Mănâncă bio. Te păzești de o boală mortală. Cercetătorii confirmă

Este știut faptul că fructele și legumele organice sunt mai scumpe față de cele din comerț. Studii noi sugerează că mâncatul lor ar putea preveni cancerul.
Persoanele care au consumat multe alimente ecologice și-au scăzut riscul de cancer cu 25%, comparativ cu cei care au mâncat cel mai puțin, a aflat studiul.
Consumul de alimente ecologice a redus riscul de cancer la sân cu 34% și 86 % limfomul non-Hodgkin, a declarat cercetătorul Julia Baudry, de la Centrul de Cercetare și Epidemiologie și Statistică din Sorbonna, Paris.
Consumul de alimente ecologice poate contribui la prevenirea cancerului
"În cazul în care concluziile noastre sunt confirmate, consumul de alimente ecologice poate contribui la prevenirea cancerului", este de părere Baudry.
Totuși, organice sau nu, oamenii nu ar trebui să se oprească din a mânca fructe și legume. O dietă bazată pe fructe și legume este cunoscută că reduce riscul de boli cronice și cancer, indiferent dacă acestea sunt organice sau nu", a spus Baudry și alți experți.
Mark Guinter, membru al Societății Americane pentru Cancer, a declarat: "Mai important decât orice este să vă asigurați că mâncați fructe și legume, evitați carnea roșie și prelucrată și consumați cereale integrale".
Ce au analizat cercetătorii
Pentru acest studiu, Baudry și colegii ei au analizat date de la aproape 69.000 de persoane care au luat parte la un studiu francez efectuat de asociațiile de nutriție și sănătate.
Participanții au completat chestionare privind consumul de produse ecologice. Acestea includ fructe și legume, produse lactate, carne și pește, ouă, pâine și alte alimente. Ei au completat, de asemenea, chestionare anuale privind starea sănătății lor, inclusiv cazuri de cancer, și au fost urmăriți timp de 4,5 ani în medie.
Cercetătorii au descoperit o asociere între consumul de alimente ecologice și riscul mai mic de cancer, chiar și după luarea în considerare a altor factori, "cum ar fi factorii sociodemografici, socio-economici și stilul de viață, precum și antecedentele familiale sau o dietă sănătoasă în ceea ce privește nutrienții și consumul de alimente".
Produsele organice sunt cultivate fără pesticide, îngrășăminte și alte substanțe chimice. Studiile au arătat că persoanele care mănâncă alimente ecologice au un nivel mai mic de reziduuri de pesticide în urină.
Potrivit dr. Frank Hu, președinte la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan, mai multe studii pe animale au arătat că pesticidele creează daune ADN-ului, ceea ce poate crește riscul de cancer. De asemenea, substanțele chimice pot perturba sistemul endocrin.
-
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute15.09.2025, 10:56
-
-
Cancerul accelerează îmbătrânirea organismului15.09.2025, 08:38
-
De ce amețesc fără să amețesc, de fapt?14.09.2025, 20:36
-
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.