Vinul roșu și efectele asupra florei intestinale. Când ar trebui băut
Cercetători de la King’s College London au observat că aceia care consumă ocazional vin roșu au colesterol scăzut și efecte pozitive asupra microbiomului.
Efectele vinului roșu asupra florei intestinale a fost analizat de cercetători de la King s College London, Marea Britanie, asupra unui grup de 916 gemeni de sex feminin. În analiza lor au inclus și bere, cidru, vin alb și băuturi spirtoase. Concluzia: microbiomul intestinal a fost mai divers în cazul celor care au consumat vin roșu față de cei care nu beau acest tip de alcool. Acest lucru nu a fost observat în cazul consumului de vin alb, bere sau băuturi spirtoase.
Beneficiile vinului roșu asupra inimii nu mai sunt o noutate, însă studiul britanicilor arată că un consum moderat de vin roșu este asociat cu o mai mare diversitate și un microbiom intestinal mai sănătos. Cercetarea a mai arătat că microbiomul consumatorilor de vin roșu conține un număr mai mare de specii bacteriene diferite față de cele ale oamenilor care nu consumă vin roșu, fapt observat în trei grupuri diferite de studiu din Marea Britanie, Statele Unite și Belgia. Autorii cercetării au ținut cont și de factori precum vârsta, greutatea, dieta obișnuită și starea socio-economică a participanților.
De ce această asociere dintre vinul roșu și microbiom? Cercetătorii bănuiesc că ar fi vorba de polifenolii din vinul roșu, de acele substanțe chimice care se găsesc și în multe fructe și legume și care conțin și antioxidanți. ”Deși am observat o asociere între consumul de vin roșu și diversitatea din microbiomul intestinal, consumul de vin roșu rar, cum ar fi o dată la două săptămâni, pare să fie suficient pentru a observa un efect. (…) Cu toate acestea, este încă recomandat să consumați alcool cu moderație”, susțin cercetătorii pe site-ul universității britanice.
Studiul, AICI.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Cum se spală, de fapt, blugii. Truc genial de la Adina Buzatu
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
3 flori pe care să NU le oferi niciodată cadou
Ce pastile nu trebuie luate niciodată cu cafeaua de dimineață
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Soluția anti-căpușe. Scapă de căpușe în mod natural, fără chimicale! Uite ce poți face acum
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Insomnia de vară. De ce nu putem dormi bine vara. Uite ce poți face
Nu arunca codițele ardeilor. Cum le poți folosi inteligent
Nu o să crezi ce pot face vârstnicii cu un simplu telefon! Un truc banal le schimbă viața
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
