Compot de vișine. Rețetă simplă de la bunica, fără conservanți
Vișinele sunt pline de antioxidanți, în special antocianine, acele fitochimicale responsabile cu pigmentarea în culoarea roșie. În plus, antocianinele au un bun efect antiinflamator, încurajând circulația...
Pentru a te bucura de gustul sănătos al vișinelor tot timpul anului, prepară acest compot de vișine fără conservanți.
Ai nevoie de:
1 kg de vișine
1 l de apă
300 – 350 g zahăr (după gust)
baton de scorțișoară (opțional)
vanilie – (opțional – baton sau zahăr vanilat)
Spală foarte bine vișinele în mai multe ape reci. Îndepărtează codițele și frunzele și pune-le la scurs într-o strecurătoare.
Sfat! Este bine să ai borcane identice pentru compot, ca să poți multiplica cu ușurință apa și zahărul. Borcanele de 400 sau 800 ml sunt ideale pentru a depozita compotul.
Ca să-ți dai seama care este cantitatea corectă, pune vișine (330 g) în borcanul de 800 de grame, apoi toarnă apă rece până la buză. Varsă apa într-o cană gradată și ar trebui să fie 250 ml. În acest mod poți calcula cantitatea necesară de vișine pentru un borcan de 400 g (150 – 160 g vișine, 125 ml apă).
Cantitatea de apă se înmulțește cu numărul de borcane și acum știi cât sirop trebuie să prepari. Golește borcanele de fructe, pentru că urmează să fie sterilizate, împreună cu capacele, la cuptor.
După ce ai terminat cu acest pas, pentru compot ai nevoie de 750 ml de sirop la 1 kilogram de vișine.
Într-o oală pune 1 l de apă cu 350 g de zahăr. Pune siropul la fiert, la foc iute, timp în care îl poți aromatiza cu vanilie sau scorțișoară.
Atunci când siropul ajunge la fierbere, lasă să clocotească timp de 3 – 4 minute, pentru ca zahărul să se dizolve cum trebuie.
Îndeasă bișinele în borcane, astfel încât să nu fie prea „înghesuite”, dar nici să plutească în apă. Mută borcanele pe o tavă metalică și toarnă siropul fierbinte cu polomicul peste vișine. Scutură ușor borcanele ca să iasă bulele de aer și completează cu sirop până aproape de buza lor.
Strânge bine capacele borcanelor și bagă-le la cuptor, încălzit în prealabil la 115 grade, pentru 20 de minute, după care stinge focul și lasă la răcit timp de 3 – 4 ore, potrivit savoriurbane.
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci avocado cu ou în fiecare dimineață
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
5 rețete de supă cremă pentru sezonul rece, recomandate de nutriționiști
EXCLUSIV Drob de miel, rețeta bunicii. Care este secretul gustului autentic
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
