Alimente: pe cât de comune, pe atât de periculoase

Alimente foarte des consumate precum ciupercile, unele soiuri, sau merele – prin sâmburi - conțin anumite substanțe care nu sunt sănătoase pentru organism.
Alimente, comune. Unele alimente ca sâmburii de mere și cireșe sau anumite soiuri de ciuperci nu sunt sănătoase pentru corp, susțin cei de la platforma de știri medicale webmd.com.
Potrivit acestora, iată o listă cu câteva dintre aceste alimente:
1. Sâmburii de cireșe - conțin acid prusic, cunoscut sub numele de cianură, care este otrăvitor. Nu e cazul să vă îngrijorați dacă înghițiți accidental unul.
2. Semințe de măr – conțin cianură; au o acoperire protectoare care împiedică intrarea cianurii în sistemul dumneavoastră dacă le mâncați accidental. Dar este bine să fii prudent. Chiar și în doze mici, cianura poate provoca respirație rapidă, convulsii și, eventual, deces.
3. Boabe de soc – pot fi consumate ca sirop sau supliment pentru a vă stimula sistemul imunitar și a trata simptomele de gripă sau constipație, însă, mâncarea fructelor sau frunzelor vă face să vă simțiți mai rău deoarece au atât lectină, cât și cianură, două substanțe chimice care pot provoca greață, vărsături și diaree.
4. Cartofii verzi - frunzele, germenii și tulpinile de tuberculi (cartofi) conțin o substanță toxică numită glicoalcaloid. Aceasta dă aspectul verde al cartofului când este expus la lumină, devine deteriorat sau în vârstă. Consumul de cartofi cu un conținut ridicat de glicoalcaloizi poate provoca greață, diaree, confuzie, dureri de cap și deces.
5. Fasole roșii - din toate soiurile de fasole, boabele de fasole roșii au cea mai mare concentrație de lectine - o toxină care vă poate da o durere stomacală proastă, puteți avea vărsături sau diaree. Este nevoie doar de 4-5 boabe ca să provoace astfel de reacții adverse, motiv pentru care este mai bine să fierbeți boabele înainte de a mânca.
6. Frunzele de rubarbă – tulpina este în regulă să o mâncați, dar nu frunzele deoarece conțin acid oxalic, care se leagă de calciu și e mai greu pentru corpul vostru să îl absoarbă.
7. Migdalele amare - ambele tipuri de migdale - amare și dulce - au amigdalină, un compus chimic care se poate transforma în cianură, dar migdalele amare au cele mai înalte niveluri. Migdalele dulci sunt sigure pentru gustări, dar cele amare poate provoca crampe, greață și diaree.
8. Ciuperci - aveți grijă de anumite ciuperci din sălbăticie; două tipuri sunt deosebit de dăunătoare - Amanita phalloides și Amanita virosa. Consumul acestora duce la dureri abdominale, diaree și vărsături, deshidratare, sete intensă, insuficiență hepatică, comă și moarte.
9. Mango - La fel ca și acaju-urile crude, pielea, tulpina și frunzele de mango conțin urusiol, o toxină din iederă otrăvită. Dacă sunteți alergic la iedera otrăvită, mai ales dacă această alergie este una rea, mușcarea într-un mango poate provoca o reacție severă cu umflături, erupții cutanate și chiar probleme de respirație.
-
-
Bananele: arma secretă împotriva cancerului pulmonar și BPOC07.09.2025, 11:30
-
-
Băuturile dulci, legate de căderea părului06.09.2025, 19:30
-
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Trucul simplu care te scoate din stres, anxietate și atac de panică: respiră... din burtă. Fă asta de 3 ori!
Acesta este motivul pentru care ar trebui să pui orez în dulap
De ce ar trebui să pui orez în dulap. 6 lucruri utile pe care le poți face cu orezul.
Bisglicinatul de Magneziu: Secretul unei vieți mai liniștite și a unui corp echilibrat
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
De ce să îți pui ghimbir în cafea. 5 beneficii neștiute pentru sănătate
5 motive să NU mai stai cu laptopul pe picioare. Numărul 2 te va uimi
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele în apă cu sare cel puțin o dată pe săptămână. Cele 5 efecte uimitoare de care trebuie să afli.
4 măsuri esențiale care îți pot salva viața pe timp de caniculă. Dr. Ciuhodaru, explicații
Hainele tale miros a țigară? Pulverizează băutura asta pe ele. Scapi instant de miros!
De ce să nu mai speli niciodată tocătorul de lemn cu detergent de vase. Gafa colosală pe care ai făcut-o până acum
Ce se întâmplă dacă îți ștergi telefonul cu spirt sau alcool izopropilic
Ai șters vreodată telefonul cu spirt? Ce urmează să afli s-ar putea să te șocheze.
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Singurul aliment care scade glicemia instant, susținut de știință
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Semnul de pe conservă că peștele e contaminat. Ce este codul FAO și ce număr să EVIȚI: Uite secretul pentru un pește necontaminat
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.