Murăturile, de ce să le consumi, mai ales în sezonul rece: părerea unui nutriționist

Murăturile sunt surse foarte bune de probiotice, ceea ce le fce un aliment foarte valoros, în special în timpul iernii.
Murăturile sunt cunoscute ca fiind o sursă bună de probiotice, dar și de vitamine și minerale. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a postat pe pagina ei de Instagram o serie de informații cu privire la acest alimentele fermentate. „De dragul siguranței alimentare am ajuns să renunțăm la noțiuni precum gust sau plăcere, așa că nu e de mirare că punem egal între termenul «fermentat» și «stricat»”, începe ea, arătând că alimentele fermentate au, din oficiu, o conotație negativă, când ele ar trebui de fapt să fie lăudate, apreciate, căutate.
„Vorbim cu admirație despre «hrana vie», uitând că nu produsele vegetale sunt miracolul vieții, ci alimentele care chiar conțin bacterii vii, adică tot ce este fermentat: drojdia, maia-ua, produsele lactate și brânzeturile, murăturile, borșul, zeama de varză, berea etc. Există mucegai nobil care asigură maturarea mezelurilor și brânzeturilor, așa cum există colonii de bacterii esențiale în fermentarea laptelui, vinului, berii”, mai explică medicul nutriționist.
Potrivit medicului nutriționist, fără bacteriile din mâncare nu putem avea un echilibru bacterian la nivel intestinal, deci nu putem fi sănătoși. „Și câtă vreme avem în organism de 10 ori mai multe bacterii decât celule (2kg bacterii pentru un individ de 60kg), e obligatoriu să fim preocupați de starea lor de bine. Iar asta înseamnă să consumăm produse PRObiotice (cu fermenți vii) și PREbiotice (ce sunt hrană pentru bacteriile din organism).
Murăturile sunt cea mai banală, naturală și românească formă de PRObiotice, indiferent că vorbim de varză, gogonele, castraveți, gogoșari sau conopidă. Ideal e să fie în saramură, care are la bază fermentația lactică, deși găsim din ce în ce mai rar murături la butoi, așa cum se puneau pe vremuri în orice gospodărie
Deci haideți să lăsăm ifosele deoparte și să redescoperim beneficiile alimentelor fermentate. Și dacă vreți rezistență crescută la boli și aport de vitamină C pe timpul iernii, murăturile sunt soluția. Bineînțeles, cu o iahnie de fasole lângă, ca să «alunece» mai bine”, a mai completat ea.
-
-
-
Statinele, efect major asupra creierului21.10.2025, 18:01
-
Ucigașul invizibil din casele noastre21.10.2025, 15:48
-
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care îl vei adora
De ce ar trebui să pui oțet în rezervorul toaletei? Trucul pe care nu ți l-a spus nimeni până acum și pe care trebuie să îl încerci.
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Cum să câștigi respectul celor din jur. Nu mai face aceste greșeli! Cuvintele pe care trebuie să le spui
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Cum să folosești eficient aerul condiționat în zilele caniculare
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
Cum să cureți grăsimea și mâncarea arsă de pe aragaz. Ingredientul care șterge orice pată
Ce se întâmplă dacă pui zaț de cafea în toaletă. Trucuri utile pentru casă
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Apasă acest punct de pe mână dacă vrei să scapi de durerea de cap. Trece în câteva minute
Ai dureri de cap? Acest truc simplu de pe mână te poate salva. Cum te poți simți mai bine în câteva minute.
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Ce să NU faci de Paște și ce să NU mănânci după post. Greșeala pe care o fac mulți români - recomandări INSP
Recomandări ale specialiştilor INSP în contextul sărbătorilor pascale.
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Cum să scapi de durerile de spate cu câteva exerciții simple. Le poți face în pat
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.