Medicamentele care-ți cresc tensiunea fără să știi. Unele sunt comune și fără rețetă. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Medicamente Foto: Pixabay
Medicamente Foto: Pixabay

Mulți oameni cu hipertensiune arterială iau și un alt medicament despre care nu știu sau nu realizează că ar putea să le crească tensiunea, arată un nou studiu. Iată care sunt medicamentele comune care ridică tensiunea:

Aproape 1 din 5 adulți cu hipertensiune arterială, un factor de risc principal pentru boli de inimă și accident vascular cerebral, iau și un medicament care le-ar putea crește tensiunea arterială, conform unui nou studiu (link direct prezentare studiu), prezentat la a 70-a Sesiune Științifică Anuală a Colegiului American de Cardiologie (American College of Cardiology's 70th Annual Scientific Session). 

Rezultatele acestuia necesitatea ca pacienții să revizuiască în mod curent toate medicamentele pe care le iau împreună cu medicii care-i îngrijesc, inclusiv medicamentele fără rețetă luate direct din farfmacie, pentru a se asigura că niciunul nu interferează cu eforturile lor de scădere a tensiunii arteriale.

Care sunt cei mai probabili vinovați? Pe baza rezultatelor studiului, cele mai frecvente trei clase de medicamente care cresc tensiunea au fost; antidepresivele; medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) care includ ibuprofen și naproxen; și steroizii orali utilizați pentru a trata afecțiuni precum gută, lupus, artrită reumatoidă sau după un transplant de organe. 

Aceste medicamente au fost raportate de 9%, 7% și respectiv 2% dintre participanți. Au fost raportate și alte medicamente asociate cu creșterea tensiunii arteriale, inclusiv antipsihotice, anumite contraceptive orale și decongestionante populare.

Cercetătorii au spus că aceste descoperiri sunt destul de îngrijorătoare, mai ales că aproape jumătate dintre americanii diagnosticați cu hipertensiune arterială nu o controlează suficient. Dr. Vitarello a explicat că obiectivul tensiunii arteriale pentru pacienții cu hipertensiune arterială este o valoare mai mică de 130 mmHg peste 80 mmHg, pe baza ghidului din 2017 pentru prevenirea, detectarea, evaluarea și și Tratamentul tensiunii arteriale crescute la adulți al Colegiul American de Cardiologie / American Heart Association (ACC / AHA).

„Acestea sunt medicamente pe care le luăm în mod obișnuit - atât medicamente eliberate fără prescripție medicală, cât și medicamente cu rețetă - pot avea efectul secundar neintenționat al creșterii tensiunii arteriale și ar putea avea efecte adverse asupra sănătății inimii noastre", a spus dr John Vitarello, medic rezident de medicină intern la Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston și autorul principal al studiului. 

„Știm că tensiunea arterială ridicată – hipertensiunea - duce la boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și deces, și chiar creșteri mici ale tensiunii arteriale pot avea un impact semnificativ asupra bolilor cardiovasculare. Pe baza constatărilor noastre, trebuie să fim mai conștienți de polifarmacie (utilizarea mai multor medicamente de către un singur pacient) la adulții mai în vârstă care au, de asemenea, cea mai mare povară a tensiunii arteriale crescute”. 

Vitarello a declarat că descoperirile studiului care a implicat 27.599 de pacienți, sugerează că, în unele cazuri, mai degrabă decât tratarea hipertensiunii arteriale cu mai multe medicamente sau cu doze mai mari, pot exista oportunități de scădere a tensiunii arteriale prin înlocuirea celorlalte medicamente pe care le ia un pacient cu unele care nu îi cresc tensiunea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel