De ce nu e bine să bei cafeaua pe stomacul gol. Printre altele, crește riscul de anxietate

Sonia Baciu |
Data publicării:
de ce nu e bine sa bei cafeaua. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
de ce nu e bine sa bei cafeaua. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska

Deși este băutura care ne trezește, cafeaua nu este recomandată să fie băută înainte de micul dejun. Află ce se întâmplă în corpul tău dacă faci acest lucru.

Consumul cafelei înainte de micul dejun poate duce la unele consecinţe destul de grave pentru organism, inclusiv niveluri ridicate de zahăr în sânge şi anxietate severă. Cafeaua băută pe stomacul gol poate afecta negativ nivelul insulinei, care este posibil să crească chiar şi cu 50%, potrivit Rador.

Deşi mulţi iubitori de cafea nu concep să nu îşi înceapă ziua fără o ceaşcă fierbinte de cafea, trebuie să ştie că efectul acesteia înainte de micul dejun este destul de nociv.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunţe la băutura preferată, ci soluţia este destul de simplă - întâi iau micul dejun şi apoi îşi beau cafeaua. De asemenea, acest obicei poate usca pielea - cafeaua este un diuretic puternic, ceea ce înseamnă că poate creşte frecvenţa urinărilor.

Deşi consumul de cafea din când în când nu va provoca o deshidratare gravă, tot determină organismul să piardă lichide şi este importantă hidratarea pe tot parcursul zilei. Consumul insuficient de lichide poate afecta sănătatea pielii şi o poate usca excesiv.

6 băuturi care te deshidratează fără să-ți dai seama, deși le bei ZILNIC. Cum se bea CORECT cafeaua

Băutul cafelei pe stomacul gol poate provoca o anxietate intensă - când ne trezim, cortizolul, cunoscut şi sub numele de hormonul stresului, este la cel mai mare nivel.

Dacă bem cafea înainte de a lua micul dejun, cofeina poate interfera cu cortizolul, determinând corpul să experimenteze şi mai mult stres.

Astfel, spun specialiștii, este indicat să treacă aproximativ o oră de la trezire pentru a ne bea cafeaua, dar mai ales pentru a ne asigura că suntem bine hidratați. De altfel, un pahar de apă călduță cu lămâie pune toate ”rotițele” în mișcare, iar cafeaua va putea fi savurată în voie.

Care este ora ideală pentru cafea și care sunt riscurile unui consum prea mare

Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial, poate avea și beneficii, dar și riscuri asupra sănătății. Cât privește numărul de cești permise, totul este la latitudinea fiecăruia, însă ceea ce contează foarte mult este modul în care aceasta este consumată.

”Nu există o formulă cu câte cafele poți să bei, poți să bei una sau șase. Poți să bei o cafeluță și să își fie foarte rău sau să bei șase și să nu fie rău deloc. Depinde de fiecare ființă umană care reacționează altfel la cafea. Poate să producă tensiune mai mare la cineva, poate să producă palpitații la altcineva, poate să producă nervozitate la unul, altul. Deci depinde de cum reacționează fiecare”, a explicat dr. Wargha Enayati, medic cardiolog, la ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

Mai mult, acesta afirmă că o cafea ”nu este o chestie păcătoasă, ca țigară, dar cum am zis, fiecare om reacționează altfel. Și dacă ție, la o jumătate de cafea începe să îți bubuie capul, pur și simplu, singura soluție este să nu mai bei. Vin pacienți cu palpitații sau tensiune mare și nu știu de ce, însă cauza este cafeaua, iar în aceeași categorie este și Cola sau Pepsi”, mai spune cardiologul.

Întrebat dacă este o oră potrivită pentru a bea o cafea, cardiologul a explicat că depinde de fiecare în parte, exemplificând că unei persoane care se trezește dimineața cu tensiune mică îi este recomandă atunci, la prima oră, în timp ce persoanelor cu tensiune mare nu le este indicată.

Cu o multitudine de tipuri de cafea, cu zahăr, amară, cu lapte, mai lungă, mai scurtă sau chiar cafea solubilă, cardiologul susține că, din punct de vedere al sănătății, un expresso scurt este cel mai bine.

”În momentul în care bagi alte elemente în el, cum este laptele, de exemplu, nu te ajută la digestie foarte mult. De aceea eu prefer un expresso fără nimic altceva, nici măcar lapte vegetal”, mai spune acesta. Citește mai departe AICI.

Băutorii de cafea, mai puțin expuși la moarte timpurie. Medic: Cei care beau 2 - 5 cești au o viață mai sănătoasă

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. Potrivit unui studiu publicat în Analele Medicinei Interne, persoanele care consumă cafea zilnic, cu sau fără zahăr, par să fie expuse unui risc mai mic de a muri mai devreme comparativ cu cei care nu beau deloc, notează The Guardian.

Conform British Coffee Association, în Marea Britanie se beau zilnic aproximativ 98 de milioane de cești de cafea, în timp ce în SUA se consumă 517 milioane de cești, conform National Coffee Association.

Studiile anterioare au sugerat că această băutură poate fi benefică pentru sănătate, consumul fiind asociat cu un risc mai mic de afecțiuni, de la boli hepatice cronice la anumite tipuri de cancer și chiar demență. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Cafeaua, eficientă pentru slăbit. Bilic: Este incredibil ce efect pozitiv are

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel