Fasolea neagră, beneficii. Previne cancerul și bolile de inimă

Fasolea neagră este bogată în proteine pe bază de plante, fibre și numeroase vitamine și minerale.
Fasolea neagră (Phaseolus vulgaris L.) este cunoscută și sub numele de fasole comună. Sunt printre cele mai frecvent consumate leguminoase de cereale uscate sau leguminoase, alături de năut. Cu toate acestea, conținutul lor mineral poate varia, iar corpul dumneavoastră nu poate absorbi bine fierul lor din cauza prezenței antinutrienților. Fasolea neagră își are originea în America de Sud și este un aliment de bază în bucătăria latino-americană și caraibiană.
Pe lângă faptul că sunt puteri nutriționale, acestea oferă numeroase beneficii pentru sănătate - inclusiv îmbunătățirea controlului zahărului din sânge și reducerea riscului de a dezvolta anumite boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul de tip 2. Fasolea neagră este o leguminoasă, cunoscută și sub numele de puls - un grup alimentar cu un profil nutrițional unic, potrivit Healthline.
Fasolea neagră, valori nutriționale
O cană (172 grame) de fasole neagră fiartă, nesărată conține.
- Calorii: 227
- Proteine: 15 grame
- Grăsime: 1 gram
- Carbohidraţi: 41 grame
- Fibră: 15 grame
- Acid folic: 64% din valoarea zilnică (DV)
- Cupru: 40% din DV
- Tiamină: 35% din DV
- Mangan: 33% din DV
- Magneziu: 29% din DV
- Fier: 20% din DV
- Fosfor: 19% din DV
- Potasiu: 13% din DV
- Vitamina B6: 7% din DV
- Calciu: 2% din DV
- Seleniu: 2% din DV
După cum puteți vedea, fasolea neagră este excepțional de bogată în fibre și proteine pe bază de plante, doi nutrienți care ajută la scăderea riscului de boli cronice. Proteina lor este foarte digerabilă. De fapt, fasolea neagră este considerată o sursă de proteine sustenabilă din punct de vedere ecologic în comparație cu sursele de origine animală.
Această leguminoasă nutritivă oferă atât fibre solubile, fibre insolubile, cât și amidon rezistent, toate acestea fiind asociate cu multe dintre beneficiile sale.
Fasolea neagră oferă, de asemenea, calciu, seleniu și numeroase vitamine B. Cu toate acestea, conținutul lor mineral general poate varia foarte mult în funcție de originea fasolei. În plus, în ciuda conținutului ridicat de fier, acestea conțin anumiți antinutrienți, care sunt compuși care pot împiedica absorbția mineralului.
Vezi și: Buzele crăpate, cauze și tratament. Când este cazul să vă alarmați
Fasolea neagră, beneficii
Fasolea neagră are mai multe beneficii pentru sănătate de oferit, în general legate de conținutul lor de antioxidanți și fibre.
Fasolea neagră, bogată în antioxidanți
Fasolea neagră este bogată în antioxidanți. Aceștia sunt compuși care pot neutraliza radicalii liberi pentru a contracara procesele oxidative legate de bolile cronice. De aceea, antioxidanții de fasole neagră pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, diabet de tip 2 și unele tipuri de cancer. În special, fasolea neagră oferă o cantitate semnificativă de polifenoli, în special antocianine.
Antocianinele sunt legate de beneficiile potențiale ale diabetului de tip 2. Acestea sunt situate în primul pieliță și sunt responsabile pentru culoarea lor închisă. De asemenea, sunt responsabile pentru culoarea soiurilor de fasole roșie și roz. Un alt grup antioxidant prezent în fasole neagră este flavonoide, inclusiv catechine, quercetină, myricetin, și kaempferol. Acestea au proprietăți potențiale de combatere a cancerului și de protecție a inimii.
Rețineți că conținutul de antioxidanți al fasolei poate scădea odată cu gătitul și depozitarea, cu pierderi mai mari care se întâmplă la temperaturi mai ridicate. Deci, asigurați-vă că le depozitați într-o cămară rece.
Vezi și: Nasul, ce nu știai despre el. Până la ce vârstă crește
Fasolea neagră poate promova sănătatea inimii
Adăugarea de fasole neagră în dieta ta poate ajuta la scăderea colesterolului din sânge și a nivelului ridicat al tensiunii arteriale.
De exemplu, compușii de saponină din fasolea neagră acționează ca antioxidanți cu capacități de scădere a colesterolului. Fibrele boabelor pot ajuta, de asemenea, la reducerea nivelului total de colesterol și trigliceride.
De fapt, studiile arată că pentru fiecare 10 grame de fibre totale consumate, riscul de mortalitate din cauza bolilor de inimă poate scădea cu 27%. În mod similar, consumul de 5-10 grame de fibre solubile pe zi poate reduce nivelul colesterolului LDL (rău) cu 5%.
Alte dovezi arată că persoanele care consumă fasole, inclusiv fasole neagră, au avut un risc cu 11% mai mic de boli de inimă decât cele care nu au consumat fasole.
În plus, flavonoidele din fasolea neagră pot ajuta la prevenirea agregării plachetare și pot încuraja relaxarea musculară, ceea ce contribuie și mai mult la efectul de scădere a tensiunii arteriale.
În mod similar, un alt studiu a stabilit că consumarea a 3/4 cană (129 grame) de fasole neagră a avut un efect vasorelaxant, ceea ce înseamnă că a ajutat la relaxarea mușchilor din vasele de sânge pentru a reduce tensiunea arterială.
Fasolea neagră poate ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge
Antioxidanţii şi fibrele din fasolea neagră pot susţine controlul zahărului din sânge. În primul rând, conținutul lor de antocianidină a fost demonstrat pentru a stimula sensibilitatea la insulină, ceea ce înseamnă că acestea îmbunătățesc modul în care celulele răspund la insulina hormon. Acest lucru poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge după masă.
În plus, antocianidinele pot inhiba activitatea alfa-amilazei, maltezei și sucrazei – trei enzime care susțin digestia carbohidraților – care promovează în continuare scăderea nivelului de zahăr din sânge după masă. În al doilea rând, fibrele din fasolea neagră pot îmbunătăți indicele glicemic al unei mese.
Fasolea neagră are un indice glicemic situate în intervalul 29-38, deci este considerată un aliment cu indice glicemic scăzut. Acest lucru înseamnă că acestea provoacă o creștere mică și constantă a zahărului din sânge.
Vezi și: Cancerul, de la debut la stadiul 4. Ce se întâmplă în fiecare etapă
Fasolea neagră, dezavantaje
La fel ca majoritatea leguminoaselor, fasolea neagră conține compuși cunoscuți sub numele de antinutrienți. Sunt numite așa deoarece afectează digestia și absorbția anumitor minerale în organism. Antinutrienții găsiți în fasole neagră includ:
- Lectine: rezistă digestiei şi poate modifica funcţia intestinală
- Inhibitori de protează: interferează cu digestia leguminoaselor
- Taninuri: inhibă absorbția fierului și are un impact negativ asupra magazinelor de fier
- Acid fizic: inhibă absorbția calciului, fierului și zincului și scade biodisponibilitatea proteinelor
În mod convenabil, gătitul reduce conținutul de antinutrienți ai fasolei. De exemplu, înmuierea și fierberea fasolei reduce în mod eficient conținutul lor antinutrienți. Germinarea și fermentarea ajută, de asemenea, în mod semnificativ. Merită să luați în considerare faptul că, deși fasolea neagră este o sursă bogată de proteine pe bază de plante, acestea nu sunt o sursă completă de proteine.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe. Stai să afli ASTA!
Ce se întâmplă dacă mânânci ardeii cu tot cu semințe? Detaliul pe care sigur nu l-ai știut despre semințele ardeilor.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.