Compot de vișine. Rețetă simplă de la bunica, fără conservanți

Vișinele sunt pline de antioxidanți, în special antocianine, acele fitochimicale responsabile cu pigmentarea în culoarea roșie. În plus, antocianinele au un bun efect antiinflamator, încurajând circulația...
Pentru a te bucura de gustul sănătos al vișinelor tot timpul anului, prepară acest compot de vișine fără conservanți.
Ai nevoie de:
1 kg de vișine
1 l de apă
300 – 350 g zahăr (după gust)
baton de scorțișoară (opțional)
vanilie – (opțional – baton sau zahăr vanilat)
Spală foarte bine vișinele în mai multe ape reci. Îndepărtează codițele și frunzele și pune-le la scurs într-o strecurătoare.
Sfat! Este bine să ai borcane identice pentru compot, ca să poți multiplica cu ușurință apa și zahărul. Borcanele de 400 sau 800 ml sunt ideale pentru a depozita compotul.
Ca să-ți dai seama care este cantitatea corectă, pune vișine (330 g) în borcanul de 800 de grame, apoi toarnă apă rece până la buză. Varsă apa într-o cană gradată și ar trebui să fie 250 ml. În acest mod poți calcula cantitatea necesară de vișine pentru un borcan de 400 g (150 – 160 g vișine, 125 ml apă).
Cantitatea de apă se înmulțește cu numărul de borcane și acum știi cât sirop trebuie să prepari. Golește borcanele de fructe, pentru că urmează să fie sterilizate, împreună cu capacele, la cuptor.
După ce ai terminat cu acest pas, pentru compot ai nevoie de 750 ml de sirop la 1 kilogram de vișine.
Într-o oală pune 1 l de apă cu 350 g de zahăr. Pune siropul la fiert, la foc iute, timp în care îl poți aromatiza cu vanilie sau scorțișoară.
Atunci când siropul ajunge la fierbere, lasă să clocotească timp de 3 – 4 minute, pentru ca zahărul să se dizolve cum trebuie.
Îndeasă bișinele în borcane, astfel încât să nu fie prea „înghesuite”, dar nici să plutească în apă. Mută borcanele pe o tavă metalică și toarnă siropul fierbinte cu polomicul peste vișine. Scutură ușor borcanele ca să iasă bulele de aer și completează cu sirop până aproape de buza lor.
Strânge bine capacele borcanelor și bagă-le la cuptor, încălzit în prealabil la 115 grade, pentru 20 de minute, după care stinge focul și lasă la răcit timp de 3 – 4 ore, potrivit savoriurbane.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!