Mănâncă bio. Te păzești de o boală mortală. Cercetătorii confirmă
Este știut faptul că fructele și legumele organice sunt mai scumpe față de cele din comerț. Studii noi sugerează că mâncatul lor ar putea preveni cancerul.
Persoanele care au consumat multe alimente ecologice și-au scăzut riscul de cancer cu 25%, comparativ cu cei care au mâncat cel mai puțin, a aflat studiul.
Consumul de alimente ecologice a redus riscul de cancer la sân cu 34% și 86 % limfomul non-Hodgkin, a declarat cercetătorul Julia Baudry, de la Centrul de Cercetare și Epidemiologie și Statistică din Sorbonna, Paris.
Consumul de alimente ecologice poate contribui la prevenirea cancerului
"În cazul în care concluziile noastre sunt confirmate, consumul de alimente ecologice poate contribui la prevenirea cancerului", este de părere Baudry.
Totuși, organice sau nu, oamenii nu ar trebui să se oprească din a mânca fructe și legume. O dietă bazată pe fructe și legume este cunoscută că reduce riscul de boli cronice și cancer, indiferent dacă acestea sunt organice sau nu", a spus Baudry și alți experți.
Mark Guinter, membru al Societății Americane pentru Cancer, a declarat: "Mai important decât orice este să vă asigurați că mâncați fructe și legume, evitați carnea roșie și prelucrată și consumați cereale integrale".
Ce au analizat cercetătorii
Pentru acest studiu, Baudry și colegii ei au analizat date de la aproape 69.000 de persoane care au luat parte la un studiu francez efectuat de asociațiile de nutriție și sănătate.
Participanții au completat chestionare privind consumul de produse ecologice. Acestea includ fructe și legume, produse lactate, carne și pește, ouă, pâine și alte alimente. Ei au completat, de asemenea, chestionare anuale privind starea sănătății lor, inclusiv cazuri de cancer, și au fost urmăriți timp de 4,5 ani în medie.
Cercetătorii au descoperit o asociere între consumul de alimente ecologice și riscul mai mic de cancer, chiar și după luarea în considerare a altor factori, "cum ar fi factorii sociodemografici, socio-economici și stilul de viață, precum și antecedentele familiale sau o dietă sănătoasă în ceea ce privește nutrienții și consumul de alimente".
Produsele organice sunt cultivate fără pesticide, îngrășăminte și alte substanțe chimice. Studiile au arătat că persoanele care mănâncă alimente ecologice au un nivel mai mic de reziduuri de pesticide în urină.
Potrivit dr. Frank Hu, președinte la Școala de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan, mai multe studii pe animale au arătat că pesticidele creează daune ADN-ului, ceea ce poate crește riscul de cancer. De asemenea, substanțele chimice pot perturba sistemul endocrin.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
