Ciocolata are un efect paradoxal: induce o stare de bine, de liniște și relaxare, dar în același timp trezește simțurile, are proprietăți tonice și dinamizante, adică este un afrodisiac.
Cu o porție de 20g/zi de ciocolată cu minim 70% cacao putem asigura organismului un aport de substanțe esențiale pentru starea lui de bine- câteva pătrățele amărui care ne protejează organismul de tot ce e rău și ne fac să vedem viața în roz
Pentru cei care vor să știe câte calorii are ciocolata, am să le spun că nu contează, la așa o “doză” este mai degrabă medicament, decât aliment”, a mai explicat nutriționistul.
Vezi și: De ce nu e bine să bei cafeaua pe stomacul gol. Printre altele, crește riscul de anxietate
Consumul de ciocolată protejează împotriva bolilor cardiovasculare.
Acesta este un fapt. Prezența flavanolilor în cacao poate reduce riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, metodele actuale de prelucrare a cacao reduc foarte mult concentrația acestor molecule neprețuite.
Acidul stearic, în ciuda faptului că este un acid gras saturat, nu contribuie la niveluri ridicate de colesterol. De fapt, se poate reduce posibilitatea de atacuri de cord și ateroscleroza, care este asociată cu niveluri ridicate de colesterol și inflamarea arterelor.
Cacao este, de asemenea, cunoscută pentru a reduce nivelul de colesterol LDL și de a crește nivelul de colesterol HDL, colesterolul bun. Proprietățile antioxidante ale flavonoidelor protejează, de asemenea, inima împotriva inflamației și daunelor oxidative cauzate de radicalii liberi.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Rețeta de ceai antifrig pentru serile reci. Ceaiul care îți scoate frigul din oase
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Budinca de chia, mai puternică decât orice dietă: 5 rețete delicioase. Cum să slăbești simplu și rapid
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.